Σαντορίνη: Μαστίγωσαν και πήγαν να ρίξουν σε γκρεμό ξένο φιλόζωο που έβγαζε βίντεο τη φρίκη που ζουν τα γαϊδουράκια

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η απίστευτη μεταχείριση που υφίστανται τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης έχει ξεσηκώσει πολλούς ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Όπως γνωρίζουμε τα ζώα αυτά κουβαλούν όλη μέρα, κάτω από τον καυτό ήλιο απίστευτο βάρος και εξαντλούνται στην κυριολεξία μέχρι θανάτου.

Η Ελλάδα δεν είναι ικανή να απαγορεύσει αυτή την απίστευτη κακοποίηση. Τα λεφτά είναι πολλά και κανένας υπεύθυνος δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη. Γνωστά πράγματα δηλαδή που μας έφτασαν στον πάτο ως χώρα και ως ανθρώπους.

Οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων είναι σκληροί, απολίτιστοι και έχουν απίστευτο θράσος. Όσοι φιλόζωοι έχουν συγκεντρωθεί και διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση έχοντας πάει στο νησί, λιντσαρίστηκαν και κινδύνεψε η ζωή τους.

Ένας από αυτούς είναι και ο Luke Barritt, από τη Νότια Αφρική, εθελοντής στην οργάνωση Network for Animals (NFA), ο οποίος μαζί με τον οπερατέρ του επισκέφτηκε τη Σαντορίνη για να καταγράψει την όλη κατάσταση. Και αμέσως έγινε στόχος αυτών που έχουν τα γαϊδουράκια, οι οποίοι σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν να δημοσιοποιούνται αυτές οι καταστάσεις. Χρόνια τώρα έχουν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, ανάλγητη, χωρίς να δέχονται τίποτα και χωρίς να υπόσχονται μια καλυτέρευση της ζωής αυτών των πλασμάτων που βασανίζονται.

Ο Barritt έζησε στη Σαντορίνη έναν πραγματικό εφιάλτη. Στην προσπάθειά του να κάνει τη δουλειά του, κάτι φυσικά που δεν απαγορεύεται, δέχθηκε επιθέσεις, βρισιές, προσβολές και απειλές ακόμα και για τη ζωή του. Δεν είναι καθόλου παράξενο. Ένας που φέρεται τόσο άθλια και απάνθρωπα σε ένα ζώο, το ίδιο θα κάνει και σε άνθρωπο. Πόσο μάλιστα σε έναν ξένο, που δεν είναι από την ίδια χώρα.

Η καταγγελία, όπως την περιγράφει ο ίδιος, είναι απλά σοκαριστική. «Με κλωτσούσαν, με χτυπούσαν με τα ίδια μαστίγια που χρησιμοποιούσαν και στα γαϊδούρια. Ήταν μία πραγματικά τρομακτική εμπειρία. Το χειρότερο είναι πως εγώ μπορεί να ξέφυγα, αλλά για τα γαϊδουράκια δεν υπάρχει διαφυγή», αναφέρει στην καταγγελία του που δημοσιεύθηκε στην επίσημη σελίδα του ΝFA.

«Οι ιδιοκτήτες των ζώων τα εκμεταλλεύονταν, αναγκάζοντάς τα να ανεβαίνουν επανειλημμένα σε έναν ψηλό λόφο κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς φαγητό, σκιά ή νερό Ο Barritt κατέγραφε τις υποσχέσεις που αθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι τοπικοί αξιωματούχοι οι οποίοι είχαν δεσμευτεί πέρυσι να βελτιώσουν τις συνθήκες για τα γαϊδούρια που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τους τουρίστες στους απόκρημνους βράχους», λέει η Miranda Raff της NFA.

«Μια ομάδα 10 ατόμων επιτέθηκε στον Barritt και τον Πολωνό οπερατέρ, ο οποίος προσπαθούσε να τραβήξει υλικό από την κακοποίηση. Αυτό εξόργισε τους ιδιοκτήτες των γαϊδουριών που κλώτσησαν και χτύπησαν τον Barritt, οδηγώντας τον στην άκρη του βράχου απειλώντας να τον πετάξουν στον γκρεμό. Ο οπερατέρ τον έσωσε, αλλά επίσης ξυλοκοπήθηκε κατά τη διάρκεια του περιστατικού», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκτυο για τα ζώα NFA τα γαϊδουράκια αναγκάζονται να δουλεύουν ουσιαστικά μέχρι θανάτου, αφού ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας εργάζονται προκειμένου να μεταφέρουν σκουπίδια και αγαθά σε όλο το νησί. Όπως περιγράφει πάντα το NFA η τοπική αστυνομία έχει ενημερωθεί, ωστόσο τίποτα δεν έχει αλλάξει.

O Luke Barritt αναρρώνει στο σπίτι του στο Κέιπ Τάουν, στη Νότια Αφρική.

Ο ακτιβιστής Luke Barritt, από τη Νότια Αφρική, που εργάζεται στην οργάνωση Network for Animals.

Διαβάστε επίσης

3 σχόλια

Αφήστε ένα Σχόλιο