Οι αδέσποτες γάτες της Θεσσαλονίκης όπως δεν τις έχεις ξαναδεί

από Μυρτώ Τζώρτζου

Πόσες φορές δεν σεργιάνισες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και το κάδρο μιας γάτας φανερώθηκε μπροστά σου χωρίς όμως να προλάβεις να το φωτογραφήσεις, μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου; Ο Στέργιος Φουρκιώτης, σκηνοθέτης στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης εδώ και δύο δεκαετίες, διαθέτει την απαιτούμενη μαεστρία και ταχύτητα για να τις αποτυπώνει σε ανύποπτο χρόνο στις καλύτερές τους πόζες.

«Μία γάτα στο κάδρο είναι ένα μήνυμα, η κωδικοποιημένη δήλωση μιας παράλληλης πραγματικότητας, η καταγραφή μιας επικοινωνίας χωρίς λόγο, το αγνοημένο στοιχείο στη σύνθεση της καθημερινότητας. Είναι εκεί, σε κάθε σου βήμα, μικροί τετράποδοι πολύχρωμοι ήρωες στη μάχη της επιβίωσης, ζώντας σε ένα παρόν έμπλεο από ένα νόημα που μας διαφεύγει, παλεύοντας και ζώντας την κάθε στιγμή στη μοναδικότητά της», αναφέρει στην Parallaxi.

Σε ποια σημεία, λοιπόν, συναντάς τις εφτάψυχες της πόλης; «Επιλέγουν περιοχές στις οποίες μπορούν εύκολα να είναι αόρατες και ταυτόχρονα ορατές. Τις συναντάς σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, κάτω από αυτοκίνητα, επάνω σε αυτοκίνητα, να λιάζονται σε διάφορα παρατημένα έπιπλα, βρίσκονται σε οποιοδήποτε στενό στην πόλη και εμφανίζονται όταν έχουν κάτι να πουν».

Και γιατί γάτες και όχι σκύλοι; «Οι σκύλοι είναι μία άλλη εκδοχή της ιστορίας, ένα άλλο point of view, με το οποίο ελπίζω να ασχοληθώ στο μέλλον. Οι γάτες υπάρχουν στη ζωή μου από τα παιδικά χρόνια, οι ασπρόμαυρες γάτες της γιαγιάς μου, οι παρδαλές γάτες του χωριού, της εφηβείας, η πορτοκαλί γάτα που έσωσα από τις ρόδες του αυτοκινήτου που γκάζωσε για να προλάβει το φανάρι και τώρα έγινε η γάτα της κόρης μου, η τρελή γάτα της αγαπημένης μου… Παρά ταύτα δεν έχω δική μου γάτα, ίσως όμως, να με έχουν επιλέξει για φωτογράφο τους, κι αυτό μου αρκεί».

Για τον Στέργιο Φουρκιώτη οι γάτες της Θεσσαλονίκης είναι «μικρές καθημερινές ιστορίες, το pulp fiction της πόλης που ζω και εγώ υπάρχω ως “διψασμένος” αναγνώστης τους. Αυτό που με δυσκολεύει είναι η ερμηνεία του βλέμματός τους, αυτό που βλέπω στα μάτια τους όταν μου το παραχωρούν και αν τελικά είμαι άξιος αποδέκτης».

*Ο Στέργιος Φουρκιώτης σπούδασε Industrial Design, εργάζεται στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης από το 1999 ως σκηνοθέτης, δημιουργώντας κυρίως ντοκιμαντέρ.

Εικόνες: Στέργιος Φουρκιώτης

Πηγή:https://parallaximag.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο