petpet.newsΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΞέρετε ότι πολλά σκυλιά περνάνε εφηβεία; Πώς κάνουν και τι εμείς πρέπει να κάνουμε.

Ερευνα

Ξέρετε ότι πολλά σκυλιά περνάνε εφηβεία; Πώς κάνουν και τι εμείς πρέπει να κάνουμε.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το σκύλο τους

Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολα και κακότροπα μπορούν να γίνουν ορισμένα παιδιά στην εφηβεία. Η συγκεκριμένη περίοδος τη ζωής ενός ανθρώπου είναι μια δύσκολη περίοδος μετάβασης από την παιδική αθωότητα στον ελάχιστα μαγικό κόσμο των μεγάλων. Μια νέα έρευνα που ήρθε στο φως λέει ότι αυτό μπορεί να συμβεί και στα σκυλιά.

Περνάνε εφηβεία και τα αγαπημένα μας τετράποδα; Μάλλον ναι.

Η συγκεκριμένη έρευνα είχε να κάνει με σκυλιά που εκπαιδεύονται να γίνουν σκύλοι-οδηγοί σε ανθρώπους με κάποια σωματικά προβλήματα. Η Naomi Harvey της κτηνιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Nottingham θα πει: “Πολλοί κηδεμόνες σκύλων έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή εφηβικές συμπεριφορές από το σκύλο τους. Αυτή μάλιστα η φάση εφηβείας είναι περίπου όταν τα ζώα γίνονται 8 μηνών. Σε αυτή τη φάση δεν υπακούουν, ξεχνούν κάποια πράγματα που έχουν μάθει, είναι παρορμητικά, βαριούνται εύκολα, δεν έχουν αυτοέλεγχο και πολύ εύκολα αποσπάται η προσοχή τους”.

Η ομάδα επιστημόνων αυτής της έρευνας κατέληξε και σε ένα άλλο συμπέρασμα, στο ότι οι σκύλοι περνάνε και άλλη μια φάση, που λέγεται περίοδος κοινωνικοποίησης, η οποία είναι το διάστημα από την τρίτη εβδομάδα μέχρι τη δωδέκατη. Αυτό το διάστημα είναι που μαθαίνουν τι πρέπει να εκλαμβάνουν ως κίνδυνο και τι είναι φυσιολογικό.

Ό,τι δεν έχουν δει μέχρι εκείνη την ηλικία, για παράδειγμα άλογα, μοτοσικλετιστές, ανθρώπους διαφορετικούς από τους δικούς τους και άλλα, μπορούν να θεωρηθούν από αυτά ως μη κανονικά και να δείξουν επιθετικότητα”, συμπληρώνει η Harvey.

Πώς όμως πρέπει να συμπεριφερθεί κάποιος όταν ο σκύλος του περνάει την εφηβική φάση; Οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι πολύ σημαντικό οι ιδιοκτήτες τους να παραμείνουν συνεπείς στην εκπαίδευση ή ακόμα και να γυρίσουν πίσω στα βασικά, για να υπενθυμίσουν στο σκύλο ότι εκείνοι έχουν ακόμα τον πρώτο λόγο.

Οι σκύλοι μαθαίνουν λίγο λίγο όπως τα παιδιά στα διάφορα στάδια ανάπτυξης της ζωής τους. Σημαντικό είναι να μην τα βάζουμε μαζί τους αλλά να τους μάθουμε πώς να ηρεμούν. Ο σκύλος οποίος δεν έχει μάθει να κουμαντάρει καταστάσεις και ξαφνικά έρθει αντιμέτωπος με αυτές γίνεται επιθετικός, εμφανίζει άγχος, δεν έχει αυτοέλεγχο, δαγκώνει, γαυγίζει και αρνείται να μάθει το οτιδήποτε.

Κείμενο: Ρίτα Σταθοπούλου

SHARE

Περισσότερα

MORE ΤΑ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

TOP LINE

Σκυλίτσα-Χάτσικο στο Αίγιο περιμένει το αφεντικό της που πέθανε έξω από τα μαγαζί του
Θέλεις σκυλάκι τσέπης; Δες γιατί δεν πρέπει να πάρεις
Δείτε ένα από τα πιο όμορφα χωριά του κόσμου
Σκυλάκι που πετσόκοψαν στην Ξάνθη: Κοινοποιούμε συνεχώς, στέλνουμε θετική ενέργεια γιατί δεν ξεπέρασε τον κίνδυνο και βοηθάμε τα adespotoulia xanthis
Εφαγε για στοίχημα σαύρα-γκέκο και πέθανε σε δέκα μέρες από σαλμονέλα
5 λόγοι που η γάτα σας κοιμάται μαζί σας
Η φιλοζωική οργάνωση PETA ανακήρυξε τον Χοακίν Φίνιξ “Πρόσωπο της Χρονιάς” για τον αγώνα του υπέρ των ζώων
Αντίνοος Αλμπάνης: “Ο σκύλος μου ήταν βάλσαμο στη μάχη μου με τον καρκίνο”
Τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι αν πάθει δηλητηρίαση το ζώο μας
Δεν τα κατάφερε ο αδέσποτος σκυλάκος Μαξ στην Κομοτηνή που του έριξαν καυστικό υγρό
Αν δυσκολεύεστε να βρείτε όνομα για τη μαύρη γάτα σας, δείτε τα πιο cool και αποφασίστε
Οι 6 φυλές σκύλων με τα υψηλότερα ποσοστά καρκίνου