Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μια παρέα φίλων της ιππασίας αποφάσισε το 2006 να δώσει ένα τέλος στην κακομεταχείριση γερασμένων και τραυματισμένων ιπποειδών προσπαθώντας να τα φροντίσει και να βελτιώσει παράλληλα την ποιότητα ζωής τους. Δυστυχώς στη χώρα μας εκτός από τα αδέσποτα και κακοποιημένα σκυλιά και γάτες υπάρχουν και αμέτρητα κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα άλογα και γαϊδουράκια που υποφέρουν και χρειάζονται ιατρική περίθαλψη. Αφημένα χωρίς τροφή, στην άκρη του δρόμου ή δεμένα, πεταμένα σε χωράφια και γκρεμούς, δεμένα για να πεθάνουν από ασιτία. Έτσι αυτή η υπέροχη ομάδα δημιούργησε τον Ε.Σ.Π.Ι., τον Ελληνικό Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια κάνει καταπληκτική δουλειά και έχει σώσει δεκάδες άλογα και γαϊδουράκια. Αφορμή για την ίδρυσή του υπήρξε μια καταγγελία για 64 ζώα που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες σε κτήμα στον Ασπρόπυργο και που τα περισσότερα από αυτά προορίζονταν για τα σφαγεία της Ιταλίας. Τα ζώα αυτά κατασχέθηκαν και συντηρήθηκαν για 1 χρόνο σε κτήματα στο Κορωπί. Μετά από πολλές δικαστικές ενέργειες, ο ιδιοκτήτης και έμπορος αλόγων, καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση, ενώ συγχρόνως του αποδόθηκαν τα ζώα ως περιουσιακό του στοιχείο.
Ακολούθησε άλλη μια κατάσχεση 24 ζώων στο λιμάνι της Πάτρας, προοριζόμενα κι αυτά για τα σφαγεία της Ιταλίας, με κάκιστες συνθήκες μεταφοράς. Τα ζώα ήταν κλεισμένα και κυριολεκτικά πεταμένα στο φορτηγό που τα μετέφερε για περισσότερο από 48 ώρες, χωρίς νερό και τροφή. Πολλά από αυτά ήταν άρρωστα. Τα περισσότερα, μετά από πολλές περιποιήσεις δόθηκαν για υιοθεσία, ενώ κάποια από αυτά που ήταν σε σοβαρή κατάσταση έμειναν στο σύλλογο για αποθεραπεία. Πλέον είναι όλα υιοθετημένα σε οικογένειες που τα αγαπούν και τα φροντίζουν.
Αργότερα ο σύλλογος μετακόμισε στις εγκαταστάσεις του στο Κορωπί τις οποίες και ενοικιάζει μέχρι σήμερα. Εκεί σταβλίζονται 10 άλογα σε εσωτερικούς στάβλους και πολλά περισσότερα σε εξωτερικά paddocks, σύνολο περίπου 25 ιπποειδή. Όσα είναι τυχερά βρίσκουν καταφύγιο στον Ε.Σ.Π.Ι., τον μοναδικό φιλοζωικό σύλλογο που περιθάλπει ιπποειδή στην Ελλάδα.

Το έργο του Ε.Σ.Π.Ι.

-Σε αυτά τα 7 χρόνια ο σύλλογος έχει εγγεγραμμένα στο μητρώο του 90 άλογα τα οποία έχουν περάσει από τις εγκαταστάσεις του εκτός από τα 64 της πρώτης καταγγελίας.

-Έχει προβεί σε περισσότερες από 50 υιοθεσίες ιπποειδών σε σπίτια που τα αγαπούν και τα φροντίζουν και έχει πάντα στις εγκαταστάσεις του πάνω από 10 ιπποειδή με μεταβαλλόμενο πάντα αριθμό.

-Ειδικά τα 2 τελευταία χρόνια έχει περισυλλέξει και κατασχέσει περισσότερα από 25 άλογα και έχει διεκπεραιώσει πάνω από 65 καταγγελίες κακοποίησης και εγκατάλειψης ιπποειδών.

-Δίνει το παρόν σε αθλητικούς αγώνες ιππασίας και σε ιππικές εκθέσεις στην επαρχία όπου ενημερώνει τους πολίτες για το έργο του.

-Διοργανώνει events στις εγκαταστάσεις του, με την επιμέλεια και επίβλεψη των εθελοντών του σε εκδρομές σχολείων, προσκόπων και άλλων συλλόγων που επιθυμούν να τον γνωρίσουν από κοντά.

-Δέχεται και ξεναγεί κάθε επισκέπτη που τον τιμά με τη παρουσία του κάθε Κυριακή 11:00 – 14:00.

Για να δείτε την υπέροχη  αυτή προσπάθεια και να μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε (Ο σύλλογος εξαρτάται πλήρως από την οικονομική ενίσχυση των μελών του, τις εγγραφές και συνδρομές τους, τις υιοθεσίες και αναδοχές και από τις δωρεές φίλων) μπείτε στην ιστοσελίδα του http://www.greekhorseprotection.org.

1 2 3 facilities_010

facilities_009

https://www.youtube.com/watch?v=r4_aAqIgdtg

 

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο