6 tips για να πηγαίνει η γατούλα σας στην άμμο της χωρίς πρόβλημα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα από τα πιο αστεία πράγματα που κάνουν οι γάτες μου είναι όταν καθαρίζω τη λεκάνη με την άμμο τους. Περιμένουν δίπλα σαν τρελές να την καθαρίσω, να την αδειάσω και να βάλω την καινούργια άμμο μέσα και μόλις το κάνω, το πάρτι αρχίζει. Μπαίνουν μέσα, σε ξεχωριστές φάσεις και όχι μαζί, και αρχίζουν να στριφογυρίζουν σαν τρελές πετώντας τη μισή άμμο έξω. Στη συνέχεια τη χρησιμοποιούν. Ακόμα και αν δεν υπάρχει ανάγκη να τη χρησιμοποιήσουν, αυτές το κάνουν. Πώς λέμε τουαλέτα με το ζόρι; Κάπως έτσι. Τόση είναι η χαρά τους που βλέπουν “φρέσκια” και καθαρή άμμο που δεν μπορούν να κρατηθούν.

Όμως δεν είναι όλες οι γατούλες τόσο ενθουσιασμένες με τις αμμοδόχους τους. Συχνά δε δυσανασχετούν να τις χρησιμοποιήσουν. Αν δείτε ότι υπάρχει πρόβλημα ή για να μην υπάρξει κάποιο, ακολουθήστε τις παρακάτω 6 συμβουλές και θα δείτε ότι και η δικιά σας θα πηγαίνει σε αυτή με αρκετό ενθουσιασμό.

  1. Έχετε όσες λεκάνες με άμμο χρειάζονται  

Παρόλο που οι περισσότεροι ειδικοί συμβουλεύουν ότι πρέπει να έχουμε επιπλέον λεκάνες από αυτές που έχουμε, εντούτοις αυτό δεν είναι πάντα πρακτικό. Αν έχετε μια λεκάνη για κάθε δυο γάτες, είστε καλυμμένοι. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρετε είναι ότι δυο λεκάνες στο ίδιο σημείο μετρούν για τις γάτες σαν μία. Οπότε βάλτε τες σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού και εκπαιδεύστε τις γατούλες σας να πηγαίνουν σε όποια θέλουν.

2. Δώστε σημασία στο μέρος που θα τις βάλετε

Καταλαβαίνετε ότι η ευκολία στην τουαλέτα είναι το παν. Γιατί αυτό που ισχύει για εμάς ισχύει και για τα ζώα μας. Τοποθετήστε λοιπόν τις λεκάνες σε εύκολα και προσβάσιμα για αυτές σημεία και σε μέρη με λίγη κίνηση. Αν για παράδειγμα τις βάλετε δίπλα στην πόρτα που ανοιγοκλείνει, είναι λογικό να μη θέλουν να τις χρησιμοποιήσουν. Εσείς θα πηγαίνατε άνετα σε μια τουαλέτα που είναι σε μέρος πολυσύχναστο; Μάλλον όχι. Επίσης σκεφτείτε και την ευκολία του ζώου. Αν τις βάλετε, για παράδειγμα, κάπου που πρέπει να ανέβουν ή να κατέβουν για να τις φτάσουν, ίσως κάποια ηλικιωμένα ζωάκια μην μπορούν να πάνε εκεί. Ή να τουςς είναι πολύ κουραστικό όλο αυτό.

3. Μην τις βάζετε δίπλα στο φαγητό τους

Το πιθανότερο σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μην τη χρησιμοποιήσουν ποτέ. Στη φύση οι γάτες πηγαίνουν τουαλέτα όσο πιο μακριά από τη φωλιά τους γίνεται, για να μη δίνουν στόχο στα αρπακτικά. Επομένως δεν τρώνε ποτέ εκεί δίπλα. Αν λοιπόν εσείς βάλετε την άμμο δίπλα στο φαγητό τους, απλά θα την αγνοήσουν. Από την άλλη σας φαίνεται ωραία η σκέψη της λεκάνης δίπλα σε ένα μπολ με φαγητό; Υπάρχει περίπτωση να μην πεταχτεί άμμος έξω; Για αυτό τα δυο αυτά πράγματα πρέπει να τα βάλετε σε ξεχωριστά δωμάτια.

4. Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας νιώθει άνετα με την αμμοδόχο της

Το λάθος που κάνουν πολλοί είναι στο μέγεθος της λεκάνης. Θα πρέπει αυτή να είναι μεγαλύτερη από το σώμα της γατούλας σας ώστε να νιώθει άνετα μέσα σε αυτή. Να μπορεί να σκάψει και να στριφογυρίσει με την άνεσή της. Αν είναι τσίμα τσίμα, που λέμε, το πιθανότερο είναι να μην πάει καθόλου εκεί.

Εκτός από τις απλές λεκάνες υπάρχουν και οι κλειστές τουαλέτες, οι σκεπασμένες. Είναι σαν σπιτάκια που μπαίνουν οι γατούλες μέσα. Αυτές μπορεί να βοηθούν εμάς στο να μη μαζεύουμε ένα κιλό άμμο τη φορά όμως συχνά απωθούν κάποιες γάτες και δεν τις χρησιμοποιούν. Προσωπικά μου έχει συμβεί αυτό. Κάποια στιγμή, αγόρασα με ιδιαίτερο ενθουσιασμό μια αρκετά ακριβή τέτοια τουαλέτα, όμως είδα ότι ο γάτος μου δεν ήταν το ίδιο ενθουσιασμένος. Και δεν την πλησίασε ποτέ. Κατάλαβα ότι αυτό τον άγχωνε, το να μπαίνει δηλαδή μέσα εκεί για την ανάγκη του. Δεν ένιωθε ελεύθερος. Και έτσι μου έμεινε ο ενθουσιασμός και η κλειστή αμμοδόχος. Επίσης αν έχετε ηλικιωμένη γατούλα ή κάποια με κινητικά προβλήματα ή άλλα θέματα υγείας, βεβαιωθείτε ότι μπορεί εύκολα να μπαίνει μέσα στη λεκάνη για την ανάγκη της.

5. Πάρτε την άμμο που θέλει η γάτα σας 

Δεν σας έχει τύχει να αλλάξετε κάποια στιγμή το είδος της άμμου και να δείτε τη γάτα σας να δυσφορεί; Να μη θέλει να πάει, να την πετάει όλη έξω και γενικά να έχει αλλάξει συμπεριφορά; Όπως και εμείς έτσι και τα ζωάκια μας έχουν τα γούστα τους. Μπορεί μια πανάκριβη άμμος να τα απωθεί και να μην νιώθουν άνετα να τη σκάψουν και μια φτηνή να είναι η αγαπημένη τους. Τουαλέτα τους είναι, ό, τι θέλουν κάνουν. Και εμείς οφείλουμε να το σεβαστούμε.

6. Να τις καθαρίζετε συχνά

Δυστυχώς αυτό είναι κάτι που πολλοί το αμελούν. Οι γάτες, ξέρουμε, ότι είναι τα πιο καθαρά ζώα. Σε μια γεμάτη ακαθαρσίες λεκάνη, ακόμα και αν αυτές είναι δικές τους, απλά δεν θα πάνε. Ξέρετε ποιο είναι το απίστευτο που έκανε ο γάτος μου όταν αμελούσα να καθαρίσω τη λεκάνη του; Πετούσε τα πάντα έξω. Άργησα να καταλάβω ότι ήταν φρικαρισμένος, νευριασμένος και προσπαθούσε να την καθαρίσει εκείνος. Καλό λοιπόν είναι κάθε φορά που τη χρησιμοποιούν, να την καθαρίζετε. Και να την αλλάζετε τακτικά.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο