petpet.newsNews Desk5 γάτες που έγραψαν ιστορία

Fame

5 γάτες που έγραψαν ιστορία

Γενναίες, πιστές και ατρόμητες

Όσοι αγαπούν τις γάτες γνωρίζουν καλά ότι τα μυστήρια αυτά πλάσματα είναι τα πιο παρεξηγημένα από όλα καθώς τους έχουν προσάψει χίλια δυο κακά που έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα τους. Όμως μόνο αν τις ζήσει κάποιος από κοντά, θα δει και θα καταλάβει ότι δεν είναι τα πράγματα έτσι ή δεν είναι στο βαθμό που λέγονται. Και σίγουρα θα αλλάξει γνώμη. Όσον αφορά τώρα την ιστορία, υπάρχουν ουκ ολίγες γνωστές ιστορίες σκύλων. Ιστορίες που έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα τους, τη γενναιότητά τους, την αυτοθυσία τους ή και την εμφάνισή τους σε κινηματογραφικές ταινίες. Πόσοι όμως ξέρουν ότι υπάρχουν και γάτες που έχουν γράψει ιστορία; Οι 5 γάτες  που ακολουθούν είναι από αυτές που αξίζει να θυμόμαστε.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Felicette, η παριζιάνα αστροναύτης

Η Felicette δεν είναι η πρώτη γάτα που ταξίδεψε εκτός Γης, είναι όμως η πιο γνωστή και η μοναδική που έστειλε η Γαλλία. Στις αρχές του΄60 η γαλλική κυβέρνηση έβαλε σε περιορισμένους χώρους, σαν κουτιά, μερικές γάτες. Στη συνέχεια οι υπεύθυνοι της όλης διαδικασίας τους φόρεσαν ειδικές στολές αστροναύτη και μέσω μια ενδοεπικοινωνίας μελέτησαν την κατάσταση της υγείας τους υποβάλλοντάς τις παράλληλα σε διάφορα τεστ με σκοπό να δουν αν μπορούν να ανταπεξέρθουν σε συνθήκες διαστήματος.

Στα μέσα Οκτωβρίου 1963 επιλέχτηκε η γάτα με το όνομα Felix για να σταλεί στο διάστημα. Όμως τη μέρα της αποστολής, το έσκασε. (Και εδώ που τα λέμε, για καλό δικό της, σωστά έπραξε.) Έτσι αντικαταστάθηκε από μια θηλυκιά γατούλα, τη Felicette. Στις 18 Οκτωβρίου 1963 από την έρημο Σαχάρα στην Αλγερία το διαστημόπλοιο Veronique AG1 εκτοξεύθηκε έχοντας μέσα τη Felicette στο ρόλο του αστροναύτη. Η πτήση της ήταν 15 λεπτά και η απόσταση που διένυσε 200 χιλιόμετρα. Επέστρεψε ασφαλής στη Γη. Στις 24 Οκτωβρίου οι Γάλλοι έστειλαν ακόμα μια γάτα όμως άργησαν δυο μέρες να την “επιστρέψουν” στη Γη και είχε πεθάνει.

 

ο Sam, o αβύθιστος

Το πραγματικό του όνομα ήταν Oscar αλλά ονομάστηκε έτσι επειδή επιβίωσε από 3 ναυάγια. Ο γάτος αυτός ανήκε σε ένα μέλος του γερμανικού ναυτικού του πλοίου Bismark. Το γερμανικό θωρηκτό Bismark υπήρξε από τα πιο διάσημα πολεμικά πλοία του β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Τορπιλίστηκε και βυθίστηκε στο Βόρειο Ατλαντικό στις 27 Μαϊου του 1941 από τους Βρετανούς. Γλύτωσαν 118 από τα 2,200 μέλη του. Ο Sam βρέθηκε να επιπλέει πάνω σε μια σανίδα και σώθηκε από κάποιους του πλοίου HMS Cossack. Ο Sam κατάφερε να επιβιώσει σε δυο ακόμα ναυάγια. Έτσι τον είπαν Sam, ο αβύθιστος.

 

Trim, ο ιστιοπλόος λάτρης της περιπέτειας

Όπως και ο αβύθιστος Sam, έτσι και ο Trim επιβίωσε από πολλά, μεταξύ αυτών και από ένα ναυάγιο. Ανήκε στο Βρετανό ιδρυτή του κράτους της Αυστραλίας (ο οποίος έκανε το γύρο της και ανακάλυψε ότι ήταν ήπειρος) Matthew Flinders και τον συνόδευε στα ταξίδια του. Ο Trim γεννήθηκε πάνω στο πλοίο σε ένα ταξίδι στον Ινδικό Ωκεανό, το 1799, κοντά στο Ακρωτήριο της καλής Ελπίδας. Με τον Flinders έγιναν αχώριστοι.

Το 1803 ο γάτος μπάρκαρε για το τελευταίο τους ταξίδι μαζί με τον Flinders στο πλοίο Cumberland. Στο δρόμο της επιστροφής τους προς την Αγγλία, στις 17 Αυγούστου, το πλοίο ναυάγησε καθώς έπεσε πάνω σε κοραλλιογενή ύφαλο στον Ινδικό Ωκεανό. Trim και Flinders διασώθηκαν αλλά φυλακίστηκαν μαζί στο Μαυρίκιο, ανατολικά της Μαδαγασκάρης, που ήταν υπό γαλλική κατοχή.  Δυστυχώς κατά τη διάρκειά του στη φυλακή ο Trim χάθηκε.

Larry, ο πρώτος επίσημος κυνηγός ποντικιών

Μπορεί τα σκυλάκια Corgi να είναι τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα κατοικίδια στη Βρετανία, με πρώτη fan τη Βασίλισσα, όμως ένας γάτος είναι αυτός που έχει στρέψει όλα τα φώτα πάνω του και είναι επίσημος κυνηγός ποντικιών. Το όνομά του Larry και πρόκειται για το φοβερό και τρομερό γάτο που διαμένει στην πρωθυπουργική κατοικία, στην Downing Street, στο νούμερο 10. Ο γατούλης βρέθηκε εκεί το 2011, όταν τον υιοθέτησαν από το Battersea Dogs and Cats Home, ένα από τα πιο παλιά και διάσημα κέντρα διάσωσης ζώων του Ηνωμένου Βασιλείου. Τότε, ο David Cameron τον είχε καλωσορίσει λέγοντας ότι θα ήταν μία «εξαιρετική προσθήκη». Και ήταν. O Larry συνεχίζει να γράφει ιστορία. Εμείς του ευχόμαστε να ζήσει πολλά χρόνια ακόμα.

Hank, o ακτιβιστής πολιτικός

Ο Hunk γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2003 και κατέβηκε ανεξάρτητος, το 2012, στην Αμερική, στις εκλογές, για μέλος της Γερουσίας στην κομητεία Fairfax της Virginia των Ηνωμένων Πολιτειών, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να διώξουν τους ανθρώπους από τα διάφορα αξιώματα. Έλαβε 6 χιλιάδες ψήφους παίρνοντας την τρίτη θέση. Παράλληλα κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσό των 60 χιλιάδων δολαρίων τα οποία έδωσε σε καταφύγια. Δυστυχώς  πέθανε το 2014. Η σελίδα του όμως στο facebook ακόμα και σήμερα παραμένει ενεργή συνεχίζοντας το έργο του να βοηθάει καταφύγια αδέσποτων ζώων στην Αμερική.

 

SHARE
MORE NEWS DESK