Ένα ακατοίκητο νησί στην Ιρλανδία με μυστήριο, ιστορία και πολλά καγκουρό

από Μυρτώ Τζώρτζου

Φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Δουβλίνου και κοιτώντας από το μικρό παράθυρο του αεροπλάνου θα δείτε δυο μικρά άγνωστα και ακατοίκητα νησάκια με μεγάλη και σημαντική ιστορία. Το ένα είναι το Ireland’s Eye (το μάτι της Ιρλανδίας) χαμένο στην ομίχλη και την γκόθικ ιστορία του (ένας καλλιτέχνης ονόματι William Kirwan καταδικάστηκε επειδή σκότωσε τη γυναίκα του κατά τη διάρκεια διακοπών τους εκεί) το 1852. Το άλλο είναι το Lambay Island (Νήσος Λαμπέι), ένα βραχώδες μικρό νησάκι, που είχαν κάποτε ως κρυψώνα οι πειρατές και οι Βίκινγκς.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Το Lambay Ilsand είναι ένα διαφορετικό νησί, καθώς εκεί σήμερα κατοικούν 140 άγρια κόκκινου χρώματος wallabies (wallaby, γουάλαμπι, μικρόσωμα καγκουρό), πολλά εξ αυτών μεταφέρθηκαν τη δεκαετία του ’80 από το ζωολογικό κήπο του Δουβλίνου. Ο λόγος; Επειδή  στο ζωολογικό κήπο υπήρχαν πολλά και δεν μπορούσαν να τα κρατήσουν. Η ιστορία όμως των ζώων αυτών είναι πιο περίπλοκη.

Τον Απρίλιο του 1904 ο τραπεζίτης Cecil Baring καθώς ξεφύλλιζε την ιρλανδική εφημερίδα “Field” είδε μια αγγελία που τον ενδιέφερε. Η αγγελία αυτή είχε να κάνει με την πώληση ενός νησιού, του Lambay Island. Το νησί αυτό ανήκε στα μέλη της οικογένειας των Talbot, τα οποία επιθυμούσαν να το πουλήσουν. Ο Baring δεν έχασε ευκαιρία και έδωσε περίπου 1 εκατομμύριο δολάρια (σημερινά χρήματα) για να κάνει δικό του αυτό το πραγματικά υπέροχο νησί.

Ο τραπεζίτης έκανε αρκετές αλλαγές στο μέρος, όπως την ανακαίνιση του κάστρου του. Το 1950 η οικογένειά του, οι Barings, θέλησαν να φτιάξουν εκεί έναν ζωολογικό κήπο. Έτσι έφεραν διάφορα ζώα από πολλά μέρη του κόσμου, μεταξύ αυτών και τα wallabies από την Αυστραλία για να ζήσουν στο νησί. Τη δεκαετία του ’80 ο ζωολογικός κήπος του Δουβλίνου χάρισε στην οικογένεια 7 wallaby λόγω του ότι είχε πολλά και δεν μπορούσε να τα κρατήσει. Τα wallaby μεταφέρθηκαν στο Lambay Island.

Στα χρόνια που ακολούθησαν τα περισσότερα μέλη της οικογένειας των Baring πέθαναν, σε αντίθεση με τα συμπαθή αυτά ζωάκια που άρχισαν να αναπαράγονται φτάνοντας αισίως τα 140.

Σήμερα οι ελάχιστοι απόγονοι της οικογένειας επιτρέπουν τις βάρκες και τους τουρίστες να μείνουν για λίγο στο νησί και να δουν την υπέροχη φύση. Φυσικά μέρος της φύσης είναι και τα ζώα αυτά, τα οποία αναπαράγονται με ταχύτατο ρυθμό.

Όμως ιστορία έχει και την άσχημη πλευρά της, καθώς ένας από τους κληρονόμους σκοπεύει να δημιουργήσει εκεί φάρμες όπου θα εκτρέφει αυτά τα ζώα για φαγητό, προμηθεύοντας ευκατάστατες οικογένειες της Ιρλανδίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Σε αυτή του την πρόθεση αντιδρούν φιλοζωικές οργανώσεις καθώς το συγκεκριμένο ζώο είναι είδος προστατευόμενο.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο