petpet.newsΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑΓιατί οι γάτες μετά την τουαλέτα τους τρέχουν σαν τρελές;

Μυστήριο

Γιατί οι γάτες μετά την τουαλέτα τους τρέχουν σαν τρελές;

Και όμως υπάρχουν πάνω από μια θεωρίες

Οι αγαπημένες μας γάτες εμφανίζουν συχνά διάφορες παράξενες συμπεριφορές. Από το ξαφνικό και επίμονο κυνήγι της ουράς τους μέχρι τις ξαφνικές τους επιθέσεις στα χέρια μας ή τα πόδια μας, τα ζώα αυτά παρόλο που ζουν δίπλα μας, εντούτοις πολλά πράγματα για αυτά μας είναι εντελώς άγνωστα.

Μια από τις πιο παράξενες συμπεριφορές τους είναι και αυτή που έχουν μετά την τουαλέτα τους. Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πώς κάνει η γατούλα σας όταν φεύγει από την αμμολεκάνη της. Που αρχίζει να τρέχει σαν δαιμονισμένη, κάνοντάς σας να μένετε άφωνοι όταν την βλέπετε.

Όλα εξηγούνται. Ή μήπως όχι;

Σύμφωνα με τους ειδικούς στη συμπεριφορά των γάτων (αν μπορεί να γίνει κάποιος ειδικός στις συμπεριφορές των γάτων) υπάρχουν διάφορες εικασίες πάνω σε αυτό το φλέγον θέμα. Μια από αυτές θέλει τη συμπεριφορά αυτή να έχει  να κάνει με τα γονίδια του ζώου. Και αυτό γιατί όταν οι γάτες ζούσαν άγριες στη φύση, έπεφταν θύματα διάφορων αρπακτικών που μύριζαν τις ακαθαρσίες τους και πλησίαζαν. Έτσι για να μην τις πιάσουν, με το που τελείωναν την ανάγκη τους εξαφανίζονταν. Έφευγαν μακριά από το σημείο του “εγκλήματος”.

Τη συγκεκριμένη θεωρία δεν ασπάζονται οι βιολόγοι καθώς λένε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχτεί δίνοντας ταυτόχρονα τη δική τους εκδοχή: Τα μικρά γατάκια μετά την τουαλέτα τους καθαρίζονται από τη μαμά τους. Μεγαλώνοντας θέλουν να δείξουν την ανεξαρτησία τους και αντί να περιμένουν εκεί να τα καθαρίσει η μαμά τους, φεύγουν τρέχοντας καθώς πλέον μπορούν μόνα τους να το κάνουν αυτό.

Τώρα αν δεν έχετε πειστεί με κάποια από αυτές τις εκδοχές, σας έχουμε και μια τρίτη, την οποία ασπάζονται πολλοί κτηνίατροι. Ότι όσες γάτες το κάνουν αυτό είναι πολύ πιθανό να έχουν κάποια μόλυνση ή να έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση.

Και μια ακόμα θεωρία. Ότι αυτό συμβαίνει για τον απλό λόγο ότι θέλουν να τινάξουν από πάνω τους τις ακαθαρσίες. Και μια τελευταία. Οι άνθρωποι και οι γάτες έχουν ένα νεύρο που περνάει από τον εγκέφαλο. Το νεύρο ενεργοποιείται μετά την αφόδευση δημιουργώντας μας ευφορία. Οι γάτες με αυτή την ευφορία τρέχουν καθώς αποκτούν ενέργεια. Υπάρχει και λέξη που χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή και λέγεται poo-phoria (και όμως κάποιοι τη χρησιμοποιούν).

Όποια εξήγηση και αν θεωρείτε πιο λογική, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι πόσες θεωρίες υπάρχουν για την τουαλέτα της γάτας. Που πάντα θα είναι ένα μυστήριο.

SHARE

Περισσότερα

MORE ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

TOP LINE

O πρώτος σκύλος στη Λατινή Αμερική που παρακολούθησε τη δίκη του αφεντικού του που τον κακοποίησε
Τα αλογάκια-σκλάβοι της Αίγινας. Εικόνες που μας θλίβουν και μας εξοργίζουν
Αν δυσκολεύεστε να βρείτε όνομα για τη μαύρη γάτα σας, δείτε τα πιο cool και αποφασίστε
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Φθιώτιδας βρέθηκε στους πρόσφυγες, στις Θερμοπύλες και τους μίλησε για τα αδέσποτα
Εικόνες φρίκης στη Χωματερή Λουτρακίου: Ο Δήμος αφήνει 150 ζώα να αργοπεθαίνουν
Κυνοκομείο Σπάρτης: Φιλοζωική και εθελοντές έφτιαξαν στέγαστρα για τα ζώα που άφηνε ο δήμος να λιώνουν από τη ζέστη
Paul McCartney: Ζήτησε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας να σταματήσει τα πειράματα που κάνει στα σκυλιά golden retrievers
Τι συνέβη τελικά στα φημισμένα γουρουνάκια που κολυμπούν στις Μπαχάμες και βρέθηκαν πρόσφατα νεκρά;
Τι πρέπει να κάνετε για να μην αρρωστήσει ο σκύλος σας στο ταξίδι
Πώς υπολογίζουμε την ηλικία της γάτας
9 σημάδια που δείχνουν ότι η γατούλα μας είναι άρρωστη
Απίστευτο: Βρήκαν πάνω από 300 γάτες σε ένα δυάρι στον Καναδά