petpet.newsΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑΤα παράξενα πράγματα που τρώνε οι γάτες

A Cat’s World

Τα παράξενα πράγματα που τρώνε οι γάτες

Και με ποια μπορούν να κινδυνέψουν

Έχετε δει ποτέ τη γάτα σας να τρώει παράξενα πράγματα, όπως φρούτα, ζουζούνια ή ακόμα και χαρτί; Οι περισσότεροι θα απαντούσατε ναι. Δείτε τα πιο περίεργα πράγματα που τρώνε τα συμπαθέστατα αυτά τετράποδα και πότε πρέπει να ανησυχήσετε.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου, (petpetmag@gmail.com) 

Οι γάτες, όπως γνωρίζουμε, είναι σαρκοβόρα ζώα. Έτσι θα περιμέναμε να κάνουν σαν τρελές με ό,τι κρέας ή ψάρι μυρίσουν. Που κάνουν δηλαδή γιατί χρειάζονται τις πρωτεϊνες τους. Όμως πολλές από αυτές τρελαίνονται και για άλλα πράγματα. Όπως για πεπόνι, καλαμπόκι, μανιτάρια, ρεβίθια, φασολάκια, αρακά, φακές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς έλκονται όχι μόνο από πράγματα που μυρίζουν ωραία για εκείνες αλλά και από σχήματα ή γεύσεις. Όπως, για παράδειγμα, το καλαμπόκι, που τρελαίνονται να το μασάνε καθώς τους αρέσει η υφή του. Ή τα τσιπς και τα γαριδάκια που συν τοις άλλοις κάνουν και αυτό τον χαρακτηριστικό θόρυβο που τους αρέσει.

Επίσης μπορεί να μην καταλαβαίνουν τις γλυκές γεύσεις, όμως τους αρέσει το πεπόνι και το καρπούζι, όχι επειδή είναι γλυκά αλλά επειδή έχουν νερό. Εδώ θα πρέπει να σας τονίσουμε ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει τα μικρά γατάκια να φάνε τα κουκούτσια αυτών των φρούτων.

Περίεργα πράγματα που δεν είναι φαγητά

Από την άλλη πολλές γάτες έλκονται από άλλα πράγματα που δεν είναι τροφές, όπως χαρτιά, οδοντικό νήμα ή τις κλωστές. Δεν μπορεί να μην έχετε δει ή ακούσει περιπτώσεις που μια γάτα να έφαγε κάτι τέτοιο. Το δε χαρτί είναι μεγάλη λιχουδιά για πολλές από αυτές. Άλλες πάλι τρώνε και πλαστικά πράγματα όταν είναι μαλακά, όπως σακούλες. Ο λόγος; Το πιθανότερο είναι επειδή για αυτές τις σακούλες χρησιμοποιούνται ζωικές πρωτεϊνες για να γίνουν.

Σε αυτή όμως την περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε. Γιατί ο λόγος που το κάνουν ενδέχεται να είναι νευρολογικής φύσεως που σημαίνει κάτι παθολογικό ή έλλειψη τροφών από το φαγητό τους με πρωτεϊνες. Καλό θα είναι τότε να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Γάτες που τρώνε ζουζούνια ή άλλα ζώα

Οι γάτες που ζουν εκτός σπιτιού εμπλουτίζουν με διάφορα το γεύμα τους, όπως πουλιά, ακρίδες, ποντίκια, σαύρες, ακόμα και μέλισσες. Το ένστικτό τους άλλωστε αυτό ορίζει, να κυνηγούν δηλαδή. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι όλα αυτά είναι ακίνδυνα. Ένα ποντίκι μπορεί, για παράδειγμα, να είναι μολυσμένο.

Αλλά και οι γάτες που ζουν στο σπίτι μπορεί να φάνε κάτι ζωντανό, όπως τα σαυράκια που υπάρχουν στη βεράντα σας, μια μέλισσα ή και άλλα έντομα. Τα έντομα δε είναι η καλύτερή τους γιατί τους αρέσει το εναέριο κυνήγι. Αν όμως η γατούλα σας, μετά από ένα τέτοιο γεύμα, δείξει σημάδια αδιαθεσίας, καλό είναι να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας. Γιατί μπορεί το κυνήγι να είναι στο αίμα της, όμως αν στην προσπάθειά της να φάει μια σφήκα τσιμπηθεί από αυτή, τότε θα τρέχετε και δεν θα φτάνετε.

SHARE

Περισσότερα

MORE ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

TOP LINE

Ένας σκυλίσιος χρόνος δεν είναι 7 ανθρώπινα χρόνια
Τι κάνουμε αν τσιμπήσει μέλισσα ή σφήκα το σκύλο μας
Ομάδα Απεγκλωβισμού Ζώων: Διέσωσαν γατούλη από φρεάτιο που είχε σφηνώσει στο λαιμό του ένα πλαστικό
Σκύλος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο, σφήνωσε στον προφυλακτήρα και ταξίδεψε ζωντανή 25 χιλιόμετρα
Η Πυροσβεστική στο Κρανίδι Αργολίδας απεγκλώβισε γατάκι που είχε σφηνώσει σε κάδο σκουπιδιών
Karl Lagerfeld: Η γάτα του Choupette ήταν η μεγάλη και μόνη του αγάπη
Σκότωσαν τα πουλιά που υπήρχαν στο καμπαναριό του Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Καλλιθέας στο Ρέθυμνο
“ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΟΥ ΒΙΒΛΙΟ ΓΝΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ”: Ένα υπέροχο παιδικό βιβλίο
Ο ηθοποιός Orlando Bloom έχει το σκελετό του σκύλου που πέθανε για να τον θυμάται
Σπιτάκια για τις αδέσποτες γάτες από λάστιχα αυτοκινήτων έφτιαξαν οι μαθητές ενός Γυμνασίου στη Λήμνο
Η τελευταία φωτογραφία με τη σκυλίτσα λίγο πριν αυτή πεθάνει
Ελάτε στο μπαζάρ με vintage ρούχα της Φιλοζωικής Ένωσης Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού