Τι μπορεί να συμβαίνει αν ροχαλίζει ο σκύλος μας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι αφήνουμε τους σκύλους μας να κοιμούνται μαζί στο κρεβάτι μας. Κλείνουμε λοιπόν τα φώτα, ξαπλώνουμε και τη στιγμή που έχουμε χαλαρώσει, ακούμε κάτι που μοιάζει με χαλασμένο τρένο. Τι είναι αυτό; Μα το ροχαλητό του σκύλου μας. Γνώριμος θόρυβος και πολύ ενοχλητικός. Ναι, ναι, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι ροχαλίζουν.

“Ενώ το ροχαλητό μπορεί να είναι φυσιολογικό για μερικά σκυλιά, για κάποια άλλα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά”, λέει ο Kwane Stewart, DVM, επικεφαλής κτηνίατρος του American Humane Association. ” Όπως και για εμάς τους ανθρώπους, έτσι και για τους σκύλους ένας καλός ύπνος αποτελεί συστατικό της καλής υγείας. Οι σκύλοι μπορούν ακόμα να βιώσουν REM ((Rapid Eye Movement) γνωστό ως ύπνο των γρήγορων κινήσεων των ματιών. Εάν όμως το ροχαλητό είναι συνεχές και διαπεραστικό, σε σημείο να ξυπνάει ακόμα και τον ίδιο το σκύλο από ένα βαθύ ύπνο, τότε ήρθε η ώρα να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας”.

Ας δούμε πιθανές αιτίες για το ροχαλητό του σκύλου μας:

Κάτι τον εμποδίζει

Εάν ο σκύλος σας έχει κάτι κολλημένο στην μύτη του ή στο λαιμό του, (είτε αυτό είναι ένα κομμάτι από το αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα χορταράκι από έξω), αυτό μπορεί να εμποδίσει την κανονική αναπνοή του και να οδηγήσει σε ροχαλητό.

Ανατομία

Ορισμένες φυλές είναι πιο επιρρεπείς στο ροχαλητό από άλλες. Οι σκύλοι με πολύ μικρές μύτες όπως τα pug, τα bulldog κ.α. είναι πιο πιθανό να έχουν αναπνευστικά προβλήματα. Σε αυτές τις βραχυκέφαλες φυλές η διαδρομή του αέρα είναι μικρότερη οπότε πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να αναπνεύσουν. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας ότι η κατάσταση δεν απαιτεί ιατρική ή χειρουργική επέμβαση.

Αλλεργίες – Ευαισθησίες

Τα σκυλιά μπορούν να έχουν ευαισθησία και να αναπτύσσουν αλλεργίες σε πολύ κοινά και καθημερινά πράγματα, όπως η σκόνη, η γύρη, τα αρώματα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συστολή των αεραγωγών και να προκληθεί ροχαλητό.

Παχυσαρκία

Περισσότερο από το ήμισυ των σκύλων εκτιμάται ότι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σύμφωνα με το Association for Pet Obesity Prevention (APOP). Εάν ο σκύλος σας έχει πάρει κάποια κιλά, αυτός ο έξτρα ιστός μπορεί να μπλοκάρει τους αεραγωγούς του ή οι δακτύλιοι της τραχείας του μπορεί να κλείσουν όταν κοιμάται με αποτέλεσμα να ροχαλίζει.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα όπως παυσίπονα, μυοχαλαρωτικά και ηρεμιστικά μπορούν να χαλαρώσουν το σκύλο τόσο πολύ ώστε οι μύες του λαιμού να χαλαρώσουν με τη σειρά τους και να προκαλέσουν ροχαλητό.

Οδοντικά προβλήματα

Ένα απόστημα σε ένα δόντι ή οποιαδήποτε αύξηση μάζας στη στοματική κοιλότητα μπορεί να είναι βασική αιτία του ροχαλητού.

Παθητικό κάπνισμα

Όπως και στους ανθρώπους, έτσι και στο σκύλο μας το παθητικό κάπνισμα μπορεί να βλάψει το αναπνευστικό του σύστημα οδηγώντας τον σε άσθμα, βρογχίτιδα και ροχαλητό.

Ρινίτιδα

Οι σκύλοι, όπως και εμείς, μπορούν να κρυολογήσουν και να αποκτήσουν αυτό το ενοχλητικό μπούκωμα της βουλωμένης μύτης. Δημιουργείται φλεγμονή στη ρινική κοιλότητα που έχει ως αποτέλεσμα συνάχι, φτέρνισμα και ροχαλητό.

Θέση ύπνου

Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να κοιμάται ο σκύλος σας μπορεί να προκαλέσει ροχαλητό. Εάν κοιμάται ανάσκελα, είναι πιο πιθανό να ροχαλίζει από το εάν κοιμάται μπρούμυτα.

Πηγή: http://www.woofland.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο