Τι μπορείτε να κάνετε αν έχετε ξεμείνει από γατοτροφή

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δυστυχώς κάποιες φορές σε όλους μας μπορεί να συμβεί. Να επιστρέψουμε αργά στο σπίτι και να έχουμε ξεχάσει να πάρουμε φαγητό για τη γατούλα μας, το οποίο έχει τελειώσει. Και ποιος τώρα βγαίνει και πάλι έξω;

Η περίπτωση να μη φάει για βράδυ το καλομαθημένο κατοικίδιό σας ούτε καν σας περνάει από το μυαλό. Θα σας τρελάνει στην κυριολεξία με τις φωνές της από τη μία και από την άλλη δεν σας πάει η καρδιά να της το κάνετε αυτό. Τι κάνετε λοιπόν; Δυο πράγματα μένουν: Είτε να της δώσετε από το φαγητό σας είτε να της φτιάξετε κάτι εσείς.

Τι μπορεί να φάει μια γατούλα;

Οι γάτες είναι αυστηρά σαρκοφάγα ζώα και έχουν ειδικές διατροφικές ανάγκες. Η δίαιτά τους πρέπει να περιλαμβάνει τη σωστή ισορροπία πρωτεϊνών, λίπους και ελαίων, μετάλλων, βιταμινών και υδατανθράκων.

Και παρόλο που υπάρχουν γάτες που τρώνε ρύζι ή τυρί χωρίς να έχουν πρόβλημα, εντούτοις υπάρχουν πολλές που δεν δέχονται κάτι άλλο εκτός από το φαγητό που τρώνε καθημερινά (την ξηρά τροφή δηλαδή).

Σύμφωνα με τους ειδικούς μια γατούλα που δεν είναι κοινωνικοποιημένη, δύσκολα θα δεχτεί κάποια αλλαγή στο καθημερινό της πρόγραμμα. Όσοι έχετε ένα τέτοιο ζώο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι άλλοι, οι πιο τυχεροί, έχετε κάποιες επιλογές:

Σπιτικές λιχουδιές φτιαγμένες από τα χεράκια σας

Εδώ βάλτε τη φαντασία σε και δημιουργήστε. Παράδειγμα 1: Λαχανικά και ρύζι
2 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κρέας κοτόπουλου, 1 φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι, ένα τέταρτο από ένα ποτήρι τριμμένο βραστά καρότα. Ανακατέψτε τα πάντα και μην τα αφήνετε ζεστά.

Παράδειγμα 2: Ανακατέψτε 1 φλιτζάνι βραστό κοτόπουλο, ένα τέταρτο φλιτζάνι μπρόκολο και καρότα για ένα ζευγάρι, μισό ποτήρι ζωμό κοτόπουλου και σερβίρετε.

Πριν όμως κάνετε το οτιδήποτε, πρέπει να γνωρίζετε τα ακόλουθα:

Ανθρώπινες τροφές που μπορεί να φάει η γατούλα σας

Υπάρχουν πολλά φαγητά που μπορεί να φάει μια γάτα, όμως ακόμα και εδώ η καθεμιά έχει τη δική της ανάγκη. Μπορεί δηλαδή κάτι που δεν πειράζει κάποια, να προκαλέσει πρόβλημα σε μια άλλη.  Εσείς γνωρίζετε τις ανάγκες του ζώου σας και εσείς αποφασίζετε. Σε γενικές γραμμές επιτρέπεται:

Κρέας χωρίς αλάτι

Ψάρι χωρίς αλάτι

Κομματάκια γαλοπούλας

Κομματάκια από ζαμπόν

αβγό, όχι ωμό

Τυρί χωρίς λακτόζη

Μύδια

Γαρίδες

Γάλα ειδικό για γάτες

Ρύζι

Θυμηθείτε αυτά που έχουμε γράψει πολλές φορές για τον τόνο σε κονσέρβα. Μπορεί οι γάτες να τρελαίνονται όταν τον τρώνε, όμως δεν πρέπει.

Ο τόνος που βρίσκουμε στο εμπόριο σε κονσέρβα δυστυχώς περιέχει πολύ ποσότητα αλατιού, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν κάνει καλό στη γατούλα μας. Το αλάτι σε τέτοιες ποσότητες μπορεί να είναι η αιτία μιας κυστίτιδας ή αιτία δημιουργίας λίπους στο συκώτι. Μπορεί επίσης να δημιουργήσει προβλήματα στην καρδιά του ζώου και να επιφέρει ακόμα και θάνατο. Για αυτό, μουλιάστε για μισή ώρα τον τόνο σε νερό και ξεπλύνετέ τον αρκετά ώστε να φύγει το αλάτι.

Επίσης δεν πρέπει να δίνουμε το νερό ή το λάδι που έχει μέσα η κονσέρβα. Το λάδι δεν απαγορεύεται στις γάτες, αρκεί να είναι σε μικρή ποσότητα. Τέλος ο πολύς τόνος μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση στη γατούλα σας επειδή το συγκεκριμένο ψάρι περιέχει πολύ υδράργυρο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο