Γιατί τα μεγαλόσωμα σκυλιά ζουν λιγότερο από τα μικρά;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Στη φύση επικρατεί ένας γενικός κανόνας. Τα μεγαλόσωμα θηλαστικά ζουν περισσότερα χρόνια. Μια γάτα θα ζήσει περισσότερο από έναν αρουραίο και μια γιγαντιαία χελώνα Galapagos περισσότερο από εμάς. Οι ελέφαντες που μεγαλώνουν ελεύθεροι μπορεί να ζήσουν μέχρι 60 χρόνια ενώ τα σκιουράκια μόλις 6.

Τι συμβαίνει όμως με τους σκύλους; Την απάντηση γνωρίζουν χρόνια τώρα οι λάτρεις αυτών των τετράποδων. Μια λοιπόν έρευνα του American Naturalist αναφέρει ότι οι μεγαλόσωμοι σκύλοι πεθαίνουν πιο γρήγορα επειδή αναπτύσσονται και γρήγορα. Για παράδειγμα τα δυο κιλά βάρους ισοδυναμούν με ένα μήνα ζωής. Έτσι οι μικρόσωμες ράτσες έχουν προσδόκιμο ζωής 12 με 14 χρόνια, την ώρα που η μεγαλόσωμες έχουν 8 με 10. Όσο για τα πολύ μεγάλα, αυτά δεν ξεπερνούν τα 8 χρόνια ζωής. Σκεφτείτε έναν σκύλο Μεγάλο Δανό στην ηλικία του ενός χρόνου. Είναι τεράστιος. Από χρόνο σε χρόνο μεγαλώνει πολύ. Αντίθετα τα μικρόσωμα σκυλάκια Yorkie μένουν σχεδόν ίδια. Έτσι φτάνουν και καμιά φορά ξεπερνούν τα 16 χρόνια ζωής.

Στη συγκεκριμένη έρευνα μελετήθηκε ο μέσος όρος θανάτου 74 φυλών και πάνω από 56.000 σκύλοι.

Στη συνέχεια οι ερευνητές παρατήρησαν την ανάπτυξη και μελέτησαν το ιστορικό υγείας για να καταλήξουν στις αιτίες θανάτου. Για παράδειγμα οι μεγαλόσωμες φυλές αναπτύσσουν συχνότερα καρκίνο από τις μικρόσωμες. Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό αφού η αρρώστια οφείλεται σε μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων. Διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι κατά τη “δημιουργία” των φυλών -χωρίς να το θέλουν- επέλεξαν χαρακτηριστικά όπως η πολύ γρήγορη ανάπτυξη, που προδιαθέτει την ανάπτυξη του καρκίνου.

Άλλα μεγαλόσωμα θηλαστικά, όπως οι ελέφαντες, έχουν πολύ περισσότερα κύτταρα από τα μικρότερα θηλαστικά, γεγονός που θα βοηθούσε την ανάπτυξη καρκίνου. Παρόλα αυτά έχουν αναπτύξει μηχανισμό που καταπολεμά την ασθένεια. Ο μηχανισμός αυτός αναπτύχθηκε πιθανόν στην πάροδο εκατοντάδων ή χιλιάδων χρόνων ενώ οι σκύλοι δεν είχαν αυτή την “επιλογή”.

Οι περισσότερες φυλές δημιουργήθηκαν από τον άνθρωπο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που δεν βοήθησε στην ανάπτυξη προστατευτικών μηχανισμών.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο