petpet.newsΠΕΡΙΟΔΙΚΟ4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις γάτες που έχουν μπλε μάτια

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις γάτες που έχουν μπλε μάτια

Όλα τα γατάκια γεννιούνται με μπλε μάτια

Το πρώτο πράγμα που ρωτούν οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν θέλουν να υιοθετήσουν μια γατούλα (συνήθως λευκή) με μπλε μάτια, είναι αν αυτή είναι κουφή. Και είναι αλήθεια ότι η θεωρία αυτή έχει περάσει στο μυαλό μας σαν κανόνας. Γατούλα με μπλε μάτια; Θα είναι κουφή. Είναι όμως έτσι;

Σύμφωνα με τη γενετίστρια Leslie A. Lyons, καθηγήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου University of Missouri-Columbia College, αυτή είναι η μεγαλύτερη παρανόηση που υπάρχει με τις συγκεκριμένες γάτες. Με άλλα λόγια είναι κάτι που δεν ισχύει. Εκτός όμως από αυτή θεωρία, υπάρχουν και άλλα πράγματα που ίσως δεν γνωρίζουμε για αυτές τις ιδιαίτερες και πανέμορφες γάτες. Ας δούμε 4 από αυτά:

  1. Οι ράτσες με γάτες που έχουν μπλε μάτια  

Υπάρχουν συγκεκριμένες ράτσες με γάτες που έχουν μπλε μάτια. Είτε ολόλευκες είτε καφέ, οι γατούλες αυτές θα είναι Σιαμέζες, Μπαλινέζ, Περσικές, Βιρμανίας, Ιμαλαϊων, γάτες Ragdolls και γάτες Ιάβας. “Τα μπλε μάτια σε αυτές τις ράτσες δεν συνδέονται με κώφωση”, θα πει η Lyons.

2. Είναι όλες οι λευκές γατούλες με μπλε μάτια κουφές;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι όλες αυτές οι γάτες κουφές. Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου το 40% αυτών δεν έχουν ακοή. Οπότε, όπως καταλαβαίνουμε, αυτό που νομίζουν πολλοί είναι, όπως είπαμε, απλά μια παρανόηση.

Τι όμως προκαλεί την κώφωση; Μια γενετική σύζευξη προκαλεί πολλές λευκές γάτες με μπλε μάτια να είναι κωφές. Επίσης οι λευκές γάτες με διαφορετικού χρώματος μάτια είναι συχνά κουφές στο αυτί που βρίσκεται κοντά στο μπλε μάτι. H κώφωση σε αυτές τις γάτες μπορεί να εμφανιστεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

3. Αν το γατάκι σας έχει μπλε μάτια, ενδέχεται όταν μεγαλώσει, αυτά να αλλάξουν χρώμα

Τα γατάκια, όπως γνωρίζουμε, γεννιούνται με κλειστά μάτια τα οποία ανοίγουν όταν είναι περίπου 9 ημερών. Και όταν τα ανοίγουν, αυτά είναι μπλε. Όλα τα γατάκια γεννιούνται με μπλε μάτια. Και αυτό γιατί η χρωστική ουσία, η μελανίνη, που θα καθορίσει το χρώμα, αρχίζει να διαχέεται στο μάτι από την 7η εβδομάδα και μετά. Χρειάζονται δυο με τρεις μήνες για να πάρουν τα ματάκια τους το μόνιμο χρώμα τους, που στις περισσότερες περιπτώσεις αλλάζει.

4. Πώς μπορώ να καταλάβω αν μια γάτα με μπλε μάτια είναι κουφή;

Αν θέλετε να δείτε αν μια γατούλα ακούει ή όχι, κάντε το εξής απλό. Σταθείτε λίγα μέτρα πίσω της και κάντε κάποιον δυνατό θόρυβο. Αν αντιδράσει και σας κοιτάξει κατευθείαν, ένα είναι το σίγουρο. Ότι τουλάχιστον δεν είναι κουφή από το ένα αυτί.

Κείμενο: Ρέα Σταθοπούλου, petpetmag@gmail.com

SHARE
MORE ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

TOP LINE

Μια φτωχή γυναίκα από την Ινδία τρώει μία φορά τη μέρα για να μπορέσει να ταΐσει τα 13 της σκυλιά
Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς των Τζακ Ράσελ
Θοδωρής Λιβάνιος, υφυπουργός Εσωτερικών: Ζήτησε από τους δήμους να φροντίσουν τα αδέσποτα αλλά και πολλά δεσποζόμενα
Γνωρίστε την απίστευτη σκυλίτσα με την πιο μακριά μουσούδα στον κόσμο
7 τρόποι για να βοηθήσετε τις αδέσποτες γατούλες
Ζώα Ελληνικού: Τα έργα ξεκινάνε και πάνω από 150 αδέσποτα θα θαφτούν κάτω από τις μπουλντόζες
Μήπως η γάτα σας ουρεί στον καναπέ ή το κρεβάτι σας; 5 είναι οι πιθανοί λόγοι
Γνωρίστε τους μοναδικούς λύκους που κολυμπούν και τρώνε ψάρια
Σας δαγκώνει το γατάκι σας; Μάθετε τους λόγους
4 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τα γατάκια
Καλαμπάκα: Εξαφάνισαν 4 από τα έγκλειστα σκυλιά που βρίσκονται σε άθλιες συνθήκες στα νέα σφαγεία
Εταιρεία λανσάρει μοδάτα μαγιό για σκύλους