Οι 10 πιο συχνοί(και βλακώδεις)λόγοι που εγκαταλείπουν κάποιοι το κατοικίδιό τους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Είναι γνωστό ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα εγκαταλείπεται απίστευτα μεγάλος αριθμός ζώων στο δρόμο (λέγεται ότι υπάρχουν πάνω από 3 εκατ. αδέσποτα). Οι λόγοι είναι πολλοί. Δυστυχώς λίγες περιπτώσεις είναι αυτές που έχουν να κάνουν με την κρίση, όσο και αν αυτό μας φαίνεται περίεργο. Και πριν την κρίση ανεύθυνοι κηδεμόνες ξεφορτώνονταν τα ζώα τους με την ίδια συχνότητα, καθώς το βασικό που λείπει από τον Έλληνα είναι η παιδεία.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Οι ανεύθυνοι αυτοί κηδεμόνες θεωρούν ότι το ζωάκι τους θα καταφέρει να επιβιώσει στο δρόμο ή θα σταθεί τυχερό και θα το πάρει κάποιος. Σπάνια όμως συμβαίνει αυτό, καθώς ο μέσος όρος ζωής των αδέσποτων είναι δυο χρόνια. Οι λόγοι που έχουν τόσο λίγη ζωή; Τα αυτοκίνητα, οι κακοποιήσεις και οι αρρώστιες.

Στις χώρες του εξωτερικού είναι πολύ δύσκολο να εγκαταλείψεις ζώο στο δρόμο. Οι νόμοι είναι αυστηροί και η παιδεία πάνω σε αυτό το θέμα εντελώς διαφορετική. Όμως και εκεί συμβαίνει. Όσοι έχουν αποφασίσει κάτι τέτοιο πηγαίνουν σε ένα κυνοκομείο-καταφύγιο και το αφήνουν εκεί.

Σύμφωνα με μια έρευνα 10 είναι οι βασικές-οι περισσότερες εκ των οποίων εντελώς ηλίθιες-τις  δικαιολογίες που φέρνει κάποιος ένα ζώο στο κυνοκομείο:

1.”Στοιχίζει πολλά το κούρεμα”

Δεν είναι λίγες οι φορές που υπάλληλοι κυνοκομείου παρέλαβαν ένα ζώο με γδαρσίματα και πληγές. Ο λόγος είναι ότι επειδή για το κούρεμα χρειάζονται κάποια χρήματα, οι ιδιοκτήτες επιχειρούν να το κάνουν μόνοι τους. Πολλά σκυλάκια φυσικά δεν θα κάτσουν. Σε συνδυασμό μάλιστα με την απειρία του κηδεμόνα, το αποτέλεσμα είναι να το σκυλί να πληγωθεί αλλά και να φοβηθεί τόσο πολύ που δεν θα κάτσει ξανά για αυτό.

2. “Είναι μεγάλο και δεν παίζει. Θα πάρουμε ένα κουτάβι”. 

Η δεύτερη απίστευτη αιτία εγκατάλειψης κατοικίδιου που όμως είναι πέρα για πέρα αληθινή. Ένα γέρικο ζωάκι φυσικά και δεν θα μπορεί να παίζει ούτε να έχει την ίδια διάθεση που είχε νεότερο. Είναι όμως αυτός λόγος για να το ξεφορτωθείς; Για αυτούς είναι.

3.”Δεν μπορούμε πια να το έχουμε λόγω χαλιών.”

Δυστυχώς και αυτό είναι συχνό, όσο και αν ακούγεται τρελό. Μια οικογένεια αγοράζει ακριβά χαλιά που αναπόφευκτα μαζεύουν τρίχες. Αυτό πλέον είναι κάτι που τους ενοχλεί. Έτσι ανάμεσα στο σκύλο και τα χαλιά προτιμούν τα χαλιά.

4.”Τα κάνει μέσα στο σπίτι και δεν πηγαίνει στην πάνα”.

Αν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα στο ζώο, τα πράγματα είναι απλά. Δεν εκπαιδεύτηκε ή δεν εκπαιδεύτηκε σωστά. Όλα τα σκυλιά μπορούν να μάθουν-συνήθως παίρνει λίγες εβδομάδες- να κάνουν έξω την ανάγκη τους, αρκεί να τα μάθεις. Αυτό χρειάζεται επιμονή και σωστό τρόπο. Πολλοί δεν τα έχουν ή δεν θέλουν να προσπαθήσουν.

5.”Ανακατεύει συνέχεια τα σκουπίδια”.

Οι περισσότερες εγκαταλείψεις ζώων έχουν να κάνουν με τη συμπεριφορά του λόγω έλλειψης εκπαίδευσης από μέρους μας. Αυτός λοιπόν ο κηδεμόνας δεν ενδιαφέρεται ούτε να προσπαθήσει να μάθει το ζώο ούτε να βάλει τα σκουπίδια κάπου ώστε εκείνο να μη τα φτάνει.

6.”Δεν ταιριάζουμε. Δεν μου αρέσει ο τρόπος που με κοιτάει”.

Δυστυχώς και αυτό συμβαίνει συχνά. Υπήρξε η περίπτωση μιας κυρίας που εγκατέλειψε το 4 μηνών Pit Bull της επειδή δεν ένιωθε άνετα μαζί του και χωρίς αυτό να έχει επιτεθεί ή δαγκώσει. Εδώ είναι η περίπτωση που κάποιος δίνει χρήματα να αγοράσει ένα ζώο και μετά το εγκαταλείπει. Δυο εντελώς αντίθετα πράγματα με την πραγματική έννοια της φιλοζωίας.

7.”Αρρώστησε και δεν αντέχω οικονομικά να το πηγαίνω στον κτηνίατρο”.

Συμβαίνει κατά κόρον και στην Ελλάδα, όπου ακόμα και για περιστατικό ψώρας, που γιατρεύεται γρήγορα και κοστίζει ελάχιστα, πολλοί εγκαταλείπουν το σκυλί τους. Πιο συχνές βέβαια είναι οι εγκαταλείψεις σε σοβαρές ασθένειες όπως καρκίνος ή καλαζάρ. Εδώ οι συχνές επισκέψεις στον κτηνίατρο είναι απαραίτητες και τα φάρμακα κοστίζουν. Όταν όμως υιοθετείς ένα ζωάκι υπογράφεις κάποιο συμβόλαιο ότι θα είναι πάντα καλά;

8.”Ο σύντροφός μου ή η σύντροφός μου δεν το αντέχει”.

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει ότι κάποιος γνώρισε κάποιον, ο οποίος δεν θέλει με τίποτα το ζώο του; Όμως αν κάποιος πραγματικά σε αγαπάει, θα σου ζητήσει να εγκαταλείψεις το σκύλο σου, με τον οποίο μπορεί να είστε και πολλά χρόνια μαζί;

9.”Δεν θέλω ένα gay σκυλί”.

Στο εξωτερικό συμβαίνει και αυτό. Υπάρχουν κουτοί κηδεμόνες, στην πλειοψηφία τους άντρες, που θεωρούν ότι ένα σκυλί που παίζει και αγκαλιάζει άλλα αρσενικά σκυλάκια δεν είναι …πολύ αρσενικό. Φυσικά αυτοί δεν δέχονται και τη στείρωση καθώς πιστεύουν ότι αλλοιώνει το χαρακτήρα του ζώου τους.

10 “Κάνει πολλές ζημιές”.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι υπεύθυνοι ενός καταφυγίου βλέπουν κάποιον να φέρνει ένα μικρό σε ηλικία ζωάκι με τη δικαιολογία ότι κάνει πολλές ζημιές. Όλα τα ζωάκια σε μικρή ηλικία είναι παιχνιδιάρικα και κάνουν διάφορα. Αυτό το ξέρεις από πριν. Από την άλλη όλα μα όλα αλλάζουν με τη σωστή εκπαίδευση, που απαιτεί υπομονή, την οποία, όπως φαίνεται, δεν διαθέτουν πολλοί.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο