petpet.newsFamily AffairsΒόλτα με το σκύλο; Προσέξτε αυτούς τους κινδύνους

Συμβουλές

Βόλτα με το σκύλο; Προσέξτε αυτούς τους κινδύνους

Και προστατέψτε τον

Για όσους έχουν σκύλο, η βόλτα μαζί του είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Είτε είναι ένα περπάτημα γύρω από τη γειτονιά μας είτε σε κάποιο πάρκο είτε στην εξοχή, η βόλτα είναι πάντα μια καλή ευκαιρία να γυμναστούμε μαζί με το σκύλο μας και να έρθουμε πιο κοντά. Γιατί η βόλτα πάνω από όλα μας κρατάει και τους δυο υγιείς και ευτυχισμένους.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Σε αντίθεση με τις γάτες οι σκύλοι έχουν ανάγκη να έρθουν σε επαφή τόσο με ανθρώπους και με άλλα ζώα όσο και με το περιβάλλον τους. Η βόλτα όμως αυτή δεν είναι εντελώς ακίνδυνη. Από δηλητηριασμένα φαγητά μέχρι μολυσμένο νερό, υπάρχουν πάντα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε. Τώρα το καλοκαίρι, ένας λόγος παραπάνω. Αυτά είναι τα πιο σημαντικά:

Σκουπίδια

Τα σκουπίδια που μπορεί να συναντήσουμε στο δρόμο μας συχνά κρύβουν κινδύνους. Κόκκαλα από κοτόπουλο, σπασμένα γυαλιά, τσίχλες, γλυκά και άλλα μπορούν είτε να τραυματίσουν το ζώο μας είτε να το αρρωστήσουν σοβαρά και να κινδυνέψει η υγεία του. Τα κόκκαλα από κοτόπουλο μπορούν να τραυματίσουν το στομάχι του και να πάθει αιμορραγία. Οι τσίχλες και πολλά γλυκά περιέχουν ξυλιτόλη που είναι ιδιαίτερα τοξική για τους σκύλους. Η ξυλιτόλη είναι ένα υποκατάστατο της ζάχαρης που μπορεί να τους καταστρέψει το συκώτι. Το ψωμί επίσης συχνά περιέχει σταφίδες που είναι τοξικές για τα ζώα.

Για αυτό μην αφήνετε σε καμιά περίπτωση το σκύλο σας να πλησιάσει σακούλες σκουπιδιών που θα βρείτε στη βόλτα σας. Πολλές ανθρώπινες τροφές είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για αυτόν. Μάθετέ τον να υπακούει όταν του λέτε “άστο” ή “πέτα το”.

Στάσιμο νερό 

Μην αφήνετε το σκυλί σας να κολυμπάει, να παίζει ή να πίνει νερό που βρίσκεται στάσιμο στους δρόμους. Τα σκυλιά αποκτούν βακτήρια και μολύνσεις του δέρματος και του αναπνευστικού τους συστήματος με το να έρχονται σε επαφή ή να πίνουν μολυσμένο νερό. Νερό που είναι στάσιμο, ρηχό και ζεστό από τον ήλιο, είναι επικίνδυνο. Οι μικρές λίμνες μπορεί να έχουν μολυνθεί από απόβλητα και να έχουν και διάφορα αιχμηρά αντικείμενα (σπασμένα γυαλιά).

Τοξικά φυτά

Η αγαπημένη συνήθεια των σκυλιών αλλά και των γατιών είναι να μασουλάνε ό,τι βρουν μπροστά τους, μεταξύ άλλων και φυτά. Αυτό όμως είναι κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω της τοξικότητας πολλών καλλωπιστικών φυτών. Μερικά από τα απαγορευτικά φυτά είναι: Κίτρινο γιασεμί, φύλλα αβοκάντο, αζαλέα, βολβοί τουλίπας, πικροδάφνη, φύλλα αγγλικού κισσού, νάρκισσος, δάφνη βουνού, υάκινθος, ορτανσία, το ποτηράκι της Παναγίτσας.

Καιρός

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες μπορεί να γίνουν επικίνδυνες για κάθε σκύλο. Για αυτό καλύτερα να αποφεύγουμε τη βόλτα στον καύσωνα ή τις μέρες με πολύ κρύο. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει στο ζώο μας δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία αλλά και εγκαύματα, κυρίως στις πατούσες του από το ζεστό οδόστρωμα. Το δε κρύο μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα, λήθαργο, αδυναμία, ατονία και τρέμουλο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσετε στα μεγάλα στην ηλικία σκυλιά.

Σκυλιά χωρίς λουρί

Το να κρατάτε το σκύλο σας από το λουρί όταν βρίσκεστε στη βόλτα είναι κάτι βασικό. Όταν το ζώο είναι με λουρί, μπορείτε ευκολότερα να παρέμβετε αν συναντήσετε ένα άλλο σκύλο που ενδέχεται να είναι επιθετικός. Επίσης το λουρί μπορεί να τον προστατέψει από το να κινδυνέψει από αυτοκίνητο ή να χαθεί. Τα πιο πολλά κατοικίδια σκυλιά που χτυπιούνται από αυτοκίνητο είναι σκυλιά χωρίς λουρί. Επίσης ένα σκυλί που πλησιάζεται από άλλο που δεν είναι με λουρί μπορεί να τρομάξει και να αντιδράσει άσχημα. Αν δείτε ένα σκύλο που δεν έχει λουρί, καλύτερα είναι να αλλάξετε κατεύθυνση.

SHARE
MORE FAMILY AFFAIRS

TOP LINE

Πώς ένας σκύλος “έσωσε” το γάμο ενός ζευγαριού
10 ερωτήσεις (με τις απαντήσεις) για την Ηλεκτρονική Σήμανση στα ζώα
Αυτοί είναι οι 5 χαρακτήρες γάτων σύμφωνα με έρευνα
Άντρας είδε ποντίκια στον κήπο του και τους έφτιαξε το τέλειο ποντικο-χωριό για να ζουν
Ιδιοκτήτης βιντεοκλάμπ φιλοξενεί 11χρονο σκύλο που εδώ και χρόνια των εγκατέλειψαν
Μπείτε σε χριστουγεννιάτικο κλίμα με τους πιγκουίνους που ντύθηκαν σαν τον Άγιο Βασίλη
Επιχείρηση δύο ωρών στην Ηλεία για τη διάσωση ενός σκύλου
Έρευνα της Volvo δείχνει ότι οι περισσότεροι δεν οδηγούν με ασφάλεια όταν έχουν το κατοικίδιό τους
Γυναίκα στη Σιβηρία έχει φτιάξει φάρμα όπου προστατεύει αμέτρητες αδέσποτες γατούλες
Από τους δρόμους του Ασπρόπυργου σε εξώφυλλο σουηδικού περιοδικού
Άστεγοι ποζάρουν με τα κατοικίδιά τους
Αυτές οι φωτογραφίες γάμου θα σας κάνουν να θέλετε να παντρευτείτε