Γνωρίστε τη μόνη γάτα που ταξίδεψε στο Διάστημα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Στις 18 Οκτωβρίου 1963, το Εθνικό Κέντρο Μελετών της Γαλλίας στέλνει στο διάστημα την πρώτη- και μοναδική- γάτα που ταξίδεψε εκτός Γης, γνωστή με το όνομα Felicette. Είχε προηγηθεί μια αποτυχημένη προσπάθεια με έναν άλλο γάτο, τον Φελίξ, ο οποίος τη μέρα της εκτόξευσης την είχε κοπανήσει.

Έτσι η ασπρόμαυρη γλυκιά Felicette, με το ψευδώνυμο Astro-cat, από αδέσποτη στους δρόμους του Παρισιού, μπαίνει στη μύτη ενός πυραύλου “Βερονίκ AG1”, γαλλικής κατασκευής, και εκτοξεύεται από την Αλγερία φτάνοντας 157 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα επιστρέφει σώα και αβλαβής, μέσα σε μια κάψουλα που πέφτει στη Γη με αλεξίπτωτο.

Η ιστορία της Felicette δεν είναι τόσο πολύ γνωστή. Το γεγονός ότι είχε ηλεκτρόδια φυτεμένα στο κεφάλι της έπαιξε βασικό ρόλο στο να μη γίνει ηρωίδα, καθώς τέτοιες φωτογραφίες ήταν αδύνατο να είναι δημοφιλείς, ιδίως μεταξύ των φιλοζωικών οργανώσεων. Δυστυχώς λίγο καιρό μετά οδηγείται σε ευθανασία για να μελετηθούν περισσότερο τα ηλεκτρόδια στο κεφάλι της.

Πριν από έναν περίπου χρόνο, ο Matthew Serge Guy, γραφίστας από το Λονδίνο, μαθαίνοντας την ιστορία της Felicitte αποφάσισε να κάνει κάτι στη μνήμη της. Έτσι ξεκίνησε μια καμπάνια μέσω του ιστοτόπου Kickstarter για να συγκεντρωθούν χρήματα ώστε να κατασκευαστεί ένα μνημείο. Η καμπάνια ολοκληρώθηκε και απέφερε 57.158 δολάρια από εισφορές που έκαναν περισσότεροι από 1.100 «φαν» της. Το σχετικό χάλκινο άγαλμα θα στηθεί στην πατρίδα της, το Παρίσι. Θα έχει ύψος ενάμισι μέτρο και δημιουργός του θα είναι ο Gill Parker, γνωστός καλλιτέχνης διαφόρων μορφών ζώων. Θα είναι μάλιστα έτοιμο έως τον Οκτώβριο του 2018, όταν θα κλείνουν 55 χρόνια από την πτήση της Felicitte. Όσοι χρηματοδότες συνεισέφεραν πάνω από 330 δολάρια, το όνομά τους θα χαραχτεί σε πλακέτα δίπλα στο άγαλμα, ενώ όσοι έδωσαν πάνω από 8.000 δολάρια, θα πάρουν κι ένα αντίγραφο 30 εκατοστών του μνημείου.

Για την ιστορία οι Γάλλοι προσπάθησαν να στείλουν στο διάστημα και άλλη μια γάτα, λίγες μέρες μετά τη Felicitte. Όμως ο πύραυλος εξερράγη 11 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη και η άτυχη ανώνυμη γατούλα είχε άδοξο τέλος. Μετά από αυτό, καμία άλλη γάτα δεν ταξίδεψε ποτέ ξανά στο διάστημα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο