Εργάτες στο Τσερνόμπιλ έσωσαν σκύλο που παγιδεύτηκε σε οροφή πυρηνικού αντιδραστήρα

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τον Απρίλιο του 1986 οι κάτοικοι της πόλης του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους όταν λόγω του πυρηνικού ατυχήματος στον αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας, το μέρος όπου ζούσαν είχε μετατραπεί σε απίστευτα επικίνδυνη ζώνη.

Σήμερα στο μέρος εκεί εργάζονται περίπου 2.000 άτομα στο Σλάβουτιτς, που δημιουργήθηκε ακριβώς για αυτόν το σκοπό. Πολλοί μάλιστα από αυτούς είναι παιδιά των υπαλλήλων που εργάζονταν στο εργοστάσιο πριν από την καταστροφή. Μαζί με αυτούς ζουν και 1000 σκυλάκια και γατούλες, απόγονοι των ζώων που είχαν εγκαταλείψει οι κάτοικοι τον καιρό του ατυχήματος. Τα ζώα αυτά είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο με την ονομασία τα ραδιενεργά ζώα. Τα σκυλιά και οι γάτες του Τσερνόμπιλ.

Οι ηρωικοί εργάτες της περιοχής κάνουν τα πάντα για να φροντίσουν αυτά τα ζώα, τα οποία αναγκάστηκαν να επιβιώσουν στις άθλιες εκεί συνθήκες. Πριν από λίγες μέρες ένα από αυτά παγιδεύτηκε στη στέγη του αντιδραστήρα 4 που έχει ύψος 100 μέτρα. Η στέγη ήταν γεμάτη χιόνι και το ζώο δεν μπορούσε να κατέβει. Παρά τις παγωμένες συνθήκες και τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας, 3 εργάτες έκαναν τα πάντα, ρισκάροντας ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, και κατάφεραν να ανέβουν και να σώσουν το σκύλο.

Η γούνα των σκυλιών του Τσερνόμπιλ είναι γεμάτη ραδιενέργεια. Οι τουρίστες αλλά και οι εργάτες απαγορεύεται να τα χαϊδέψουν. Τα περισσότερα από αυτά τα σκυλάκια δεν φτάνουν τα 6 χρόνια ζωής.

Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας.

Το Σλάβουτιτς χτίστηκε στον απόηχο της έκρηξης με στόχο να μετεγκατασταθούν εκεί οι εργάτες με τις οικογένειές τους. Η πόλη αποτελείται από δεκατρείς συνοικίες, καθεμία από τις οποίες αντιπροσωπεύει αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά διαφορετικών Σοβιετικών πόλεων.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο