Σκυλιά- θεραπείας βοηθούν ανθρώπους στην Ουγκάντα να ξεχάσουν όσα φριχτά τους συνέβησαν στον πόλεμο

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεκαπέντε χρόνια μετά την απόδρασή της από τους απαγωγείς της, η 36χρονη Filda Akumu, συνάντησε τον Lokoroma, ένα σκύλο-θεραπείας, ράτσας Μπασέντζι.

O Lokomora είναι ένα υπέροχο και τρυφερό ζώο που της έχει αλλάξει τη ζωή. Η Filda είναι από την Ουγκάντα καιι είχε πέσει θύμα απαγωγής στα 13 της χρόνια από το στρατό των ανταρτών στη Βόρεια Ουγκάντα που τη στρατολόγησαν στις τάξεις τους.

Η τότε έφηβη κοπέλα είδε να γίνονται απίστευτα πράγματα και να διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και πράγματα που δεν τα χωράει ο ανθρώπινος νους. Είδε να βασανίζουν και να σκοτώνουν τον πατέρα και τα αδέλφια της. Αυτό ήταν κάτι που τη σόκαρε.

Μέσα στην ατυχία της ήταν τυχερή καθώς κατάφερε και δραπέτευσε από εκεί που την κρατούσαν. Όμως η ζωή της δεν θα ήταν ποτέ η ίδια. Την είχε καταλάβει το μετατραυματικό στρες. Είχε τάσεις αυτοκτονίας, άγχος και βαθιά κατάθλιψη. Η ζωή δεν είχε κανένα νόημα για εκείνη.

Έτσι μπήκε στο πρόγραμμα, μαζί με πολλούς άλλους, άντρες και γυναίκες, όπου σκυλιά-θεραπείας ζουν μαζί με τους επιζήσαντες πολέμου για να τους βοηθήσουν να ξεπεράσουν τα ψυχολογικά τους προβλήματα και να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους.

Έτσι γνώρισε και τον Lokomora, τον υπέροχο αυτό σκύλο που είναι πάντα δίπλα της και για τον οποίο λέει ότι αν δεν ήταν αυτός, θα είχε πεθάνει.

Η Filda Akumu δεν μπορεί να ξεχάσει. Έχει τάσεις αυτοκτονίας και πάσχει από ισχυρό μετατραυματικό στρες. «Αν δεν υπήρχε αυτό το σκυλί, θα είχα πεθάνει.,Όταν επέστρεψα στο χωριό, είχα συνέχεια εφιάλτες. Οι συγχωριανοί δεν μου συμπαραστάθηκαν. Με αποκαλούσαν φόνισσα και έλεγαν ότι με έχουν καταραστεί τα πνεύματα. Δεν θέλω να θυμάμαι όσα πέρασα», θα πει η ίδια.

Στη Βόρεια Ουγκάντα, μια περιοχή με ανασφάλεια και ανθρώπους φοβισμένους από όσα έχουν συμβεί στο παρελθόν,”τρέχει” ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, το Comfort Dog Project, όπου εκπαιδευμένα σκυλιά βοηθάνε τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και να μπορέσουν να ζήσουν σαν φυσιολογικοί άνθρωποι, κάτι που φυσικά είναι πολύ δύσκολο. Το παρελθόν των ανθρώπων αυτής της χώρας είναι ιδιαίτερα σκληρό.

Οι επιζώντες βιασμών, σεξουαλικής σκλαβιάς, καταναγκαστικής εργασίας, ακρωτηριασμών κι άλλων φρικαλεοτήτων που γνώρισε η Bόρεια Ουγκάντα στη διάρκεια της σύγκρουσης ανάμεσα στον Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου (LRA) και τον κυβερνητικό στρατό κατέστρεψαν τη ζωή αμέτρητων ανθρώπων και διέλυσαν οικογένειες. Το πρόγραμμα αυτό με τα σκυλιά-θεραπείας έχει, από τότε που ξεκίνησε να εφαρμόζεται, σώσει πολλούς από αυτούς που δεν έβλεπαν κανένα σκοπό στη ζωή τους.

Από τα μέσα του 1990 έως το 2006 ο LRA απήγαγε για να στρατολογήσει 66,000 ανθρώπους της χώρας μεταξύ 14 και 30 ετών.

Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com (Με πληροφορίες από το BBC)

Φωτογραφίες: Nakisanze Segawa, GPJ Uganda

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο