Μήπως η γάτα σας ουρεί στον καναπέ ή το κρεβάτι σας; 5 είναι οι πιθανοί λόγοι

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η γάτα, όπως όλοι γνωρίζουμε, είναι από τα πιο καθαρά και τακτικά ζώα. Χρειάζεται το χώρο της για να κοιμηθεί και να απομονωθεί και πάνω από όλα την αμμολεκάνη της για την τουαλέτα της. Η οποία πρέπει να βρίσκεται σε ήσυχο και απόμερο μέρος ώστε να κάνει ήσυχη και με ασφάλεια την ανάγκη της.

Τι γίνεται όμως όταν ξαφνικά σταματήσει να επισκέπτεται την αμμολεκάνη για να ουρήσει και την αντικαταστήσει με το κρεβάτι ή τον καναπέ σας; Αυτό είναι κάτι που δεν θέλετε με τίποτα να σκεφτείτε. Και όμως μπορεί να συμβεί. Και αυτό δεν σημαίνει ότι το ζωάκι σας ξαφνικά έγινε βρώμικο.

Μια γάτα που ουρεί στον καναπέ δεν είναι ούτε βρώμικη ούτε θέλει να σας τιμωρήσει για κάτι. Κάτι της συμβαίνει. Αυτό που σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει εσείς να κάνετε είναι να την τιμωρήσετε. Αντίθετα θα πρέπει να αναζητήσετε την αιτία που μπορεί να είναι σοβαρή και συχνά χρήζει επίσκεψης στον κτηνίατρο.

Δείτε τους 5 βασικούς λόγους που η γατούλα σας ουρεί στον καναπέ ή το κρεβάτι σας:

 1. Υπάρχει πρόβλημα υγείας

Όταν το ζώο μας αλλάξει ξαφνικά συμπεριφορά και κάνει πράγματα που δεν τα έχει ξανακάνει, συχνά είναι θέμα υγείας και καλό είναι να ενημερώσουμε τον κτηνίατρό μας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει και με την ούρηση σε καναπέ ή κρεβάτι. Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας, που κρύβονται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά, είναι φλεγμονές στην ουροδόχο κύστη, άλλα νοσήματα του ουροποιητικού, διαβήτης, αρθρίτιδα, νεφρική ανεπάρκεια.

 2. Νιώθει ασφάλεια

Τι κοινό έχουν τα κρεβάτια μας, οι καρέκλες και οι καναπέδες; Είναι πιο ψηλά από το έδαφος και πάνω τους υπάρχει καλή ορατότητα. Οι γάτες επιζητούν μέρη στα οποία θα νιώθουν ασφαλείς, θα επιβλέπουν το χώρο και θα νιώθουν λιγότερο στρες. Αυτά είναι μέσα στο ένστικτό τους.

Επομένως για να ουρεί η γατούλα σας εκεί σημαίνει ότι νιώθει πιο ασφαλής από ό,τι στην αμμολεκάνη της. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η αμμολεκάνη της είναι σε μη ασφαλές για εκείνη μέρος, στο οποίο δεν μπορεί να κάνει ήσυχα τη δουλειά της. Αν το μέρος αυτό είναι πέρασμα ή δίπλα σε άλλα ζώα ή δύσκολα προσβάσιμο, θα προτιμήσει κάτι άλλο πιο σίγουρο και ασφαλές.

3. Έχει πρόβλημα με την αμμολεκάνη

Οι κλειστές αμμολεκάνες είναι οι αγαπημένες αυτών που έχουν γάτες για ευνόητους λόγους. Οι γάτες όμως συμφωνούν; Πολλές όχι καθώς δεν θέλουν με τίποτα να μπουν εκεί γιατί δεν τις νιώθουν άνετες. Στριμωγμένη, στρεσαρισμένη και δύσκολα να κινηθεί, το μόνο σίγουρο είναι ότι η γατούλα σας δεν θα θελήσει να ξαναμπεί εκεί μέσα. Και θα πάει αλλού.

Ένα άλλο συχνό πρόβλημα είναι η άμμος. Δεν θέλουν όλες οι γάτες όλες τις άμμους. Έχουν και αυτές τις προτιμήσεις τους. Για αυτό θα πρέπει να βρείτε ποια ταιριάζει στη δική σας. Είπαμε, το ζήτημα της τουαλέτας είναι μεγάλο πράγμα.

Τέλος έχουμε το καθάρισμα. Οι περισσότερες γάτες δεν πηγαίνουν σε γεμάτη με ακαθαρσίες και ούρα αμμοδόχο. Για αυτό επιβάλλεται το καθημερινό καθάρισμα όσο και αν το βαριέστε. Επίσης να έχετε μια αμμολεκάνη για κάθε γάτα ή μια αμμολεκάνη για δυο. Πολλές γάτες δεν θέλουν να μοιράζονται την τουαλέτα τους με άλλες.

4. Ένδειξη ότι υπάρχουν προβλήματα σχέσεων

Οι συχνές διαμάχες με άλλες γάτες του σπιτιού μπορεί να ωθήσουν τη γατούλα σας σε μια τέτοια συμπεριφορά που να ουρεί στο κρεβάτι ή τον καναπέ σας. Ακόμα και η παρουσία ενός σκύλου μπορεί να είναι η αιτία για κάτι τέτοιο λόγω στρες. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν έρθει ένα καινούργιο ζώο στο σπίτι και δεν δοθεί ο απαραίτητος χρόνος γνωριμίας ανάμεσα σε αυτό και τα άλλα.

Αν η γάτα φοβάται, για παράδειγμα, το σκύλο, θα αναζητήσει ένα πιο σίγουρο μέρος από την αμμολεκάνη της για να ουρήσει. Και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τον καναπέ ή το κρεβάτι σας.

5. Υποφέρει από το άγχος αποχωρισμού

Πολλές γατούλες, συνήθως σε πολύ μικρή ηλικία, στρεσάρονται όταν δεν είστε σπίτι και για αυτό ουρούν σε σημεία που νιώθουν τη μυρωδιά σας, όπως είναι το κρεβάτι και ο καναπές σας. Το καλύτερο είναι να υπάρχει κάποιος σπίτι όταν εσείς απουσιάζετε όμως επειδή αυτό τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο, καλό θα είναι να κάνετε δυο πράγματα. Το ένα είναι να έχετε διάφορα παιχνίδια στη γάτα σας ώστε να απασχολείται όταν είναι μόνη και δεύτερον όταν επιστρέφετε σπίτι να της αφιερώνετε χρόνο. Ασχοληθείτε μαζί της είτε παίζοντας είτε κάνοντάς την παρέα. Θα είναι λιγότερο το στρες της όταν φεύγετε.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο