Γιατί μια πόλη της Κίνας απαγορεύει σχεδόν όλη μέρα τις βόλτες με τους σκύλους;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια πόλη στη νοτιοδυτική Κίνα, η Wenshan (Βενσάν) της επαρχίας Γιουνάν, πριν από λίγες μέρες, στις 29 Οκτωβρίου, πέρασε ένα νόμο, τον οποίο οι πολίτες χαρακτηρίζουν ως έναν από τους αυστηρότερους νόμους της χώρας.

Σύμφωνα με αυτόν απαγορεύεται στους κατοίκους που έχουν σκύλο να τον βγάζουν βόλτα  σε δρόμους, σε πάρκα, σε αθλητικά κέντρα, σε εμπορικά κέντρα και αλλού. Η απαγόρευση μάλιστα είναι από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Ας δούμε όμως τι γίνεται στην Κίνα με τους περίεργους αυτούς νόμους για τα κατοικίδια.

Στην κομμουνιστική εποχή της χώρας, την εποχή του Mao Zedong, το να έχεις κάποιο κατοικίδιο εθεωρείτο πολυτέλεια και χαρακτηριστικό της μπουρζουαζίας. Τα επόμενα όμως χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι εξέφραζαν την επιθυμία τους να έχουν σπίτι τους τη συντροφιά ενός ζώου. Και τα κατοικίδια αυξήθηκαν.

Εντούτοις δεν είναι λίγες οι πόλεις που ακόμα και σήμερα είναι σε ισχύ κάποιοι περίεργοι νόμοι. Στην πρωτεύουσα, για παράδειγμα, το Πεκίνο (Beijing), τα μεγαλόσωμα σκυλιά απαγορεύονται στο κέντρο της πόλης. Τα πάρκα σκύλων είναι ελάχιστα και τα ζώα θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά με λουρί.

Στην Wenshan τώρα η απαγόρευση όλων των σκύλων είναι, όπως είδαμε, σχεδόν ολόκληρη τη μέρα. Θα πρέπει δηλαδή να βγαίνουν πριν τις 7 το πρωί και μετά τις 10 το βράδυ, κάτι που μάλλον είναι παράλογο. Το δε λουρί δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από ένα μέτρο.

Δυστυχώς δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων στη χώρα αυτή που δεν έχουν πάρει το ρόλο τους σοβαρά, κάτι που είναι η αιτία αυτής της απαγόρευσης. Δεν εμβολιάζουν το κατοικίδιό τους και δεν προσέχουν την υγιεινή του. Σαν αποτέλεσμα είναι η μετάδοση της λύσσας αλλά και πολλών άλλων ασθενειών που έχουν ξεσηκώσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών. Κάθε χρόνο μάλιστα, σύμφωνα με τον οργανισμό World Health, υπάρχουν 2,000 θάνατοι λόγω αυτού. Φυσικά αυτό είναι αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης παιδείας των Κινέζων πάνω σε αυτό το θέμα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο