10 κατοικίδια που απαγορεύονται στην Αμερική

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μπορεί στη χώρα μας όταν λέμε κατοικίδια να εννοούμε βασικά το σκύλο, τη γάτα, άντε και το κουνελάκι ή το χαμστεράκι, όμως στις περισσότερες χώρες υπάρχουν και άλλα ζώα που μπορούν να ζήσουν νόμιμα ως κατοικίδια. Και είναι και πολύ δημοφιλή. Ένα παράδειγμα είναι το φέρετ.

Από την άλλη υπάρχουν και χώρες που η νομοθεσία απαγορεύει κάποια από αυτά ως κατοικίδια την ώρα που σε άλλες χώρες επιτρέπονται. Μια από αυτές είναι η Αμερική. Οι 50 πολιτείες της δεν συμφωνούν πάντα στη νομοθεσία και ένα ζώο που είναι νόμιμο σε μια, μπορεί να είναι παράνομο ως κατοικίδιο σε άλλη. Αλλά αυτό γίνεται σε όλα τα πράγματα στη συγκεκριμένη τεράστια χώρα.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε 10 γνωστά κατοικίδια που δεν επιτρέπεται να ζήσουν ως κατοικίδια σε πολλές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά είναι:

 1. Σκαντζόχοιροι

Οι σκαντζόχοιροι αρέσουν σε πολλούς και σε αρκετές χώρες είναι κατοικίδια. Αν όμως ζεις στην Τζόρτζια, στην Καλιφόρνια, στη Χαβάη ή την Πενσυλβάνια αλλά και σε άλλες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών, ο νόμος σου απαγορεύει να κρατάς ένα τέτοιο ζώο ως κατοικίδιο στο σπίτι. Επίσης απαγορεύεται στην Ουάσιγκτον και στους πέντε δήμους της Νέας Υόρκης. Οι ειδικοί θεωρούν ότι οι σκαντζόχοιροι στις πόλεις μπορούν να βλάψουν το τοπικό οικοσύστημα γιατί παίρνουν το φαγητό των άλλων ζώων εκεί.

 2. Φέρετ

Τα φέρετ τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατοικίδια. Στην Αμερική απαγορεύονται σε Καλιφόρνια, Χαβάη, Νέα Υόρκη, Ουάσινγκτον, Ντάλας, Τέξας, Κολούμπια και Μιζούρι. Οι λόγοι είναι δυο: Αποτελούν κίνδυνο για την άγρια ζωή εκεί αλλά και γιατί έχουν υπάρξει περιπτώσεις που δάγκωσαν ανθρώπους. Επίσης χωρίς εμβόλιο μπορούν να μεταδώσουν λύσσα.

3. Σακχαροπέταυρος

Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό μαρσιποφόρο που αν και οι φιλοζωικές οργανώσεις, όπως η PETA, είναι τελείως αντίθετες, εντούτοις σε πολλές χώρες η κατοχή του ως κατοικίδιο είναι νόμιμη. Εκτός και αν ζεις στην Αλάσκα, την Καλιφόρνια, τη Χαβάη και την Πενσυλβάνια. Επίσης απαγορεύεται στη Μινεσότα και τη Νέα Υόρκη.

Οι σακχαροπέταυροι είναι πολύ κοινό ζώο στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα. Στην Αμερική όμως συγκαταλέγονται στα εξωτικά.

 4. Παπαγάλοι Κουάκερ ή Μονκ

Οι παπαγάλοι Quaker ή Monk Parakeet είναι από τα πιο κοινωνικά πουλιά συντροφιάς. Μεσαία σε μέγεθος, με χαρακτήρα και προσωπικότητα ενός μεγάλου παπαγάλου.

Το όνομα Quaker φημολογείται ότι προήλθε από τον ήχο (quak- quaking) που βγάζουν ειδικά τα μωρά όταν ζητούν φαγητό ή προσοχή. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική και τις γειτονικές χώρες της. Τα τελευταία χρόνια οι Quaker παρατηρούνται και στις Ηνωμένες πολιτείες να πετούν ελεύθεροι σε σμήνη, ως αποτέλεσμα του ανθρωπίνου παράγοντα. Τις τελευταίες δύο περίπου δεκαετίες οι παπαγάλοι Μονκ βρίσκονται ελεύθεροι στις νότιες χώρες της Ευρώπης όπως στην Ισπανία, στις Κανάριες Νήσους, στην Ιταλία αλλά και στην Ελλάδα.

Οι παπαγάλοι αυτοί απαγορεύονται ως κατοικίδια σε: Κάνσας, Τζόρτζια, Κολοράντο, Νιου Χαμσάιρ, Νιου Τζέρσεϊ, Νέα Υόρκη, Οχάιο, Βερμόντ και Βιρτζίνια.

 5. Δηλητηριώδη ερπετά

Σε όλη την Αμερική, για ευνόητους λόγους, απαγορεύεται η κατοχή ενός τέτοιου ζώου.

 6. Γάτες-υβρίδια

Οι γάτες-υβρίδια, συμπεριλαμβανομένων κάποιων γνωστών ρατσών, όπως Βεγγάλης και Chausies (Τσόσι), απαγορεύονται σε 9 αμερικανικές πολιτείες και σε δυο πόλεις, όπως Νέα Υόρκη, Τζόρτζια. Χαβάη, Αλάσκα, Κονέκτικατ, Ιντιάνα, Σιάτλ, Ντένβερ και άλλες. Και εδώ οι νόμοι διαφέρουν σε κάθε μέρος. Όσον αφορά τη Βεγγάλης μπορεί να επιτραπεί μόνο αν είναι τουλάχιστον 4 γενιές “καθαρή” από την ασιατική της πρόγονο.

 7. Pit bulls

Τα πιο παρεξηγημένα ζώα και αυτό λόγω του ανθρώπου και μόνο. Οι νόμοι για τη νόμιμη ή όχι κατοχή τους διαφέρουν στις αμερικανικές πολιτείες και πόλεις. Οι πιο αυστηρές είναι η Αϊόβα, το Κάνσας και το Οχάιο που χαρακτηρίζουν τα σκυλιά αυτά ως επικίνδυνα. Το ίδιο χαρακτηρίζουν και τα Doberman Pinschers και Ροτβάιλερ. Δυστυχώς σε αυτές η λογική “δεν υπάρχουν επικίνδυνα ζώα αλλά ανεύθυνοι ιδιοκτήτες” δεν υφίσταται.

 8. Γκέρμπιλ (Γερβίλος)

Πρόκειται για μικρά θηλαστικά τρωκτικά που μπορεί να πηδάνε ψηλά χάρη στα μεγάλα πόδια τους. Απαγορεύονται στην Καλιφόρνια και τη Χαβάη επειδή το κλίμα σε αυτά τα μέρη είναι το ίδιο με το κλίμα που ζουν κανονικά, οπότε αν το σκάσουν, μπορεί εύκολα να δημιουργήσουν αποικίες και να διαταράξουν την πανίδα και τη χλωρίδα.

 9. Χάμστερ

Για τον ίδιο λόγο απαγορεύονται και τα χάμστερ στη Χαβάη.

10. Μικρού μεγέθους χελώνες

Στην Αμερική απαγορεύτηκε η πώληση των πολύ μικρών χελωνών το 1975 για να εμποδιστεί η εξάπλωση της σαλμονέλας που μεταφέρουν αυτά τα ερπετά. Πριν από αυτή την απαγόρευση υπήρχαν πάνω από 280 χιλιάδες κρούσματα μολύνσεων κάθε χρόνο λόγω αυτών, με πρώτα θύματα τα μικρά παιδιά. Παρόλο που η πώληση και η εξαγωγή αυτών των ερπετών επιτρέπεται, όπως και η χρήση τους για εκπαιδευτικούς σκοπούς, εντούτοις η πώληση ως κατοικίδια απαγορεύεται αν είναι κάτω από 0,1016 εκατοστά σε μήκος.

Αυτό που πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας, αν θεωρούμαστε πραγματικά ζωόφιλοι, είναι το καλό ενός ζώου και όχι το δικό μας “θέλω”. Υπάρχουν τόσα πολλά αδέσποτα σκυλάκια και γατάκι σε όλον τον κόσμο, που ζητάνε μια δεύτερη ευκαιρία. Ας επιλέξουμε ένα τέτοιο και ας αφήσουμε τα άλλα στη φύση τους. Εκεί που είναι η πραγματική ζωή τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο