Ψευδοκύηση σκύλου: Όλοι την έχουμε ακούσει αλλά τι ξέρουμε για αυτή;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Η ψευδοκύηση του σκύλου, γνωστή και ως ανεμογκάστρι, εκδηλώνεται με αύξηση του σωματικού βάρους, ανάπτυξη των μαστών, παραγωγή γάλακτος, ανορεξία, ανησυχία, κατασκευή φωλιάς και εκδήλωση μητρότητας σε άψυχα αντικέιμενα. Ο ακτινολογικός και υπερηχοτομογραφικός έλεγχος μπορούν να επιβεβαιώσουν αν τα συμπτώματα οφείλονται σε ψευδοκύηση ή εγκυμοσύνη.

Αίτια

Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θεωρούν τα συμπτώματα της ψευδοκύησης ως παθολογικά, η ψευδοκύηση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο μιας σκύλας που βγαίνει από το δίοιστρο (τη φάση του οιστρικού κύκλου η οποία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ευμεγέθους ωχρού σωματίου). Τα συμπτώματα της ψευδοκύησης οφείλονται στη μείωση της συγκέντρωσης της προγεστερόνης και στην αύξηση της συγκέντρωσης της προλακτίνης που συμβαίνουν φυσιολογικά στη συγκεκριμένη φάση του οιστρικού κύκλου του ζώου.

Συμπτώματα

Συμπτώματα ψευδοκύησης εκδηλώνονται από 6 έως 12 εβδομάδες μετά τον οίστρο και, πολλές φορές, περιγράφονται από τους ιδιοκτήτες ως παθολογικά ευρήματα. Παρόλα αυτά, η εκδήλωση ψευδοκύησης απλά επιβεβαιώνει πως η σκύλα έχει φυσιολογικό οιστρικό κύκλο.

Θεραπεία

Η κατάσταση, συνήθως, υποχωρεί μέσα σε 1 έως 3 εβδομάδες. Θεραπεία ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις που τα συμπτώματα είναι παρατεταμένα ή έντονα όπως σε περίπτωση εκδήλωσης μαστίτιδας. Σε περιπτώσεις ασυνήθιστα παρατεταμένης γαλακτόρροιας συστήνεται ο έλεγχος της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.

Η θεραπεία της ψευδοκύησης επικεντρώνεται στην παύση της γαλακτόρροιας καθώς η στάση του γάλακτος στους μαστούς είναι πιθανό να προκαλέσει μαστίτιδα. Πολλοί ιδιοκτήτες, στην προσπάθειά τους να σταματήσουν τη γαλακτόρροια, κάνουν μασάζ στους μαστούς ή εφαρμόζουν θερμές ή κρύες κομπρέσες. Αυτές οι τακτικές διεγείρουν την έκκριση γάλακτος προκαλώντας τα αντίθετα αποτελέσματα και για αυτό πρέπει να αποθαρρύνονται. Επίσης αποθαρρύνεται η χορήγηση ορμονών όπως η προγεστερόνη, τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη καθώς συνοδεύονται από αρκετές παρενέργειες.

Για τη διακοπή της έκκρισης γάλακτος χρησιμοποιούνται διάφορες ουσίες όπως τα οιστρογόνα (μερικές φορές εμφανίζεται καινούργιος οίστρος), τεστοστερόνη, προγεσταγόνα (παρουσιάζονται συχνές υποτροπές), μετεργολίνη, καβεργολίνη. Πάντα φυσικά με τη βοήθεια του κτηνίατρου που παρακολουθεί το ζώο.

Πολλές φορές, η φαρμακευτική αγωγή συνοδεύεται από παρενέργειες δυσανάλογης έντασης σε σχέση με τα οφέλη.

Μόνιμη λύση για την αποφυγή της ψευδοκύησης είναι η ωοθηκεκτομή.

Πηγή: http://www.vetmenow.gr

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο