“Okja”: Μια ταινία για τη σχέση μας με τα ζώα και το τέρας που κρύβουμε μέσα μας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα υπέροχο παραμύθι-αλληγορία σκηνοθετεί ο γνωστός Κορεάτης σκηνοθέτης Joon-ho Bong Bong  για το βιγκανισμό, τα δικαιώματα των ζώων, την κατάσταση στα σφαγεία και την άβολη αλήθεια ότι η ιστορία της ανθρωπότητας έχει χτιστεί στις πλάτες άλλων ειδών.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τη νεαρή Mija που ζει στην επαρχία Gangwon, στη Νότια Κορέα, μία περιοχή με πλούσια βλάστηση και με οικοσύστημα τεράστιας οικοποικιλότητας. Εκεί θα γνωρίσει την Okja, ένα μυστηριώδες, τεράστιο και φιλικό πλάσμα, με το οποίο θα συνδεθεί φιλικά και θα το  φροντίζει για 10 ολόκληρα χρόνια. Κάποια στιγμή όμως η πολυεθνική εταιρεία Mirando βάζει στο στόχαστρο τον τετράποδο φίλο της. Η CEO της εταιρείας Lucy Mirando, την οποία υποδύεται η φοβερή Tilda Swinton, κρύβεται πίσω από τις επιθυμίες της πολυεθνικής και κινεί θεούς και δαίμονες για να απαγάγει τον Okja.

Όταν η Mirando καταφέρνει να κλέψει το πλάσμα και να το μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, η μικρή Mija ξεκινάει ένα μοναδικό ταξίδι και μια μάχη να σώσει το φίλο της. Σε αυτήν την μάχη θα εμφανιστούν απεγνωσμένοι καπιταλιστές, ακτιβιστές και καταναλωτές, οι οποίοι κάνουν τα πάντα για να πείσουν τη Mija ότι επιθυμούν το καλό του ζώου. Η Mija είναι η μοναδική φίλη της Okja, η μοναδική που έχει ανιδιοτελή συναισθήματα για αυτή και το μόνο που επιθυμεί είναι να γυρίσει πίσω στο φυσικό της περιβάλλον.

Στην ταινία της οποίας το σενάριο έχουν αναλάβει από κοινού οι Joon Ho και Jon Ronson θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε εκτός από τη Swinton και τους: Seo-Hyun Ahn,  Jake Gyllenhaal, Paul Dano και  Glenn του (“The Walking Dead”), Steven Yeun.

Για την ταινία δεν υπάρχει καλύτερο αφιέρωμα από αυτό που έκανε το περιοδικό “Vanity Fair”, από το οποίο παραθέτουμε το πιο κάτω απόσπασμα:

“Στην ταινία υπάρχει σαφές πολιτικό μήνυμα. Και έχει να κάνει με κάτι πιο πέρα από το βιγκανισμό. Έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των λίγων και δυνατών στους φτωχούς και αδύνατους.  Και παρόλο που είναι στενάχωρη και προκαλεί θλίψη, υπάρχει ένα φως που σε κάνει να πεις “θα τα καταφέρουμε”. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτούς τους καιρούς. Το “Okja” είναι αφελές, πικρό, με αλήθειες σκληρές. Δεν μπορούν να σωθούν όλοι οι Okjas του κόσμου. Δεν μπορεί να υπάρχει ολοκληρωτική νίκη. Όμως, πρέπει να προσπαθήσουμε. Προτείνουμε να δείτε την ταινία στον κινηματογράφο και όχι στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Το “Okja” είναι δυνατό, έξυπνο, ξεσηκωτικό και συγκινητικό. Γέλασα. Έκλαψα. Αποφάσισα να κόψω το κρέας στο φαγητό”.

(H ταινία προβάλλεται στο Netflix από τις 28 Ιουνίου 2017)

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο