Και όμως, η μνήμη ενός ηλικιωμένου σκύλου αρχίζει να ασθενεί όπως η δική μας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Στην ηλικία των 7 ετών ένας σκύλος αρχίζει να θεωρείται «ηλικιωμένος». Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που τον έχουν να γνωρίζουν πώς να βελτιώσουν την ευημερία και την υγεία του για τα χρόνια που έρχονται με εξειδικευμένη περιποίηση και διατροφή.

Ένα ζώο καθώς μεγαλώνει αλλάζει στη συμπεριφορά του. Θέλει να κοιμάται περισσότερο και πιο συχνά, δυσκολεύεται να κατέβει από τον καναπέ (συνήθως λόγω αρθριτικών που τότε συχνά ξεκινούν), και γίνεται πιο γκρινιάρικο και δύστροπο.

Εκτός από τα αρθριτικά, στην ηλικία αυτή αρχίζουν να εμφανίζονται και άλλα θέματα υγείας όπως: διαβήτης, προβλήματα με το συκώτι, υπό-ή υπέρ-θυρεοειδισμός, Cushing ή νόσος του Addison, οδοντικοί νόσοι που αν διαγνωστούν έγκαιρα και αντιμετωπιστούν κατάλληλα, μπορεί το ζώο να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Αυτό που δεν ξέρουν όμως πολλοί είναι ότι σε ένα σκύλο που μεγαλώνει γερνάει και ο εγκέφαλός του (όπως ακριβώς συμβαίνει και με εμάς). Στην ηλικία των 7 ο μεταβολισμός της γλυκόζης στον εγκέφαλο του σκύλου αλλάζει με τρόπους που μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση, τη συνειδητοποίηση και πάνω από όλα τη μνήμη. Ναι, το ζώο μας αρχίζει να ξεχνάει και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το καταλάβουμε ώστε να το φροντίσουμε κατάλληλα.

Πώς όμως μπορούμε να καταλάβουμε ότι ο εγκέφαλος του ζώου μας αρχίζει να γερνάει; Η κτηνίατρος Shalsee Vigeant θα πει: “Το ότι το ζώο κοιμάται όλο και περισσότερο, το ότι δεν δείχνει τον ίδιο ενθουσιασμό με πριν στο να κάνει πράγματα, το ότι είναι περισσότερο ανήσυχο και λιγότερο προσεκτικό … όλα αυτά είναι σημάδια του ότι κάτι δεν πάει καλά με τον εγκέφαλό του.

Ο ηλικιωμένος σκύλος έχει ειδικές διατροφικές ανάγκες. Το φαγητό του πρέπει να περιέχει το σωστά συστατικά. Χρειάζεται περισσότερο από όλα βιταμίνες, ανόργανα άλατα, που θα προστατεύσουν τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες, και λίπη που υποστηρίζουν την ομαλή λειτουργία αυτού του οργάνου.”

Τι άλλο όμως μπορούμε να κάνουμε ώστε να συμβάλλουμε στην επιβράδυνση της εγκεφαλικής γήρανσης;

Άσκηση

Το ότι ο σκυλάκος μας μεγαλώνει αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει τις βόλτες και τη γυμναστική. Για πολλά σκυλιά αυτή η βόλτα είναι η καλύτερη ώρα της μέρας που τα ανεβάζει και ψυχολογικά και τους δίνει ζωή. Συνεχίστε να τον βγάζετε έξω καθημερινά αλλά για λιγότερο χρόνο ώστε να μην κουράζεται.

Τακτικά τσεκ απ στον κτηνίατρο

Δυστυχώς οι περισσότεροι τα αμελούμε. Τα ετήσια τσεκ απ από μια ηλικία και πάνω είναι υποχρεωτικά καθώς μπορούμε να προλάβουμε μια ασθένεια πριν εξελιχθεί.

Καλύτερος ύπνος

Ένα ζώο μεγαλύτερο σε ηλικία χρειάζεται ένα μαλακό και άνετο στρώμα για ύπνο. Εκεί θα ξεκουράζεται το σώμα και το μυαλό του. Επίσης το μέρος που κοιμάται θα πρέπει να είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Και θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμο ώστε να μην του δημιουργεί στρες. Αν τέλος είχατε συνηθίσει τις νύχτες να τον αφήνετε έξω από το σπίτι, τώρα που μεγάλωσε σταματήστε να το κάνετε. Βάζετέ τον καλύτερα μέσα ώστε να κοιμηθεί ήσυχα.

Δεν ξεχνάμε ότι είναι μέλος της οικογένειάς μας

Οι σκύλοι είναι κοινωνικά ζώα και δένονται πολύ με την οικογένειά τους. Και θέλουν να νιώθουν ότι τους αγαπούμε. Συνήθως όμως ασχολούμαστε πολύ μαζί τους όταν είναι μικροί ενώ όταν μεγαλώσουν, τους εγκαταλείπουμε. Αυτό είναι λάθος. Η εγκατάλειψη αυτή συμβάλλει στη γήρανση του εγκεφάλου τους. Δώστε τους προσοχή. Δείξτε τους αγάπη και κάντε πράγματα μαζί τους. Το έχουν ανάγκη πάντα. Πόσο μάλιστα σε αυτήν την ηλικία.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο