Έχετε σκεφτεί γιατί τα κατοικίδια μας ακολουθούν στο μπάνιο;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όποιος ζει με σκύλο ή γάτα στο ίδιο σπίτι είναι σίγουρο ότι θα έχει αρκετές φορές αναρωτηθεί: “Γιατί το κατοικίδιό μου με ακολουθεί στην τουαλέτα;” Αν πάλι τύχει και κλείσουμε την πόρτα θέλοντας να απομονωθούμε, κάτι που είναι απολύτως λογικό, τότε αρχίζει η γκρίνια: γαβγίσματα, νιαουρίσματα, προσπάθειες να ανοίξει η πόρτα. Γιατί όμως κάνουν σαν απελπισμένα;

Όσο και αν αυτή η συμπεριφορά σας φαίνεται αλλόκοτη, εντούτοις υπάρχει εξήγηση. Μόνο που είναι διαφορετική σε σκύλους και γάτες.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, στα σκυλιά αυτό έχει να κάνει με την έννοια της αγέλης. Ο σκύλος έχει εξελιχθεί για να ζει σε αγέλη και να δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς με το περιβάλλον δίπλα του. Όταν στην πορεία του χρόνου εξημερώθηκε, το ρόλο της αγέλης τον πήρε ο άνθρωπος. Η συμπεριφορά αυτή λοιπόν δείχνει πίστη, αφοσίωση αλλά και την ανάγκη να είναι μαζί με την αγέλη του. Όπως ακριβώς και οι πρόγονοί του, οι λύκοι, έτσι και ο σκύλος δεν γνωρίζει την έννοια της ιδιωτικότητας.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο ο σκύλος σας σας ακολουθεί στο μπάνιο μπορεί να έχει να κάνει με την ανασφάλεια που μπορεί να νιώθει. Ένας σκύλος μπορεί να έχει το λεγόμενο άγχος αποχωρισμού που σημαίνει ότι δεν θέλει να μείνει μόνος του. Μπορεί επίσης να νιώθει την ανάγκη να σας προστατέψει. Αυτή είναι συχνά μια συμπεριφορά που αναπτύσσουν οι σκύλοι απέναντι στα παιδιά.

Αν και όλο αυτό μπορεί να φαντάζει ιδιαίτερα τρυφερό, όμως δεν είναι πάντα υγιές. Η υπερπροστατευτικότητα αυτή που κάνει το σκύλο να κολλάει είτε με εμάς είτε με κάτι άλλο στο περιβάλλον του μπορεί να τον κάνει επιθετικό. Ο εκπαιδευτής σκύλων Kimberley Mandel θα πει: “Όταν ένας σκύλος κολλάει σε κάτι θεωρώντας το πολύ σημαντικό, είτε αυτό έχει να κάνει με εμάς είτε με κάποιο παιχνίδι είτε με κάποιο φαγητό, δεν θα διστάσει να γίνει επιθετικός για να το προστατέψει. Για αυτό καλύτερα να μην είναι τόσο προστατευτικός ώστε να μην πανικοβάλλεται αν νομίσει ότι θα το χάσει”.

Τι γίνεται όμως με τις γάτες;

Από την άλλη οι γάτες μάς ακολουθούν στο μπάνιο για τελείως διαφορετικούς λόγους. Τα ζώα αυτά, όπως γνωρίζουμε, δεν λειτουργούν σε αγέλες όπως οι σκύλοι. Ένας λοιπόν λόγος που κάνουν κάτι τέτοιο είναι γιατί θεωρούν το μπάνιο οικείο και ζεστό. Αυτό αφορά περισσότερο τις γάτες που τους αρέσει να κρύβονται εκεί και να παίρνουν τον ύπνο τους μέσα στις πετσέτες ή στα ρούχα.

Ένας άλλος λόγος, πιο πιθανός, έχει να κάνει με το χαρακτήρα αυτών των ζώων. Οι γάτες είναι κυριαρχικά πλάσματα και θέλουν να ελέγχουν το μέρος που ζουν, που φυσικά θεωρούν βασίλειό τους. Το σπίτι για μια γάτα, όπως και το μπάνιο, είναι το βασίλειό της. Η γάτα θέλει διαρκώς να τσεκάρει και να έχει τον έλεγχο των πάντων. Τι πάτε να κάνετε στο βασίλειό της χωρίς εκείνη;

Με άλλα λόγια το κάθε ζώο συμπεριφέρεται ανάλογα με το χαρακτήρα του. Ο σκύλος θέλει να ξέρει ότι είμαστε καλά και επιθυμεί να είναι πάντα μαζί μας ενώ η γάτα μας ακολουθεί για να ελέγξει. Και φρικάρει αν της κλείσουμε την πόρτα. Πώς μπορεί να της κλείνουμε την πόρτα και να μην ξέρει τι γίνεται μέσα, στο βασίλειό της;

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο