Microchip: Υποχρεωτικό σε σκύλους και γάτες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Με την απόκτηση ενός κατοικιδίου είναι απαραίτητη πλέον και με το νόμο η ηλεκτρονική σήμανσή του, το microchip δηλαδή. Με άλλα λόγια πρόκειται για την ηλεκτρονική ταυτότητα του ζώου σας. Η τοποθέτησή του είναι πράξη φροντίδας, υπευθυνότητας και προστασίας του κατοικιδίου και είναι πλέον υποχρεωτική σε όλη την Ευρώπη. Την τοποθέτηση την κάνει ο κτηνίατρος, ο οποίος με ένεση το εμφυτεύει ανώδυνα κάτω από το δέρμα στη δεξιά πλευρά του λαιμού κοντά στον ώµο του ζώου. Το microchip είναι σαν ένα μικρό κόκκο ρυζιού και η τοποθέτησή του διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα. Το ηλεκτρονικό μικροκύκλωμα φέρει 15ψήφιο μοναδικό αριθμό, ο οποίος είναι ανά πάσα στιγμή ανιχνεύσιμος με ειδικό σαρωτή (scanner). Ο μοναδικός αυτός αριθμός μαζί με τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του ζώου καταχωρούνται σε διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση σήμανσης και καταγραφής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Άρθρο 4 νόμου 4039/2012). Έτσι μπορούμε να γνωρίζουμε τον ιδιοκτήτη ανά πάσα στιγμή.

Γιατί είναι απαραίτητο το microchip

-Σε περίπτωση απώλειας μπορεί να μας ξαναφέρει πίσω το χαμένο ζώο. Σίγουρα δεν αποτελεί εγγύηση διότι το microchip δεν είναι συσκευή εντοπισμού, όμως αυξάνει τις πιθανότητες. Πολλά ζώα έχουν βρει και πάλι τον ιδιοκτήτη τους επειδή είχαν microchip.
-Αποτελεί μέθοδο αποτροπής της κλοπής, καθώς ο κτηνίατρος είναι υποχρεωμένος σε κάθε επίσκεψη να ελέγχει την “ταυτότητα” του ζώου και να επαληθεύει τον ιδιοκτήτη του.

Την επόμενη φορά που θα επισκεφτείτε τον κτηνίατρό σας σκεφτείτε πόσες πολλές πιθανότητες έχετε να ξαναβρείτε το σκύλο σας όταν εκείνος έχει σήμανση και βάλτε του το microchip. Κοστίζει λίγα (μια μέση τιμή είναι 40 με 45 ευρώ) και μπορεί να του σώσει τη ζωή.

microchip_heraklion_vet microchip-closeup-650x400

the_kennel_club

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο