petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ6 πράγματα που προσέχουμε όταν πάμε για μπάνιο στη θάλασσα με το σκύλο μας

Καλοκαίρι

6 πράγματα που προσέχουμε όταν πάμε για μπάνιο στη θάλασσα με το σκύλο μας

Για να μη συμβεί κανένα απρόοπτο

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που έχουν σκύλο και τον παίρνουν μαζί τους στις καλοκαιρινές διακοπές. Τα τελευταία μάλιστα χρόνια, λόγω του κόστους ενός ξενοδοχείου ζώων, αν δεν έχουν κάποιον να τον φυλάξει, αναγκαστικά τον παίρνουν μαζί.

Αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η νομοθεσία δεν είναι εντελώς σαφής και συνέχεια αλλάζει, με αποτέλεσμα να βλέπουμε συχνά τις τραγελαφικές ελληνικές καταστάσεις στις παραλίες. Καλό πάντως είναι, για τη δικιά μας ηρεμία και ησυχία, να μην πηγαίνουμε εκεί που έχει πολύ κόσμο αλλά να προτιμάμε πιο ήρεμες παραλίες.

Βασικά επιτρέπεται η παρουσία των κατοικιδίων στην παραλία, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις. Αρκεί να μην είναι ελεύθερα, αλλά με το λουρί τους, και να έχουμε μαζί μας το βιβλιάριο υγείας τους, έτσι ώστε, σε περίπτωση που μας ζητηθεί, να αποδείξουμε ότι είναι εμβολιασμένα.

Αυτές είναι οι δύο βασικές νομοθετικές διατάξεις που ρυθμίζουν το θέμα αυτό. Υπάρχει, όμως, και ο Γενικός Κανονισμός Λιμένα Λαυρίου (άρθρο 230 παρ. 1ζ της Υ.Α. 1046/1978), σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται η κυκλοφορία ζώων, καθώς και το λούσιμό τους σε χώρους λουομένων – κάτι που έχει δεχτεί και ο Άρειος Πάγος.

Από εκεί και πέρα, είναι θέμα ερμηνείας του τι θεωρείται χώρος λουομένων. Από άποψη νομολογίας, έχουν εκδοθεί δύο εκ διαμέτρου αντίθετες δικαστικές αποφάσεις: η εφετειακή 2130/2003 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών και η 175/2005 του Αρείου Πάγου, η οποία αναίρεσε την προηγούμενη, με αφορμή την περίπτωση μιας γυναίκας, η οποία το 2000 είχε βάλει το μικρόσωμο σκύλο της στη θάλασσα, σε μη οργανωμένη παραλία της περιοχής Σουνίου.

Παρά τις διαμαρτυρίες λουόμενου, ο οποίος φοβήθηκε για μετάδοση ασθενειών, αρνήθηκε να απομακρύνει το σκύλο της, κι εκείνος της άσκησε αγωγή αποζημίωσης για προσβολή της προσωπικότητάς του.

Οι δικαστές του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δικάζοντας την έφεση της ως άνω γυναίκας, έκριναν (ορθώς) ότι στις μη οργανωμένες παραλίες μπορεί ο καθένας να απολαμβάνει το μπάνιο του με το σκύλο του και, προχωρώντας στη συνέχεια σε συσταλτική ερμηνεία της παραπάνω διάταξης του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Λαυρίου, έκριναν ως χώρο λουομένων, όχι όλες τις περιοχές των ακτών που είναι προσιτές για θαλάσσια μπάνια, αλλά μόνον εκείνες που έχουν λουτρικές εγκαταστάσεις. Δυστυχώς, αυτή η άποψη κατέπεσε στον Άρειο Πάγο.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (myrto1@hotmail.com)

Η δική μας γνώμη είναι, μέχρι να γίνει πιο σαφής η νομοθεσία, να βάζουμε το ζώο μας σε μέρη που δεν υπάρχουν πολλοί λουόμενοι. Από τη στιγμή λοιπόν που λύνουμε το πρόβλημα αυτό, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό ότι το κολύμπι, ακόμα και αν ο σκύλος τρελαίνεται για αυτό ή είναι καλός σε αυτό, δεν είναι το πιο ακίνδυνο πράγμα στον κόσμο. Και όπως θα προσέχαμε ένα μικρό παιδί, έτσι θα πρέπει να προσέχουμε και αυτόν. Γιατί δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι για τις αντιδράσεις του.

Σας αναφέρουμε 6 πράγματα που οφείλουμε να έχουμε όλοι κατά νου:

1. Δε θεωρούμε δεδομένο ότι ξέρει καλό κολύμπι (ακόμα και αν ξέρει)

Σύμφωνα με τον κτηνίατρο Jeffrey Stupine, διευθυντή του κτηνιατρικού κέντρου Pennslyvania SPCA, υπάρχουν σκυλάκια που δεν έχουν την ικανότητα να κολυμπούν όσο άλλα: “Σκεφτείτε τα Ντάξχουντ ή τα γαλλικά μπουλντόγκ, τα οποία έχουν κοντά πόδια και δυσκολεύονται να κάνουν κάποιες κινήσεις ή να σπρώξουν το σώμα τους ώστε να επιπλεύσουν.

Υπάρχουν ράτσες επίσης με μακρύ σώμα ή σκυλιά που έχουν βάρος. Άλλες φυλές που λατρεύουν το νερό είναι όλα τα Ριτρίβερ (όπως Λαμπραντόρ, Γκόλντεν και Φλατ), τα Σέτερ, τα Μπαρμπέ, τα Ακίτα, τα Κανίς και τα ουγγαρέζικα Πούλι. Προσοχή με τα μικρόσωμα, όπως τα Μαλτεζάκια, που είναι μεν δεινοί κολυμβητές, αλλά ταυτόχρονα είναι και ευαίσθητα σε ρευματικά, αρθριτικά και χαμηλές θερμοκρασίες.

Φυλές που δυσκολεύονται να επιπλεύσουν

Γκρέιχαουντ
Κόργκι
Λαγωνικό Μπασέ
Μπόστον Τεριέ
Μπουλντόγκ
Ντάξχουντ (Τέκελ)
Παγκ

Γεννημένοι κολυμβητές

Ακίτα
Κέρι Μπλου Τεριέ
Μπαρμπέ (υδρόβιο κυνηγόσκυλο της Γαλλίας)
Νέας Γης (Newfoundland)
Ουγγαρέζικο Πούλι
Πούντλ (Κανίς)
Ριτρίβερ (Λαμπραντόρ, Γκόλντεν, Λειότριχο, Τσέζαπικ Μπέι, Κέρλι Κόουτεντ, Νόβα Σκότια)
Σέτερ (Αγγλικό, Γκόρντον, Ιρλανδικό)
Σπάνιελ Νερού

2. Δεν ξεχνάμε το σωσίβιο

Μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα, όμως σε κάποιες περιπτώσεις το σωσίβιο είναι απαραίτητο, όπως παράδειγμα στα ηλικιωμένα σκυλιά, σε αυτά που έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας, στα υπέρβαρα ή στα κουρασμένα. Φοράμε πάντα σωσίβιο ακόμα και αν χρειαστεί να κάνουμε μια βόλτα με βάρκα. Σημαντικό είναι το μέγεθος στο σωσίβιο, το οποίο πρέπει να είναι το σωστό. Αν δεν βρείτε σε κάποιο κατάστημα το ακριβές μέγεθος, αναζητήστε το σε άλλο. Μην κάνετε αυτό που κάνουν κάποιοι κηδεμόνες σκύλων που, προκειμένου να πάρουν, αγοράζουν κάποιο που έχει “περίπου” το μέγεθος που χρειάζεται το ζώο σας. Εδώ πρόκειται για την ασφάλεια του σκύλου μας και δεν πρέπει να παίζουμε με αυτή.

3. Δεν τον αφήνουμε χωρίς επίβλεψη

Το λέμε συχνά αλλά είναι πολύ σημαντικό. Είναι σαν να έχουμε ένα μικρό παιδί. Θα το αφήναμε χωρίς επίβλεψη; Έχουν συμβεί περιστατικά που το ζώο έφυγε και χάθηκε ή πνίγηκε. Αυτό που μπορεί να συμβεί σε άλλους μπορεί να συμβεί και σε εμάς. Αυτό που συνέβη σε μια χώρα μπορεί να συμβεί και εδώ.

Επίσης δεν τον αφήνουμε να καταπιεί νερό γιατί μπορεί να του δημιουργήσει πρόβλημα. Μην αφεθείτε και σας πάρει κανένας ύπνος στην παραλία νομίζοντας ότι θα μείνει δίπλα σας, ενώ δεν είναι δεμένος. Δεν πάει έτσι. Όσο εμπιστοσύνη και να του έχετε, θα πρέπει να τον προσέχετε και να τον προστατεύετε. Τέλος, στην παραλία (και οπουδήποτε βασικά) οφείλετε να σέβεστε και τους υπόλοιπους δίποδους λουόμενους.

4. Δεν κολυμπάμε σε άγνωστα νερά

Μπορεί να είμαστε γενικά ριψοκίνδυνοι, όμως όταν έχουμε μαζί σας το σκύλο μας δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να κάνουμε τρέλες. Ρωτήστε αυτούς που γνωρίζουν πληροφορίες για τη θάλασσα που θέλετε να πάτε για πρώτη φορά. Γιατί ακόμα και ο πιο ικανός σκύλος, αν παρουσιαστεί μέσα κίνδυνος, ενδέχεται να πανικοβληθεί και να μην αντιδράσει σωστά. Σκεφτείτε μέδουσες, βράχια, ρεύματα, παλίρροιες, και την κατάσταση του νερού. Στα τέλη του καλοκαιριού, φύκια αποβράζονται και μπορεί να είναι τοξικά. Προσοχή λοιπόν.

5. Δεν αγνοούμε το κρύο νερό

“Οι σκύλοι δεν μπορούν να μας πουν αν το νερό της θάλασσας είναι ζεστό ή κρύο”, θα πει ο Stupine συμπληρώνοντας: “Αν ο σκύλος έχει αρθρίτιδα, μπορεί το κρύο νερό να επιδεινώσει την κατάστασή του. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις για αυτό καλύτερα να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως τα σκυλιά μπορούν να πάθουν υποθερμία, όπως και εμείς οι άνθρωποι. Εάν κολυμπάτε μαζί με το σκύλο σας – Φθινόπωρο, Χειμώνα – και αρχίζετε να κρυώνετε, καλό είναι να βγείτε και οι δύο από το νερό”.

6. Δεν τον αφήνουμε να μπει στη θάλασσα αν είναι κουρασμένος

Αν δούμε ότι ο σκύλος μας είναι κουρασμένος, δεν τον αφήνουμε σε καμιά περίπτωση να μπει στη θάλασσα. Μερικοί λένε “εντάξει μωρέ, για λίγο”. Ούτε για λίγο δεν πρέπει να μπει. Ένας κουρασμένος σκύλος κινδυνεύει από πνιγμό. Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με νεαρούς και μεγάλης ηλικίας ζώα. Τα νεαρά σκυλιά μπορούν να πάθουν πανικό μέσα στο νερό και τα μεγάλης ηλικίας δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι τόσο δυνατά όσο ήταν στο παρελθόν. Έτσι τα κρατούμε κοντά στην ακτή και τα αφήνουμε να κολυμπούν για μικρά χρονικά διαστήματα.

SHARE
MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ