6 ράτσες σκύλων που ρέπουν στην παχυσαρκία

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η κάθε ράτσα σκύλου έχει διαφορετικά γονίδια, κάτι που το βλέπουμε στην εμφάνιση και τη συμπεριφορά της καθεμιάς. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ασθένειες όπου η κάθε ράτσα είναι επιρρεπής σε διαφορετικές ασθένειες από ό,τι οι άλλες. Μια από αυτές τις ασθένειες είναι και η παχυσαρκία. Η παχυσαρκία στα σκυλιά οφείλεται- εκτός από το φαγητό, το άγχος και την ακινησία- πολύ συχνά και στην κληρονομικότητα.

Ένας σκύλος είναι παχύσαρκος όταν το βάρος του ξεπερνά κατά 20% το φυσιολογικό που προβλέπεται για τη φυλή του. Όμως, η ζυγαριά δεν είναι τόσο απαραίτητη για τη διάγνωση της παχυσαρκίας. Αρκεί να προσέξουμε τα πλευρά του ζώου: αν δε φαίνονται με το μάτι ή δεν μπορούμε να τα ψηλαφίσουμε, τότε μπορούμε να πούμε ότι είναι παχύσαρκο. Ένα παχύσαρκο ζώο, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους, έχει περισσότερες πιθανότητες να αρρωστήσει και να πεθάνει από ένα αδύνατο.

Δείτε 6 ράτσες σκύλων που βάζουν πιο εύκολα κιλάκια από τις άλλες. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς η παχυσαρκία είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος για τη υγεία ενός σκύλου:

 1. Pugs

Αυτό το σκυλί με τη ρυτιδιασμένη και πλακουτσωτή μουσούδα, κάτι που του δίνει μία διαφορετική ομορφιά, έχει καταγωγή από την αρχαία Κίνα. Τα Pugs μεταφέρθηκαν από την Κίνα στην Ευρώπη κατά το δέκατο έβδομο αιώνα και η φήμη τους διαδόθηκε στη Δυτική Ευρώπη χάρη σε διάφορα βασιλικά και αριστοκρατικά σπίτια της εποχής.

Τα Pugs είναι ένα κλασικό παράδειγμα σκύλων που έχουν τάση να βάζουν κιλά. Όλες οι βραχυκέφαλες φυλές γεννιούνται με πολύ μικρή μύτη, κάτι που δυσκολεύει τα ζώα στην αναπνοή. Έτσι κουράζονται εύκολα, ειδικά τις ζεστές μέρες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ασκηθούν όσο πρέπει. Τα Pugs λέγονται και “σκυλιά αγκαλιάς” καθώς τρελαίνονται να τα έχουμε αγκαλιά. Οι πολλές αγκαλιές, που τις περισσότερες φορές συνοδεύονται με διάφορες λιχουδιές, και η λίγη άσκηση φέρνουν παχυσαρκία.

 2. Bulldogs

Άλλη μια βραχυκέφαλη φυλή, με κοντή μουσούδα και μικρή μύτη. Η αναπνοή, όπως ξέρουμε, αυτών των σκύλων είναι θορυβώδη και δυσχερής.

Τα αίτια, όπως και στα Pugs, εντοπίζονται σε μια σειρά ανατομικών ελαττωμάτων των βραχυκέφαλων φυλών σκύλων, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ροής του αέρα προς τους πνεύμονες κατά την εισπνοή, λόγω στένωσης του χώρου από τον οποίο διέρχεται. Αναφέρονται δε ως αναπνευστικό σύνδρομο των βραχυκέφαλων φυλών ή αποφρακτικό σύνδρομο της ανώτερης αναπνευστικής οδού των βραχυκέφαλων φυλών ή βραχυκεφαλικό σύνδρομο.

Πολλοί άνθρωποι που έχουν Μπουλντόγκ θεωρούν ότι είναι πιο χαριτωμένα, πιο γερά και πιο δυνατά όταν έχουν επιπλέον κιλά. Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι λάθος και τα κιλά δεν είναι τίποτα άλλο από κίνδυνος για την υγεία των ζώων αυτών.

 3. Beagles

Κοντά πόδια, μακρύ και κυλινδρικό σώμα με ίσια και ελαφριά γυριστή στην άκρη ουρά, τα Beagles, παρόλο που είναι ιδιαίτερα νευρικά και ενεργητικά ζώα, έχουν πιο αργό μεταβολισμό από τα άλλα.

Τα σκυλάκια αυτά χρειάζονται πολύ περισσότερη άσκηση από ό, τι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μπορούν να τους δώσουν και αυτός είναι ο λόγος που πολλά από αυτά είναι παχύσαρκα και με προβλήματα υγείας. Τα Beagles απαιτούν καθημερινές μακρινές και συχνές βόλτες και μια αυλή όπου μπορούν να τρέξουν χωρίς λουρί.

 4. Golden Retrievers

Είναι δύσκολο να πούμε όχι σε αυτά τα υπέροχα, μοναδικά και γεμάτα γλύκα μάτια των Golden Retrievers. Τα δραστήρια αυτά και γεμάτα αυτοπεποίθηση σκυλιά λατρεύουν το φαγητό και τις διάφορες λιχουδιές. Όσο και να φάνε θέλουν και άλλο.

Κάποιος που έχει ή θέλει να αποκτήσει έναν τέτοιον σκύλο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα Golden Retrievers  χρειάζονται καθημερινά μεγάλης διάρκειας βόλτα και τη δυνατότητα να τρέχουν ελεύθερα. Λατρεύουν επίσης το κολύμπι και πρέπει γενικά να εξασκούνται όσο γίνεται πιο συχνά. Για αυτό πρέπει να δώσετε προσοχή στη διατροφή τους, την ποσότητα και ποιότητα του φαγητού, κάτι που πολλοί δεν κάνουν.

 5. Dachshunds

Τα Dachshunds ή αλλιώς Μπασέ Τέκελ κατάγονται από τη Γερμανία και το όνομά τους σημαίνει «κουναβόσκυλο». Τα πρώτα ίχνη των σκύλων αυτών εντοπίζονται στην αρχαιότητα, όπου σκύλοι με μακρουλά σώματα και κοντά πόδια απεικονίζονται σε τοίχους αρχαίων αιγυπτιακών ναών, ενώ αγαλματίδια σκύλων που μοιάζουν με τη φυλή αυτή έχουν βρεθεί στην Ελλάδα, την Κίνα και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Τα Dachshunds λατρεύουν το φαγητό αλλά δυστυχώς έχουν προδιάθεση για παχυσαρκία. Για να έχετε πάντα έναν τέτοιο σκύλο υγιή, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί με τη διατροφή του, καθώς τα παραπανίσια κιλά μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα, μεταξύ αυτών και προβλήματα στην πλάτη.

 6. Basset Hounds

Τα γαλλικά Basset Hounds φημίζονται ότι είναι από τους καλύτερους ιχνηλάτες. Αυτά τα σκυλιά με τον ήρεμο χαρακτήρα και την κοντή και ευγενή εμφάνιση είναι ο πιο δημοφιλής οικογενειακός σύντροφος. Και ενώ μπορεί να είναι αργά, τείνουν να γίνονται έντονα στο κυνήγι.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη φυλή είναι και η παχυσαρκία, όχι τόσο από θέμα βάρους όσο από την πίεση που δέχονται οι σπονδυλικοί δίσκοι. Για αυτόν το λόγο, ειδικά σε μεγαλύτερες ηλικίες, χρειάζεται μια ισορροπημένη διατροφή, φυσικά πάντα σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό σας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο