Oι άγγελοι των αλόγων στο Μαρκόπουλο

από ymavrak

Στην περιοχή του Μαρκόπουλου, δραστηριοποιείται ο Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών (Ε.Σ.Π.Ι.), που τα τελευταία δέκα χρόνια φροντίζει γερασμένα ή κακοποιημένα άλογα, τα οποία οι ιδιοκτήτες τους έχουν εγκαταλείψει.

Στην αρχαία Ελλάδα τα άλογα ήταν συνδεδεμένα με ημίθεους και βασιλείς. Θεωρούνταν ζώα ευγενή και γι’ αυτό συνήθως ανήκαν σε ανθρώπους της υψηλής κοινωνίας.

Από τη Mary Ann

Στην σύγχρονη Ελλάδα πάλι, φαίνεται πως οι ευγενείς έχουν εκλείψει.

Άλογα, γαϊδούρια και μουλάρια αφιερώνουν τη ζωή τους στην δούλεψη μας και όταν δεν μας είναι χρήσιμα πια, τα στέλνουμε είτε για σφαγή στο εξωτερικό, είτε τα εγκαταλείπουμε δεμένα σε ερημιές να πεθάνουν από ασιτία.

Από το 2006 τα μέλη του συλλόγου έχουν περιθάλψει συνολικά κοντά στα 150 ιπποειδή. Αυτή τη στιγμή 10 άλογα ζουν, φροντίζονται και εκπαιδεύονται από τους εθελοντές, οι οποίοι αφιερώνουν τον ελεύθερο τους χρόνο, προκειμένου να προσφέρουν σε αυτά τα ζώα που τους έχουν ανάγκη.

Ιδιαίτερα τα 2 τελευταία χρόνια ο Ε.Σ.Π.Ι, έχει περισυλλέξει και κατασχέσει περισσότερα από 25 άλογα και έχει διεκπεραιώσει πάνω από 65 καταγγελίες κακοποίησης και εγκατάλειψης ιπποειδών.

Όλη αυτή η προσπάθεια χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους ίδιους τους εθελοντές, από δωρεές και από όσους αποφασίζουν να προσφέρουν ένα συμβολικό ποσό ετησίως (των 70 ευρώ), γίνοντας ανάδοχοι σε ένα άλογο.

Τα άλογα χρειάζονται διαρκή φροντίδα και για αυτήν απαιτούνται εκτός από ανθρώπινο δυναμικό και αγαθά, όπως τροφή και φάρμακα.

Μόνο η τροφή τους κοστίζει 300 ευρώ το μήνα.

Και μέσα σε όλες τις δυσκολίες, δεν υπάρχει καμία απολύτως βοήθεια ή έστω διευκόλυνση, στο τόσο σπουδαίο έργο τους, από το κράτος, το οποίο είναι ο κύριος υπεύθυνος για την επίλυση του προβλήματος.

Ακόμα και η μεταφορά κάποιου αλόγου δεν είναι απλή υπόθεση και η γραφειοκρατία είναι πολύ μεγάλη.

Οι νόμοι είναι απαρχαιωμένοι και δεν τους επιτρέπουν εύκολα να απομακρύνουν τα ζώα από τους ιδιοκτήτες που δεν είναι καλοί μαζί τους.

Μετά από πολύμηνη παρακολούθηση και περιποίηση, ο Σύλλογος προσφέρει αυτά τα ζώα προς υιοθεσία.

Ακόμα και εκείνα που έχουν κάποιο μόνιμο πρόβλημα μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους οικογένεια, φτάνει μόνο να έχουν πολύ αγάπη και λίγη περισσότερη φροντίδα.

Εάν κάποιος επιθυμεί να υιοθετήσει ένα από αυτά, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με τον Ε.Σ.Π.Ι. .

Εκεί θα ενημερωθεί για τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρεί, ώστε να φιλοξενήσει κάποιο άλογο…

Τα εμπόδια και οι κακουχίες πάρα πολλές, αλλά η αίσθηση ότι σώζεις ένα τέτοιο πλάσμα, προσφέρει μεγάλη ηθική ικανοποίηση και δύναμη για την συνέχεια, στα μέλη του Συλλόγου που παλεύουν καθημερινά, στον κατά τα άλλα μαγικό κόσμο των αλόγων.

Αν θες να βοηθήσεις, μπορείς με πολλούς τρόπους:

Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών

3ο χλμ οδός Μυρρινούντος (κοντά στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο) τ.κ.190 03

Τηλ.22990 49227

Κιν.6979090513

Email: info@greekhorseprotection.org

3-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο