petpet.newsNews DeskΒρέθηκε η πιο παλιά τοιχογραφία με σκύλους

Σαουδική Αραβία

Βρέθηκε η πιο παλιά τοιχογραφία με σκύλους

Απεικονίζει μια σκηνή κυνηγιού στην οποία ένας άνδρας συνοδεύεται από 13 σκύλους

Μια ιδιαίτερα σημαντική ανακάλυψη έκαναν οι αρχαιολόγοι στη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι βρήκαν, όπως φαίνεται, την αρχαιότερη απεικόνιση σκύλου, ηλικίας περίπου 8 με 9 χιλιάδων ετών, σκαλισμένη σε βράχο στην έρημο της χώρας. Αυτή η ανακάλυψη επιβεβαιώνει τις μέχρι τώρα θεωρίες για την πρώτη εμφάνιση των σκύλων καθώς οι συγκεκριμένες βραχογραφίες απεικονίζουν ζώα με χαρακτηριστικά που μοιάζουν με αυτά του σκύλου της Χαναάν, ο οποίος θεωρείται από τις αρχαιότερες ράτσες των ζώων αυτών στον πλανήτη. Ο σκύλος της Χαναάν είναι ένας άγριος σκύλος που ζει σήμερα στις ερήμους της Μέσης Ανατολής.

Η βραχογραφία δείχνει μια σκηνή κυνηγιού στην οποία ένας άνδρας συνοδεύεται από 13 σκύλους. Δυο από αυτούς έχουν γύρω από το λαιμό τους μια γραμμή σαν σχοινί η οποία καταλήγει να «δένεται» γύρω από τη μέση του κυνηγού.

Η βραχογραφία βρέθηκε στην έρημο της Βορειοδυτική Σαουδικής Αραβίας, στην περιοχή Σουβαϊμίς. Η περιοχή αυτή στο παρελθόν ήταν πολύ διαφορετική από σήμερα καθώς είχε πλούσια βλάστηση, λίμνες και ποτάμια.

Η αρχαιοζωολόγος Μελίντα Ζάντερ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Σμιθσόνιαν της Ουάσιγκτον κάνει λόγο για μια σπουδαία ανακάλυψη καθώς είναι η μοναδική απεικόνιση που έχουμε από τόσο παλιά για ανθρώπους που χρησιμοποιούν σκύλους για κυνήγι.

Ακόμα όμως και αν αποδειχθεί ότι οι εικόνες είναι κάπως πιο πρόσφατες, εάν αυτά που απεικονίζονται είναι λουριά, τότε είναι σίγουρα τα αρχαιότερα που έχουν ποτέ βρεθεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αποτελεί μια ένδειξη ότι οι άνθρωποι είχαν αρχίσει να εκπαιδεύουν τους σκύλους για το κυνήγι πολύ πιο νωρίς από ό,τι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Η αρχαιότερη μέχρι τώρα απεικόνιση λουριού προέρχεται από την Αίγυπτο και είναι ηλικίας 5,500 χρόνων. Μέχρι σήμερα ερευνητές έχουν φέρει στο φως περίπου 350 εικόνες σκύλων από την προϊστορική Αραβία.

Πρόκειται για ζώα μεσαίου μεγέθους, με σηκωμένα αυτιά, κοντές μουσούδες και κουλουριασμένες ουρές. Σε μερικές απεικονίσεις τα σκυλιά αντιμετωπίζουν άγριους γαϊδαρους, σε άλλα δαγκώνουν γαζέλες και αίγαγρους, ενώ σε κάποιες άλλες είναι μαζί με ανθρώπους που έχουν τόξο και βέλη.

Σύμφωνα με τη Μαρία Γκουαγκνίν του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, η οποία εδώ και χρόνια μελετά τις εικόνες των αραβικών σκύλων, αυτές έχουν ηλικία 8.000 έως 9.000 ετών και είναι αρχαιότερες από ανάλογες απεικονίσεις σκύλων σε κεραμικά από το Ιράν, που έχουν ηλικία το πολύ 8.000 ετών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μαρία Γκουαγκνίν, του γερμανικού Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για τη μελέτη της Ανθρώπινης Ιστορίας στην Ιένα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανθρωπολογικής αρχαιολογίας “Journal of Anthropological Archaeology”, εκτιμούν ότι οι σκύλοι της Αραβίας προέρχονταν από την εξημέρωση αραβικών λύκων που έγινε πριν από 15.000 έως 30.000 χρόνια.

 

SHARE
MORE NEWS DESK

TOP LINE

Μαθητές επισκέφτηκαν την Ελληνική Φιλοζωική και προσέφεραν τροφές, κουβέρτες και παιχνίδια στα ζωάκια
Ξέρετε γιατί οι σκύλοι μυρίζονται στα οπίσθια;
Ένας Μεγάλος Δανός κλέβει την παράσταση στο editorial μόδας του “Harper’s Bazaar”
Τι λέει το νέο σχέδιο νόμου για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα
Ο πορτοκαλένιος γάτος μου κοιμάται με το κουκλάκι του. Ο δικός σας;
Γιάννης, ο σκυλάκος της Σμαράγδας Καρύδη έχει Instagram και σας περιμένει
Γάτος “υιοθέτησε” μωρό σκιουράκι που έπεσε από δέντρο
Τι συμβαίνει με τις ευθανασίες που γίνονται με συνοπτικές διαδικασίες στο ΔΗΚΕΠΑΖ;
Μπορούμε να δίνουμε καρπούζι στο σκύλο μας;
Το πασχαλινό μπαζάρ του Φιλοζωικού Συλλόγου Ν. Φιλαδέλφειας
Κόλπος Κυπαρισσίας: Ξεκίνησε πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλου που θα βοηθήσει στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών
Spoil your dog: Όταν το φαγητό γίνεται πραγματική απόλαυση