Πώς να επιλέξετε το όνομα του σκύλου σας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μπορεί για τους περισσότερους το να βρουν όνομα για το κατοικίδιό τους να είναι κάτι εύκολο, δεν είναι όμως λίγοι και εκείνοι που χρειάζονται λίγο καιρό για να αποφασίσουν. Το καλύτερο είναι να έχετε κάνει την επιλογή σας πριν φέρετε το ζωάκι σπίτι, ώστε η λέξη αυτή να του γίνει οικεία από τις πρώτες μέρες. Αυτό είναι και το πιο σωστό. Δεν μπορεί δηλαδή στην αρχή να το φωνάζετε κάπως και μετά να το αλλάξετε επειδή σκεφτήκατε κάτι καλύτερο. Θα το μπερδέψετε και δεν θα ακούει σε κανένα στο τέλος.

Πριν λοιπόν καταλήξετε σε κάποιο όνομα, διαβάστε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε και αποφασίστε έξυπνα.

Τι να κάνετε:

-Διαλέξτε ένα όνομα που σας αρέσει. Ακόμα και αν αυτό είναι συνηθισμένο, το γεγονός ότι σας αρέσει είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Αυτό είναι κάτι που θα το λέτε κάθε μέρα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο σημαντικό είναι να σας αρέσει πολύ.

-Επιλέξτε λέξη με μία ή δυο συλλαβές. Τα μεγαλύτερα ονόματα όχι μόνο θα δυσκολεύσουν το ζώο σας στο να τα καταλάβει αλλά θα είναι και για εσάς δύσκολα να τα λέτε.

-Αποφασίστε κάποιο και δείτε πώς θα τα πάει με αυτό το σκυλάκι σας. Αν δείτε ότι δεν του ταιριάζει ή ότι δεν ανταποκρίνεται ιδιαίτερα, μπορείτε να το αλλάξετε. Όλα αυτά όμως καλό είναι να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην κινδυνέψει να πάθει το ζώο “κρίση ταυτότητας”.

Τι να μην κάνετε

-Να επιλέξετε ένα όνομα που θα το μπερδεύει με κάτι άλλο που πρέπει να μάθει. Για παράδειγμα, αν το βγάλετε Shae, θα μπερδεύεται όταν εσείς του λέτε την προσταγή “Stay”. Για αυτό φροντίστε να μην του δημιουργείτε σύγχυση.

-Να το αποκαλείτε έτσι που να είναι προσβλητικό ή ντροπιαστικό για τους άλλους. Αποφύγετε λέξεις που έχουν ρατσιστικούς ή σεξιστικούς υπαινιγμούς, χυδαίες λέξεις, λέξεις αργκό, οτιδήποτε δηλαδή που θα ξεπερνάει τα όρια της ευγένειας και θα προσβάλλει αυτούς που το ακούνε.

-Να επιλέξετε κάτι δύσκολο. Αν μπερδεύεστε εσείς που το λέτε, πώς δεν θα μπερδεύεται εκείνο που το ακούει; Αν, για παράδειγμα, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα στο Κορνήλιος και το Λεό, επιλέξτε το Λεό όσο και αν είναι συνηθισμένο.

-Να αλλάξετε το όνομα ενός μεγάλου σε ηλικία σκύλου. Αυτό είναι κάτι που κάνουμε συχνά. Όταν υιοθετούμε ένα λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία ζωάκι, αλλάζουμε το όνομα που είχε μέχρι τότε επειδή δεν μας αρέσει. Σεβαστείτε το ότι το ζώο είχε συνηθίσει σε αυτό και μην το κάνετε. Εδώ αξίζει να πούμε ότι η πλειοψηφία των ξένων που υιοθετούν ένα αδεσποτάκι από τη χώρα μας σέβεται το όνομα που αυτό είχε είτε στο καταφύγιο είτε στο σπίτι φιλοξενίας που βρισκόταν. Και αφήνουν τον ίδιο, και ας είναι δύσκολο συχνά για αυτούς και να το καταλάβουν αλλά και να το προφέρουν.

Σκέψεις και Λεπτομέρειες

Επιλέξτε ένα κοινό όνομα μόνο αν σας αρέσει πολύ. Γιατί ωραίο είναι το Bella, όμως πόσοι άλλοι θα έχουν επιλέξει για το ζώο τους αυτό το όνομα; Πολλοί. Ε, φανταστείτε τι θα συμβεί σε ένα χώρο με πολλά σκυλάκια που τα μισά θα λέγονται Bella. Οπότε αποκλείστε τα Bella, Lucy, Max, Molly, Rocky, Luna, Teddy, Roxy, Oscar, Sam, Rex, Πίπης, Πίτερ, Σκούμπυ και τα σχετικά.

Αν θέλετε να δώσετε στο σκύλο σας ένα όνομα που ανήκει σε κάποιο συγγενικό ή φιλικό σας άτομο, καλό θα ήταν να το ρωτήσετε πρώτα. Για παράδειγμα, αν έχετε επιλέξει το Κλειώ αλλά Κλειώ λένε και τη θεία σας με την οποία έχετε στενές σχέσεις, καλό θα είναι να την προειδοποιήσετε. Μην ακούσει να φωνάζετε το κανισάκι σας και τρέξει εκείνη.

Σκεφτείτε ένα όνομα που θα σχετίζεται με κάποιο εξωτερικό χαρακτηριστικό του ζώου σας ή κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του. Ή που έχει να κάνει με το μέρος που το βρήκατε ή με αυτόν που το βρήκε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να συνδυάσετε ώστε να επιλέξετε κάτι που εκτός από εύκολο, εύηχο να είναι και πρωτότυπο.

Πολλοί επιλέγουν ονόματα από το Hollywood, τη μυθολογία, τη μουσική ή ονόματα εμπνευσμένα από ιστορικές προσωπικότητες.

Ό,τι στο τέλος και να διαλέξετε δυο πράγματα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας, να σας αρέσει και να αντιδράει θετικά το ζωάκι σας σε αυτό.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο