Παντρεύεστε αλλά αντιπαθείτε τους ανθρώπους; Καλέστε να έρθουν λάμα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Παντρεύεστε και θέλετε να κάνετε κάποια έκπληξη στους φίλους σας; Παντρεύεστε και δεν θέλετε να καλέσετε κανέναν, αλλά από την άλλη δεν θέλετε να είστε και μόνοι; Η λύση είναι μία: Καλέστε μερικά ζώα λάμα. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο αστείο αλλά για κάτι που συμβαίνει και μάλιστα συχνά.

Αν λοιπόν θελήσετε κάτι τέτοιο, δεν έχετε παρά να ζητήσετε από τη Mtn Peaks Therapy Llamas & Alpacas να σας στείλει τα παράξενα αυτά ζώα και να φωτογραφηθείτε μαζί τους όπως θα κάνατε με τους φίλους σας.

Η Mtn Peaks Therapy Llamas & Alpacas είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2007 στο Όρεγκον των Ηνωμένων Πολιτειών και διαθέτει τα ζώα αυτά για θεραπευτικούς λόγους, όπως συμβαίνει με τα άλογα, τα σκυλιά, τα δελφίνια και άλλα.

Εκτός όμως από λόγους υγείας τα λάμα μπορεί να έρθουν και σε σημαντικά events, όπως είναι ο γάμος ή κάποια άλλη εκδήλωση, ντυμένα μάλιστα και κατάλληλα.

Όλα ξεκίνησαν πριν από 15 περίπου χρόνια όταν η Lori Gregory, ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την εταιρεία, υιοθέτησε ένα λάμα, τον Rojo, ο οποίος μετά από κάποια χρόνια εκπαιδεύτηκε και “χρησιμοποιείται” για θεραπευτικούς σκοπούς, κάτι φυσικά που δεν μπορούσε η Lori να φανταστεί στην αρχή. Ο Rojo είναι το πιο γνωστό λάμα θεραπείας, το οποίο επισκέπτεται γηροκομεία, νοσοκομεία και σχολεία. Πριν από μερικά χρόνια η Gregory υιοθέτησε και δεύτερο λάμα, τον Smokey, το οποίο πιστοποιήθηκε ως ζώο θεραπείας το 2008.

Στα διάφορα events τα ζώα αυτά ντύνονται κατάλληλα και με το χαρακτήρα τους δημιουργούν μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Είναι μάλιστα τόσο γλυκά που κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί. Πριν από 3 χρόνια η Gregory δημιούργησε το Mountain Peaks Therapy Lamas, το οποίο κάνει σπουδαίο έργο καθώς έχει βοηθήσει πολύ κόσμο. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα είναι οι επισκέψεις αυτών των ζώων σε ασθενείς με αλτσχάιμερ, όπου πραγματικά η προσφορά τους είναι μεγάλη.

Οι ασθενείς τρελαίνονται με τα λάμα. Θέλουν να είναι κοντά τους και να τα βλέπουν. Νιώθουν ηρεμία και χαρά. Υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν κανέναν να τους επισκεφτεί. Εδώ η συνεισφορά αυτών των ζώων είναι πολύτιμη.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περίπου 10.000 θεραπευτικά ζώα. Από αυτά, τα 14 είναι λάμα. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2012 στο “Colors Magazine”, η φωτογράφος Jen Osborne βρέθηκε με δύο αναγνωρισμένους θεραπευτές λάμα και μαζί επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας και Αποκατάστασης Bellingham στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ.

Εκεί οι ασθενείς αναρρώνουν από διάφορες ασθένειες. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένα, ενώ άλλα βρίσκονται εκεί για χρόνια. Οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι. Έτσι, κάθε λίγους μήνες, η Marisco και η “ΝΗ Flight of the Eagle“, πλυμένες, ντυμένες και συνοδευόμενες από τη Niki Kuklenski – είναι ευπρόσδεκτοι επισκέπτες καθώς κάνουν μια περιήγηση στο γηροκομείο, σταματώντας σε κάθε κρεβάτι για να φιλήσουν τους ασθενείς ή να τους δώσουν μια αγκαλιά. Η Marisco και η ΝΗ είναι εκπαιδευμένοι θεραπευτές, και είναι λάμα!

Η ιδέα ενός χνουδωτού τεράστιου λάμα 50 ή 70 κιλών να περπατάει στους διαδρόμους των εγκαταστάσεων της υγειονομικής περίθαλψης ενδέχεται να ακούγεται κάπως παράλογο, όμως θεραπείες με τη βοήθεια ζώων παρουσιάζουν αποτελέσματα.

Η περιέργεια σχετικά με το γιατί οι θεραπείες ζώων λειτουργούν αποτέλεσε κίνητρο για μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μιζούρι το 2009. Οι συμμετέχοντες κάθισαν για 15 λεπτά σε ένα ήσυχο δωμάτιο χωρίς σκύλο, με το σκύλο τους (αν είχαν), με ένα φιλικό σκυλί που δεν ήξεραν, ή ένα σκυλί ρομπότ, και τους ζητήθηκε να τα χαϊδέψουν. Η αρτηριακή πίεση, τόσο στους ανθρώπους όσο και στα σκυλιά (εκτός τα σκυλιά ρομπότ φυσικά), λαμβανόταν καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα σκυλιά απολάμβαναν περισσότερο το χάιδεμα παρά οι άνθρωποι.

Όλα τα σκυλιά είχαν μια άμεση πτώση της αρτηριακής πίεσης όταν χαϊδεύονταν, ενώ οι άνθρωποι χρειάστηκαν μέχρι και 15 λεπτά για να δείξουν 10% πτώση. Τα δείγματα αίματος, ωστόσο, αποκάλυψαν ότι τα επίπεδα σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή που συνδέεται συνήθως με αισθήματα ευεξίας, αυξήθηκαν ιδιαίτερα σε πολλούς από τους ανθρώπους που χάιδεψαν τα σκυλιά. Είναι εντυπωσιακό ότι το ρομποτικό σκυλί ήταν χειρότερο σε όλα από τα άλλα σκυλιά.

Η Niki Kuklenski, η οποία εκπαίδευσε τα δύο λάμα δηλώνει ότι πολύ λίγα λάμα έχουν το ταπεραμέντο να γίνουν πιστοποιημένοι θεραπευτές. Για να επιλεγεί κάποιο, πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο ετών, να μην έχει ταϊστεί ποτέ με μπιμπερό, και να υποβληθεί σε διάφορες δοκιμές για να ελεγχθεί πώς αντιδρά σε στρεσογόνες καταστάσεις.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο