Φωτογραφίζοντας λύκους σε πάρκο της Νορβηγίας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Τις μέρες του Πάσχα ο Matthew Bryce, Βρετανός φωτογράφος με έδρα τη Νορβηγία, επισκέφτηκε το υπέροχο εθνικό πάρκο Langedrag Nature Park. Το πάρκο είναι 1000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και βλέπει στα χιονισμένα βουνά Numedal και Hallingdal και στα εντυπωσιακά φιόρδ.

” Ήμουν πολύ τυχερός που συνάντησα 3 λύκους, 3 αδέρφια, τους Arn, Gard και Snorre. Ο καιρός ήταν ο πιο κατάλληλος για φωτογραφίες και μάλιστα πορτρέτα. Προσπάθησα επίσης να απαθανατίσω και κάποιες εκφράσεις του προσώπου τους. Ας προστατέψουμε τους λύκους της Νορβηγίας”, θα πει ο ίδιος.

Δυστυχώς πριν από περίπου ένα μήνα 0 υπουργός Κλίματος και Περιβάλλοντος της χώρας παρουσίασε σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο «θα δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους κυνηγούς λύκων», όταν μέχρι στιγμής επιτρεπόταν η θανάτωση των ζώων σε περίπτωση που αποτελούσαν απειλή.

Το νομοσχέδιο επιτρέπει στους κυνηγούς να σκοτώνουν τους λύκους για πολιτιστικούς λόγους ή για λόγους ψυχαγωγίας, με τον υπουργό Χέλγκεσεν να υποστηρίζει πως δεν υπάρχει και τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Οι οργανώσεις που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων αντιδρούν έντονα, με τη Nina Jensen, επικεφαλής του WWF στη Νορβηγία, να χαρακτηρίζει το νόμο «ένα από τα πιο άσχημα παραδείγματα διαχείρισης της φύσης στην σύγχρονη ιστορία της Νορβηγίας». Με hashtag #Saveourwolves, η WWF παλεύει να σώσει τους λύκους με μια εκστρατεία στην οποία συμμετέχουν όλο και περισσότεροι πολίτες από όλον τον κόσμο.

Να σημειωθεί πως ο αριθμός των ζώων που είναι υπό εξαφάνιση είναι δραματικά μικρός. Στη Σκανδιναβία, καταγράφηκαν 130 – 150 μέλη ενώ στη Νορβηγία η οργάνωση Rovdata, που παρακολουθεί τα άγρια ζώα, υποστηρίζει ότι το περασμένο έτος στην χώρα καταγράφηκαν 65 με 68 λύκοι.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο