Τεράστιες προσπάθειες για να σώσουν τα ζώα από τον τυφώνα Florence στις ανατολικές HΠΑ

από Μυρτώ Τζώρτζου

Στους 7 ανέρχονται μέχρι αυτή τη στιγμή οι νεκροί από τον τυφώνα Florence, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία πλήττεται από σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, την ώρα που οι αρχές λαμβάνουν μέτρα για να βοηθήσουν δεκάδες κατοίκους παγιδευμένους από τις πλημμύρες που συνεχίζονται σήμερα.

Την ίδια στιγμή πάνω από 1,7 εκατ. είναι οι εκτοπισμένοι ενώ η θάλασσα κυριολεκτικά ανέβηκε στην ξηρά, μετατρέποντας πόλεις και καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μία τεράστια λιμνοθάλασσα.

Συνοδευόμενο από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους, το μάτι του κυκλώνα έφθασε χθες στην ξηρά κοντά στη Ράιτσβιλ Μπιτς (Βόρεια Καρολίνα) χθες Παρασκευή στις 07:15 (14:15 ώρα Ελλάδας) με ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μέχρι 150 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το εθνικό κέντρο για τους κυκλώνες (NHC).

Η Νότια Καρολίνα επλήγη επίσης λίγο αργότερα. Ο Florence εξασθένησε πάντως το απόγευμα και μετατράπηκε σε τροπική καταιγίδα, με ανέμους ταχύτητας 100 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το δελτίο του NHC που μεταδόθηκε στις 23:00 (06:00 ώρα Ελλάδας).

Ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας δήλωσε ότι τόσο έντονη καταιγίδα χτυπά μία φορά στα χίλια χρόνια την περιοχή. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία των ΗΠΑ, σε διάστημα δύο ή τριών ημερών, θα πέσει βροχή που ισοδυναμεί με διάστημα οκτώ μηνών! Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, θα πέσουν πάνω από 18 τρισ. γαλόνια βρόχινου νερού, ενώ ήδη η μέση στάθμη των πλημμυρών έχει φτάσει τα 76 εκατοστά.

Την ίδια στιγμή κράτος, εθελοντές και απλοί κάτοικοι κάνουν τα πάντα για να σώσουν τα ζώα, κατοικίδια και αδέσποτα, που βρίσκονται και αυτά στο έλεος του τυφώνα. Η κατάσταση, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν, δεν είναι καθόλου εύκολη και έχουν επιστρατευτεί όλα τα μέσα.

Και όσο για τα καταφύγια, τα περισσότερα έχουν κλείσει εγκαίρως και τα ζώα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή μέρη. Πολλοί δε είναι οι άνθρωποι που έτρεξαν να πάρουν κάποιο ζωάκι για να το φιλοξενήσουν στο σπίτι τους μέχρι να περάσει η καταστροφική μανία του τυφώνα.

Δείτε φωτογραφίες

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο