Τρομοκρατικό χτύπημα, Δίδυμοι Πύργοι: Ας θυμηθούμε 12 φοβερούς σκύλους- διασώστες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δεκαεφτά 17 πέρασαν από τη μέρα που συγκλόνισε τον κόσμο και άλλαξε για πάντα την Αμερική. 11 Σεπτεμβρίου 2001, 8:45 πμ: Ένα αεροσκάφος της εταιρείας American Airlines, με 92 επιβαίνοντες, προσκρούει στο βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, προκαλώντας καταστροφική έκρηξη. Πάνω από τον 75ο όροφο το κτίριο τυλίγεται στις φλόγες και ο πανικός που προκαλείται είναι άνευ προηγουμένου. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώνονται, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που πηδούν στο κενό για να σωθούν.

Σωστικά συνεργεία και δημοσιογράφοι σπεύδουν στο σημείο και λίγα λεπτά αργότερα, στις 9:03 π.μ., οι τηλεοπτικοί σταθμοί μεταδίδουν σε απευθείας σύνδεση ένα ακόμη αεροσκάφος της ίδιας εταιρείας, με 64 επιβαίνοντες, να προσκρούει στο νότιο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου.

Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι δίδυμοι πύργοι και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου. Υπολογίζεται ότι από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Ομάδες διασωστών από όλη τη χώρα πέταξαν στην απομονωμένη από αέρος Νέα Υόρκη για να βοηθήσουν στην ανεύρεση επιζώντων και νεκρών και συντόνισαν τις προσπάθειές τους με αυτές των συνεργείων της περιοχής που έδειχναν σημάδια κόπωσης και ψυχική εξάντληση.

Μέσα σε αυτές τις ομάδες διάσωσης, ξεχωριστό ρόλο είχαν οι 300 K9 rescuers, ομάδες διασωστών δηλαδή με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους εντοπισμού και αναγνώρισης. Οι σκύλοι αυτοί είναι οι αφανείς ήρωες εκείνων των ημερών που με τόλμη και απίστευτο θάρρος μπήκαν στη μάχη του εντοπισμού ανθρώπων στα συντρίμμια. Και έσωσαν πολλούς ανθρώπους δουλεύοντας ακούραστα μέρα και νύχτα. Για 10 χρόνια η Αμερική δεν μίλησε ποτέ για αυτούς. Το 2011 ήταν η πρώτη φορά που τους αναγνωρίστηκε επίσημα η μεγάλη τους προσφορά. Ας θυμηθούμε κάποιους από αυτούς. Κανένας τους δεν ζει σήμερα.

Οι σκύλοι διαφόρων φυλών, μεγεθών και ηλικιών, που χρησιμοποιήθηκαν για τις αποστολές εντοπισμού, επέδειξαν εξαιρετικό σθένος και αποφασιστικότητα. Κάποιοι δεν συνήλθαν ποτέ από αυτήν την εμπειρία, ενώ αναφέρθηκαν περιπτώσεις ζώων που έπεσαν σε βαθιά μελαγχολία μετά το τέλος των ερευνών.

Ας θυμηθούμε κάποιους από αυτούς. Κανένας τους δεν ζει σήμερα.

Η σκυλίτσα Bretagne και η Denise σε μία στιγμή ανάπαυλας. Η Bretagne πέθανε στις 6 Ιουνίου του 2016 από νεφρική ανεπάρκεια σε ηλικία 17 ετών. Έξω από την κλινική του Cypress, στο Τέξας, την περίμεναν αξιωματικοί του πυροσβεστικού σώματος και εθελοντές διασώστες για τον τελευταίο χαιρετισμό.

Tara, 16 ετών. Φωτογραφία από το βιβλίο του 2011 «Retrieved», αφιερωμένο στους 12 σκύλους που είχαν απομείνει  τότε ζωντανοί. Τη νύχτα της 11/9, η σκυλίτσα έφτασε στη Ν.Υόρκη με τον συνοδό της από το Ipswich της Μασαχουσέτης. Παρέμεινε στο World Trade Center 8 ημέρες.

Η σκυλίτσα Guinness έψαχνε ακούραστη στα συντρίμμια 11 μέρες. 

Ο Tuff and ο χειριστής του Tom Andert έπιασαν δουλειά μια μέρα μετά από το χτύπημα.

Ο γενναίος Orion εργάστηκε στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου ασταμάτητα από τις 23 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου.

O Appollo ήταν ένα από τα πιο μαχητικά και γενναία σκυλιά-διασώστες καθώς δούλευε πάνω από 16 ώρες την ημέρα ψάχνοντας ανθρώπους στα συντρίμμια. Πέθανε το 2006 σε ηλικία 13 ετών.

Ο Riley, ένας σκύλος Golden Retriever, ήταν από τους πιο δημοφιλείς σκύλους-διασώστες. Η φωτογραφία του αυτή έκανε αμέτρητες φορές το γύρο του κόσμου. Στη φωτογραφία αυτή ο σκύλος πηγαίνει σε μια διάσωση τελείως μόνος. Πέθανε το Φεβρουάριο του 2010.

Ο Jake ήταν ένα πρώην αδέσποτο, το οποίο στις 11/9 έδειξε απίστευτη τόλμη. Εργάστηκε ακούραστα για 17 μέρες. Το 2006 διαγνώστηκε με καρκίνο. Ένα χρόνο μετά, στις 25 Ιουλίου 2007, πέθανε.

Ο Trakr, ένας Γερμανικός Ποιμενικός, μαζί με το χειριστή του James Symington ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στην περιοχή για διάσωση. Ο Symington αποφάσισε να τον κλωνοποιήσει. Έτσι τον Ιούνιο του 2009 γεννήθηκαν 5 κλώνοι.

Ο Kent Olson και ο σκύλος του Thunder πήγαν στον τόπο της καταστροφής και εργάστηκαν με μεγάλο πείσμα. 

Ο Saul Apunte μαζί με τον ατρόμητο σκύλο του Shannon ξεκουράζονται μετά από πολλές ώρες αναζήτησης.

Ο Kaiser ποζάρει στο σπίτι του στην Ιντιανάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο