petpet.newsΠΕΡΙΟΔΙΚΟΚαλαμπάκα: Μετά από απίστευτο αγώνα ο άθλιος χώρος που κρατούνται αδέσποτα δόθηκε στους εθελοντές για να τα φροντίσουν

ΔΕΙΤΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

Καλαμπάκα: Μετά από απίστευτο αγώνα ο άθλιος χώρος που κρατούνται αδέσποτα δόθηκε στους εθελοντές για να τα φροντίσουν

Διαβάστε το χρονικό μιας κλασικής ελληνικής αναλγησίας αλλά και τον αγώνα κάποιων που αγαπάνε τα ζώα

Ήταν πριν από ένα μήνα και κάτι περισσότερο όταν είδαν το φως της δημοσιότητας απίστευτες φωτογραφίες και βίντεο από τον άθλιο παράνομο χώρο των Νέων Σφαγείων Καλαμπάκας, όπου ζούσαν έγκλειστα αδέσποτα σκυλάκια, τα οποία κρατούσαν εκεί χωρίς κανένα λόγο ο Δήμος της πόλης και ο πρόεδρος της φιλοζωικής “Η Στέγη” κύριος Χρήστος Κτενάς.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Οι συνθήκες που ζούσαν τα ζώα ήταν κάτι παραπάνω από απαράδεκτες, κάτι που συνιστούσε κακοποίηση. Πολλά μάλιστα από αυτά είχαν εμφανή τα σημάδια από ψώρα και έχρηζαν άμεσης φαρμακευτικής περίθαλψης. Το χώρο είχε αναλάβει ο κ. Κτενάς, ο οποίος τάιζε τα ζώα χωρίς όμως να κάνει κάτι για τις απίστευτες συνθήκες που ζούσαν.

Και όμως τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν γνωστά αν δεν τα έβγαζε στο φως της δημοσιότητας μια φιλόζωη κυρία, η Ελένη Μαργαρίτη, η οποία σοκαρίστηκε όταν βρέθηκε στην περιοχή και αντίκρυσε την κατάσταση των Νέων Σφαγείων. Και ξεκίνησε έναν απίστευτο αγώνα για να σώσει αυτά τα ζώα. Έναν αγώνα με πολλά εμπόδια τόσο από αρμόδιους φορείς όσο και από άλλους που θέλουν να αποκαλούνται φιλόζωοι.

Το χρονικό μιας ιστορίας γεμάτης εμπόδια

Στις 6 Μαϊου και αφού έχει δει αυτήν την κατάσταση η κυρία Μαργαρίτη κατέθεσε την πρώτη μήνυση κατά παντός υπευθύνου στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλαμπάκας. Και ενώ τα πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από απλά, οι υπεύθυνοι έκαναν τα πάντα για να μην προχωρήσουν την καταγγελία και να βρεθεί μια λύση για τα δύστυχα αυτά ζώα. Στην Ελλάδα άλλωστε ζούμε όπου προσπαθούμε να κουκουλώσουμε ένα πρόβλημα για να μην αποδοθούν οι ευθύνες σε αυτούς που πραγματικά φταίνε. Ειδικά όταν το μέρος που γίνονται διάφορα είναι μικρό και όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.

Παρά λοιπόν την ενημέρωση του υγειονομικού από την αστυνομία, δεν έγινε απολύτως καμιά κίνηση από μέρους του, όπως όφειλε φυσικά, με τη δικαιολογία ότι δεν υπήρχαν υπάλληλοι.

Τις επόμενες μέρες η κυρία Μαργαρίτη δέχτηκε διάφορες επιθέσεις στα social media τόσο από τον κύριο Κτενά όσο και από κάποιους άλλους που μάλλον δεν τους πολυένοιαζε η φρικτή κατάσταση των σφαγείων και ο κίνδυνος της υγείας των έγκλειστων σκύλων.

Στα αμέτρητα ποστ που πήγαιναν και έρχονταν στο Facebook ήταν και ένα σχόλιο του κύριου Κτενά ότι πρόκειται να πάρει από το χώρο κάποια σκυλάκια, κάτι φυσικά που ήταν τελείως παράνομο.

Την επόμενη μέρα η κυρία Μαργαρίτη, έχοντας δει τη συγκεκριμένη ανάρτηση, επισκέφτηκε το χώρο για να δει τα ζώα και να τα φροντίσει. Και είδε ότι έλειπαν 4. Ειδοποιήθηκε φυσικά αμέσως η αστυνομία και κατατέθηκε δεύτερη μήνυση εναντίον του κ. Κτενά για κλοπή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα σκυλάκια αυτά αγνοούνται μέχρι σήμερα και κανείς δεν γνωρίζει την τύχη τους.

Η συνάντηση με τον Δήμο που …δεν ήξερε τίποτα

Στη συνέχεια επισκέφτηκε το Δήμο και συνάντησε τον αντιδήμαρχο κ. Γιαννούλα Ιωάννη για να του εκθέσει την κατάσταση που επικρατούσε στα νέα σφαγεία και να ζητήσει βοήθεια. Στη συνάντηση αυτή ο κύριος Γιαννούλας ανέφερε ότι τα σκυλιά αυτά είχαν μπει εκεί πριν από κάποιους μήνες για στείρωση και ότι δεν γνώριζε την κατάστασή τους. Επέρριψε δε τις ευθύνες στον κ. Κτενά λέγοντας ότι είχε καταπατήσει το χώρο, κρατώντας εκεί τα ζώα χωρίς κανέναν λόγο και χωρίς να δίνει στους αρμόδιους τα κλειδιά.

Παρά όμως τις τόσες προσπάθειες κανείς δεν προχωρούσε την υπόθεση, κάτι φυσικά που ήταν εκτός από απαράδεκτο και παράνομο. Γιατί, όπως είπαμε και πιο πριν, δεν έπρεπε να βγουν στο φως οι υπεύθυνοι. Τα ζώα όμως εξακολουθούσαν να ζουν σε άθλιες συνθήκες, κάτι που κανέναν, όπως φαίνεται, δεν ενδιέφερε.

Και η αδιαφορία όλων συνεχίστηκε

Στις 3 Ιουνίου η κυρία Μαργαρίτη κατέθεσε για τρίτη φορά μήνυση εναντίον του αντιδημάρχου κ. Γιαννούλα και του κ. Κτενά για κακοποίηση των ζώων λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλο αυτό το διάστημα καθημερινά η κυρία Μαργαρίτη μαζί με μια άλλη φιλόζωη κυρία, την Ευαγγελία Πλιάτσικα, πήγαιναν στο χώρο για να φροντίσουν τα σκυλάκια. Οι οδηγοί μάλιστα των ταξί που τις μετέφεραν εκεί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τους αγώνες τους για να φροντίσουν αυτά τα ζώα.

Δυστυχώς όμως δεν μπορούσαν να καθαρίσουν το χώρο επειδή ο εισαγγελέας, στον οποίο είχε φτάσει η υπόθεση, είχε αναφέρει ότι πρώτα πρέπει να γίνει ο έλεγχος από το υγειονομικό και την κτηνιατρική υπηρεσία και μετά όλα τα άλλα.

Στις 5 Ιουνίου ειδοποίησαν ότι θα γίνει ο έλεγχος αλλά δυστυχώς ήρθε μόνο μία υπάλληλος της κτηνιατρικής υπηρεσίας, παρουσία δύο αστυνομικών, η οποία όμως δεν μπήκε στο χώρο.

Αγανακτισμένη η κυρία Μαργαρίτη από όλη αυτή την αναλγησία και με το φόβο ότι κάποιο σκυλάκι είτε πεθάνει είτε εξαφανιστεί όπως τα άλλα, απευθύνθηκε στις 7 Ιουνίου ξανά στον εισαγγελέα, ο οποίος δεν αδιαφόρησε και έδωσε αμέσως εντολή στο υγειονομικό και την κτηνιατρική να κάνουν την ίδια μέρα έλεγχο.

Επίσης έδωσε την εντολή στο Δήμο ότι θα έπρεπε να προβεί εντός τριών ημερών σε αυτά που προβλέπει η νομοθεσία. Παράλληλα έγιναν συστάσεις από την αστυνομία στον κύριο Κτενά ώστε να μη δημιουργήσει προβλήματα, να μην πλησιάσει στο χώρο και να μην προβεί σε απειλές κατά των εθελοντών που ήθελαν να μπουν να καθαρίσουν και να περιθάλψουν τα ζώα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε όλη αυτή την προσπάθεια που γινόταν από τις φιλόζωες κυρίες η στάση του κυρίου Κτενά, ως προέδρου μάλιστα και της φιλοζωικής, ήταν το λιγότερο που μπορούμε να πούμε αχαρακτήριστη καθώς δεν έδειξε την παραμικρή θέληση για συνεργασία ώστε να βελτιωθεί μια κατάσταση για την οποία ήταν συνυπεύθυνος.

Μετά από τόσο αγώνα τα πράγματα άρχισαν να κινούνται

Η τελευταία επίσκεψη στον εισαγγελέα της κυρίας Μαργαρίτη ήταν και αυτή που άνοιξε το δρόμο για να βρεθεί μια λύση. Και όλο αυτό μετά από ένα και πάνω μήνα απίστευτης αναλγησίας και άρνησης από τους φορείς που αντί να διευκολύνουν τον αγώνα της έβαζαν εμπόδια. Σε βάρος φυσικά των ζώων που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες και που κινδύνευε η υγεία τους.

Το αποτέλεσμα όμως όλης αυτής της απίστευτης προσπάθειας ήταν τελικά να αποφασίσει ο δήμος να συνεργαστεί με τους εθελοντές ώστε να ξεκινήσει αυτές τις μέρες η καθαριότητα του χώρου και να αρχίσουν τα ζώα να λαμβάνουν την απαραίτητη περίθαλψη. Παρών την πρώτη μέρα ήταν και ο αντιδήμαρχος κ. Γιαννούλας, ο οποίος βοήθησε τους εθελοντές.

Οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος σε αυτό είναι εκτός από την κυρία Μαργαρίτη και η κυρία Ευαγγελία Πλιάτσικα, η μητέρα της κυρία Δήμητρα Πλιάτσικα, η αδερφή της κυρία Αλεξάνδρα Πλιάτσικα, ο κύριος Πάνος Αδάμος και μια εθελόντρια από την Καλαμπάκα η κυρία Δήμητρα. Δίπλα στην κυρία Μαργαρίτη, σε όλο αυτό που πέρασε από τις αρχές Μαϊου μέχρι σήμερα ήταν η κυρία Ελένη Γκέρτσου, μια πραγματικά φιλόζωη από την Καλαμπάκα.

Ο χώρος ήδη από την πρώτη μέρα δείχνει πιο καθαρός ώστε τα ζώα να μπορούν να ζήσουν καλά μέχρι να βρουν σπίτια για φιλοξενία ή υιοθεσία. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός όλης αυτής της προσπάθειας, να φύγουν τα ζώα άμεσα από εκεί. Τις επόμενες μέρες οι εθελοντές θα βρίσκονται εκεί για να συνεχίσουν.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε και τη μεγάλη βοήθεια σε όλον αυτό τον αγώνα της κυρίας Μάρθας Πουλτίδου της «Πανελλήνιας Ομάδας κατά της Κακοποίησης των Ζώων», η οποία ήταν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των εθελοντών και έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να κινηθεί η υπόθεση, που κάποιοι δεν ήθελα να προχωρήσει.

 

Ο αντιδήμαρχος του δήμου Καλαμπάκας Γιαννούλας Ιωάννης

 

 

SHARE

Περισσότερα

MORE ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

TOP LINE

Στη Νέα Υόρκη υιοθετήθηκε ο Χάτσικο της Ναυπάκτου. Δείτε υπέροχες εικόνες από τη νέα του ζωή.
Οι πρώτες φωτογραφίες του Γιώργου Μαυρίδη με τη σκυλίτσα που πετσόκοψαν στην Ξάνθη
Τι κάνουμε αν ο σκύλος μας φοβάται τα βεγγαλικά
7 τρόποι για να μη φεύγει ο σκύλος μας από το σπίτι
Η Animal Action Hellas βρίσκεται στην Πάρο για να φροντίσει τα ιδιόκτητα γαϊδουράκια
Δυο Ελληνίδες κυνηγοί λένε ότι σέβονται πολύ τη φύση και τα ζώα και ότι το κυνήγι σου κάνει καλό
Φιλοζωικό Σωματείο Γαλατσίου: “Αν δείτε γάτες με κομμένο αυτάκι, είναι γιατί τις στειρώσαμε και τις εμβολιάσαμε”
Έχετε δει σκύλο σε όνειρο; Οι ειδικοί εξηγούν τι σημαίνει
9 σημάδια που δείχνουν ότι η γατούλα μας είναι άρρωστη
Άντρας που έχασε το πόδι του υιοθέτησε σκυλίτσα που είχε χάσει και αυτή το πόδι της
Γάτες και λουρί: Όσα πρέπει να ξέρετε
Μια vegan πρόταση για το σκύλο σας