Γιατί σε ένα χωριό της Ν. Ζηλανδίας ετοιμάζονται να απαγορεύσουν όλες τις γάτες;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το Omaui είναι ένα πανέμορφο μικρό χωριό στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο έχει 35 μόνο κατοίκους. Στο χωριό ζουν επίσης 8 οικόσιτες γάτες και αρκετές αδέσποτες. Δυστυχώς οι γατούλες δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτες εκεί καθώς οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν σχέδιο να τις απαγορεύσουν ώστε να μην υπάρχουν ούτε έξω αλλά και ούτε μέσα στα σπίτια.

Ο λόγος για αυτήν την παράξενη απαγόρευση είναι για να προστατευτεί η πλούσια πανίδα της περιοχής. Πουλιά, σαύρες, έντομα και άλλα ζώα αποτελούν καθημερινά θηράματα για τις γάτες που τείνουν στην κυριολεξία, σύμφωνα με τις Αρχές, να τα εξαφανίσουν.

Πώς θα γίνει όμως αυτή η απαγόρευση; Αρχικά θα πρέπει όλες οι γάτες να είναι στειρωμένες, εμβολιασμένες και τσιπαρισμένες. Όποια βρεθεί να μην είναι, θα οδηγηθεί σε ευθανασία. Όταν μια γάτα πεθάνει, ο ιδιοκτήτης της δεν θα επιτρέπεται να πάρει ποτέ άλλη. Έτσι με τον καιρό το χωριό δεν θα έχει καθόλου γάτες.

Όσο για τους κατοίκους; Οι περισσότεροι διαφωνούν καθώς εκτός από παρέα οι γάτες εξοντώνουν τον τεράστιο αριθμό τρωκτικών που ζουν στο χωριό και μπαίνουν μέσα στα σπίτια τους.

Εδώ και καιρό η Νέα Ζηλανδία μελετάει ένα σχέδιο που θα έχει ως στόχο να απαλλαχθεί από τα αρπακτικά μέχρι το 2050. Αυτό το σχέδιο έχει να κάνει με την εξάλειψη των αρουραίων αλλά οι γάτες έχουν επίσης βρεθεί στο προσκήνιο για την τάση τους να στοχεύουν τα εγγενή πουλιά. Η προστασία των άγριων ειδών στη Νέα Ζηλανδία είναι στόχος του σχεδίου και οι γάτες θεωρούνται μεγάλη απειλή για τη βιωσιμότητα των πουλιών καθώς κατηγορούνται ως υπεύθυνες για τη μεγάλη μείωση των πληθυσμών τους.

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο