5 συμβουλές για να παίξετε σωστά με τη γάτα σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Tο παιχνίδι με την αγαπημένη μας γατούλα δεν είναι τόσο απλό και εύκολο όσο φαίνεται. Χρειάζονται η κατάλληλη τακτική και ο σωστός τρόπος ώστε όλη αυτή η διαδικασία να της κάνει καλό τόσο πνευματικά όσο και σωματικά. Πρέπει να την παρακινήσουμε να παίξει και να την κάνουμε να θέλει να παίξει ξανά. Δείτε πώς μπορεί να γίνει αυτό έχοντας στο νου σας 5 απλά tips.

Παίξτε όπως η λεία της

Το να μάθει μια γάτα που ζει μέσα στο σπίτι να κυνηγάει ώστε να εξασκεί το ένστικτό της είναι σημαντικό για την ανάπτυξή της αλλά και για την κοινωνικοποίησή της. Εσείς αυτό που έχετε να κάνετε είναι να πάρετε ένα παιχνίδι, είτε μπάλα είτε ψεύτικο ποντίκι είτε ψεύτικο πουλί, και να το κινείτε σαν να είναι ζωντανό. Η γατούλα σας θα φερθεί όπως ακριβώς στη φύση. Θα κρυφτεί, θα το κυνηγήσει και θα κάνει τα πάντα να το αρπάξει. Και εσείς εκεί που πάει να το αρπάξει, θα το παίρνετε… και πάλι από την αρχή.

Η σωστή στιγμή

Όπως συμβαίνει και με τα μικρά παιδιά έτσι και στις γάτες υπάρχουν οι ώρες παιχνιδιού. Η κανονική ζωή μιας γάτας έχει τρία βασικά πράγματα: κυνήγι, φαγητό και ύπνο. Αν η γάτα σας έχει συνηθίσει να σας ξυπνάει στα μέσα της νύχτας-είναι κάτι σύνηθες-, καλό θα ήταν να παίξετε μαζί της για 15 με 20 λεπτά λίγο πριν πάτε για ύπνο. Ώστε να είναι κουρασμένη και να κοιμηθεί μέχρι το πρωί. Ακολουθήστε τους καθημερινούς ρυθμούς της. Αν της αρέσει να παίζει μετά από το φαγητό, παίξτε τότε αφού φάει.

Αφήστε τη να νικήσει

Είναι πολύ σημαντικό να αφήσετε τη γατούλα της να πιάσει τη λεία της κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Διαφορετικά είτε θα σταματήσει να παίζει είτε θα κάνει τα δικά της χωρίς εσάς. Είναι βασικό να νομίζει ότι έπιασε αυτό που κυνηγάει. Αυτό θα την κρατάει σε εγρήγορση και θα συνεχίσει το παιχνίδι.

 Δεν παίζουμε με τα δάχτυλα

Ένα βασικό λάθος που κάνουμε όσοι έχουμε γάτα είναι να παίζουμε μαζί της χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά μας. Αυτό συνήθως μας αρέσει όταν η γατούλα είναι μικρή και αρπάζει το χέρι μας και στη συνέχεια προσπαθεί να το δαγκώσει με τα μικρά δοντάκια της. Είναι χαριτωμένο μεν αλλά είναι λάθος να το κάνουμε δε. Γιατί μπορεί να μας διασκεδάζει όταν αυτή είναι μικρή όμως το δάγκωμά της, όταν μεγαλώσει, δεν θα μας διασκεδάσει καθόλου. Οπότε ούτε εσείς να το κάνετε αλλά ούτε και οι φίλοι σας όταν έρθουν για επίσκεψη.

Έχετε εναλλακτικές όταν δείτε κακή συμπεριφορά

Αν η γάτα σας κρύβεται και σας αρπάζει ή ορμάει στα πόδια σας για να τα δαγκώσει, θα πρέπει να της έχετε εναλλακτικές. Που σημαίνει ότι όταν τη δείτε να ετοιμάζεται, έχοντας βάλει στόχο τη γάμπα σας, εμφανίστε ένα παιχνίδι ώστε να της αποσπάσετε την προσοχή και αντί για το πόδι σας να επιτεθεί σε αυτό. Κάθε φορά να κάνετε το ίδιο και θα δείτε ότι θα το μάθει.

Το σωστό παιχνίδι είναι σαν θεραπεία, play therapy, καθώς το ζώο μαθαίνει πώς να παίζει και πώς να συμπεριφέρεται μέσω του παιχνιδιού. Και το σημαντικότερο, έτσι χτίζεται και η σωστή σχέση μεταξύ σας.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, myrto1@hotmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο