5 υπέροχες ράτσες γάτας που ίσως δεν γνωρίζετε

από Μυρτώ Τζώρτζου
cat

Μπορεί να αναγνωρίζουμε εύκολα τις γάτες Σιάμ ή τις Περσικές, ακόμα και τις φουντωτές Maine Coon, όμως υπάρχουν 200 και πλέον ράτσες εκεί έξω που ίσως δεν έχουμε ακούσει ποτέ. Και που δεν θα τις αναγνωρίζαμε αν τις βλέπαμε. Γνωρίστε 5 από αυτές τις λιγότερο γνωστές αλλά πανέμορφες γάτες.

 1. York Chocolate

Η γάτα York Chocolate είναι συγγενής της αμερικανικής ράτσας με χαρακτηριστικά τη μακριά, μεταξένια γούνα, την πλουμιστή ουρά και τα χαρακτηριστικά αυτιά.

Πρόκειται για μια παιχνιδιάρα, κοινωνική, περίεργη και φιλική γατούλα, η οποία νιαουρίζει αρκετά και γενικώς τονίζει την παρουσία της. Το όνομά της το πήρε από την πόλη της Νέας Υόρκης όταν δημιουργήθηκε το 1983 από την Janet Chiefari.

Τέλος ένα από τα χαρακτηριστικά της είναι ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες γάτες, η συγκεκριμένη φαίνεται να αγαπάει το νερό.

 2. Nebelung

Σίγουρα θα ξέρετε τις Μπλε Ρωσικές. Η γάτα Nebelung είναι βασικά μια μακρύτριχη Μπλε Ρωσική, με καταπράσινα μάτια. Το όνομα Nebelung προέρχεται από τη γερμανική λέξη nebel, που σημαίνει ομίχλη.

Οι Nebelung είναι ήπιοι χαρακτήρες, με απαλή φωνή και ευγενικές από τη φύση τους. Γενικά είναι συγκρατημένες μπροστά στους επισκέπτες, αλλά πολύ τρυφερές, παιχνιδιάρες, και διακριτικές με τους ανθρώπους τους όταν χρειάζεται. Αγαπούν πολύ τις αγκαλιές και συχνά ακολουθούν τους κηδεμόνες τους από δωμάτιο σε δωμάτιο.

 3. Cymric

Όπως και η Nebelung έτσι και η γατούλα αυτή είναι η μακρύτριχη εκδοχή της Μπλε Ρωσικής. Πολλοί θεωρούν ότι η Cymric είναι η γνωστή ράτσα Manx και όχι ξεχωριστή φυλή.

Η Cymric εμφανίστηκε πριν εκατοντάδες χρόνια στο νησί Man, στις ακτές της Αγγλίας. Επειδή το νησί ήταν εμπορικό κέντρο, είναι δύσκολο να εντοπιστεί η αρχική καταγωγή της. Τα βασικά χαρακτηριστικά της γάτας αυτής είναι η μη ύπαρξη ουράς (taillessness) και το έντονα στρογγυλό κεφάλι με τα στρογγυλεμένα μάγουλα. Είναι ψηλή με τα πίσω πόδια πολύ μακρύτερα από τα εμπρός. Τα μάτια της είναι στρογγυλά με μια μικρή κλίση προς τα αυτιά και με μια γλυκιά έκφραση.

4. Laperm

Η γάτα με την περμανάντ. Από τις πιο νέες φυλές η Laperm εμφανίστηκε το 1982 σε ένα αγρόκτημα στην πολιτεία Όρεγκον των Ηνωμένων πολιτειών της Αμερικής. Η γάτα αυτή κατατάσσεται στις μακρύτριχες φυλές. Το τρίχωμά της είναι μαλακό, αφράτο και σγουρό με χαρακτηριστικό το υπόστρωμα τρίχας που υπάρχει πάνω από το δέρμα. Τα πάει καλά με όλους αλλά και με τους σκύλους. Είναι έξυπνη, αρκετά δραστήρια και της αρμόζει περισσότερο ένα σπίτι με κήπο από ένα διαμέρισμα.

 5. Korat

Τα μάτια της γάτας αυτής, εκφραστικά και μεγάλα, δεν μοιάζουν με άλλα μάτια. Η πιο παλιά απεικόνιση μιας Κόρατ, ή αλλιώς “Si-Sawat”, βρίσκεται σε ένα αρχαίο βιβλίο με ποιήματα και χειροποίητες ζωγραφιές, γνωστό ως “The Cat-Book Poems”, στο Εθνικό Μουσείο της Μπανγκόγκ.

Το χρώμα της γούνας τους δεν αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Είναι μπλε-ασημί από την πρώτη ως την τελευταία τους μέρα, και μια γάτα οποιουδήποτε άλλου χρώματος, δεν θεωρείται Κόρατ. Η Κόρατ είναι μια από τις λίγες ράτσες που συναντώνται μόνο σε ένα χρώμα.

Οι πανέξυπνες γάτες αυτές τα πάνε πολύ καλά με τις άλλες γάτες, αλλά έχουν την τάση να επιβάλλονται. Το όνομά τους οφείλεται στην επαρχία Κόρατ της Ταϊλάνδης, από όπου προέρχεται. Θεωρούνται μάλιστα στη χώρα αυτή και πολύ τυχερές.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο