Έρευνα της Volvo δείχνει ότι οι περισσότεροι δεν οδηγούν με ασφάλεια όταν έχουν το κατοικίδιό τους

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα είδε αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας και έχει να κάνει με το πώς οδηγούμε όταν έχουμε στο αυτοκίνητο το κατοικίδιό μας.

Την έρευνα έκανε η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Volvo Car και έρχεται την κατάλληλη στιγμή, λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα.

Πολλοί κηδεμόνες σκύλων, είτε επειδή δεν έχουν πού να αφήσουν τα ζώα τους είτε επειδή δεν θέλουν να τα αφήσουν πίσω θα τα πάρουν μαζί τους στο αυτοκίνητο. Και καλά κάνουν. Διακοπές σημαίνει όλη η οικογένεια μαζί. Και το κατοικίδιό μας είναι μέλος της οικογένειας. Μέχρι εδώ καλά.

Έχετε άραγε σκεφτεί πώς οδηγείτε όταν πηγαίνετε κάπου με το σκυλάκο σας; Είστε προσεκτικοί; Δυστυχώς τα αποτελέσματα της έρευνας της Volvo δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς αγνοούμε βασικούς κινδύνους με αποτέλεσμα να θέτουμε τη ζωή του ζώου μας αλλά και τη δική μας σε κίνδυνο.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα αυτή που ονομάζεται “Volvo Reports: Dogs, Cars and the People Who Love Them” υπάρχει το εξής παράδοξο: Ενώ το 94% των ανθρώπων που έχουν κατοικίδιο νιώθουν ότι είναι προστατευτικοί μαζί του, την ίδια στιγμή ένα ποσοστό που αγγίζει το 84% δεν σκέφτεται πολύ τι ακριβώς πρέπει να κάνει ώστε το ταξίδι να είναι ασφαλές. Με άλλα λόγια νομίζουμε ότι προστατεύουμε το ζωάκι μας, όμως στην πράξη δεν το κάνουμε.

Επίσης ενώ το 97% των ανθρώπων που έχουν κατοικίδιο αναφέρει ότι το παίρνει μαζί στο αυτοκίνητο, εντούτοις ένα μόνο 23% το δένει με τη ζώνη ασφαλείας. Το δε 48% δεν έχει καν προμηθευτεί ζώνη ασφαλείας για το ζώο. Τέλος το 41% το αφήνει να κάθεται στη θέση του συνοδηγού, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο και δεν θα πρέπει να γίνεται σε καμιά περίπτωση.

Οι άνθρωποι της Volvo θεωρούν τους κατασκευαστές αυτοκινήτων μέρος του προβλήματος και αυτό επειδή συχνά στις διαφημίσεις τους έχουν τα ζώα σε μη ασφαλείς θέσεις (με το κεφάλι έξω ή χωρίς τη ζώνη), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι οδηγοί να κάνουν το ίδιο. 

Αυτό θα μπορούσε να είναι και η αιτία που οι οδηγοί δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν ώστε τα κατοικίδιά τους να είναι ασφαλή μέσα στο αυτοκίνητο. Σε αριθμούς; Μόνο το 28% αυτών που έχει crate στο αυτοκίνητο το χρησιμοποιεί και μόνο το 5% έχει ειδική ζώνη ασφαλείας για τα κατοικίδια.

Το 71% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ότι θα ήθελε οι αυτοκινητοβιομηχανίες να προσφέρουν περισσότερα αξεσουάρ για την ασφάλεια του ζώου τους.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο