Έρευνα: Φεύγετε από το σπίτι- Πρέπει να χαϊδέψετε το σκύλο σας ή όχι;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα με τίτλο “Πρέπει να Χαϊδεύουμε το Κατοικίδιό μας Πριν Φύγουμε από το Σπίτι;” δημοσίευσε το “Psychology Today” και ανατρέπει τα όσα ξέραμε μέχρι τώρα για το άγχος αποχωρισμού του σκύλου μας.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι περισσότεροι σκύλοι υποφέρουν από το άγχος αποχωρισμού, που συμβαίνει όταν φεύγουμε από το σπίτι και μένουν μόνοι. Οι ειδικοί μέχρι τώρα συμβούλευαν τους κηδεμόνες να μην κάνουν αγάπες και να μη χαϊδεύουν τα ζώα τους λίγο πριν φύγουν αλλά να είναι κάπως αδιάφοροι. Αυτό θα βοηθήσει ώστε να βιώσουν λιγότερο το άγχος αποχωρισμού.

Η νέα αυτή έρευνα όμως αλλάζει τα δεδομένα. Σε αυτή πήραν μέρος σκύλοι στους οποίους, μετά την αποχώρηση των ανθρώπων τους από το σπίτι, μετρήθηκαν τα επίπεδα της ορμόνης της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και οι καρδιακοί παλμοί τους. Οι κηδεμόνες αυτών των σκύλων όχι μόνο δεν τους αγνόησαν πριν φύγουν αλλά τους χάιδεψαν και ασχολήθηκαν λίγο μαζί τους. Με άλλα λόγια τους χαιρέτησαν κανονικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το χάιδεμα αυτό είχε θετική επίδραση στα ζώα και τα έκανε να νιώσουν λιγότερα στρεσαρισμένα (μείωση της κορτιζόλης) κατά την απουσία του κηδεμόνα τους. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή με τις μέχρι τώρα έρευνες.

Ένα άλλο βασικό στοιχείο της έρευνας αυτής είναι το ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το χαρακτήρα του κάθε σκύλου και τη σχέση του μαζί μας αλλά και γενικά με τους ανθρώπους. Δεν θα πρέπει να είμαστε απόλυτοι. Γιατί διαφορετικά αντιδράει ένας ανεξάρτητος σκύλος στην απουσία μας και διαφορετικά ένας εξαρτημένος και λιγότερο εκπαιδευμένος, κάτι που σημαίνει ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται γενικεύσεις. Οι κανόνες έχουν πάντα και τις εξαιρέσεις τους.

Μάθετε το σκύλο σας να είναι ανεξάρτητος, να μπορεί να μείνει σπίτι μόνος του και να έχει μια καλή συμπεριφορά τόσο με εσάς όσο και με τους άλλους ανθρώπους. Και πριν κλείσετε την πόρτα του σπιτιού σας, χαρίστε του μια μεγάλη αγκαλιά σαν υπόσχεση ότι θα γυρίσετε και θα είστε πάλι μαζί.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο