Μπορούμε να δώσουμε ανθρώπινα παυσίπονα στο κατοικίδιό μας;

από Μυρτώ Τζώρτζου

Μπορώ να δώσω ανθρώπινα παυσίπονα στον κατοικίδιό μου; Η απάντηση είναι απλή. Όχι, και καλύτερα να μην του δώσετε τίποτα, μέχρι να το πει ο κτηνίατρος.

Είναι μόδα τα τελευταία χρόνια να δίνουμε φάρμακα στο ζώο μας επειδή μας το είπε κάποιος ή το διαβάσαμε στο διαδίκτυο. Δυστυχώς υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να του κάνουν κακό. Και σε κάποιες περιπτώσεις να το σκοτώσουν! Η παρακεταμόλη (πχ.depon), για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα τοξική στις γάτες και καταστρέφει τα ερυθρά κύτταρα και την ιδιότητά τους να μεταφέρουν οξυγόνο. Στο σκύλο προκαλούν βλάβη στο ήπαρ. Η ασπιρίνη θέλει πολλή προσοχή, διότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στο πεπτικό (γαστρορραγία) και σε άλλα συστήματα (π.χ. βλάβες στο αίμα, με αυτόματες αιμορραγίες)

Γενικότερα υπάρχουν ανθρώπινα φάρμακα που μπορούμε να δίνουμε στο σκύλο ή τη γάτα μας. Οι αλοιφές, για παράδειγμα. Πάντα όμως μετά από οδηγία του γιατρού.

Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στον πόνο και πολλές φορές δύσκολα καταλαβαίνουμε όταν πονούν. Πώς μπορούμε να το καταλάβουμε; Όταν:

Αρνούνται να περπατήσουν ή να πάνε βόλτα.
Αρνούνται να ανέβουν σκάλες.
Δεν έχουν όρεξη για παιχνίδι.
Σηκώνονται με δυσκολία.
Λερώνουν το μέρος που κοιμούνται.

Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας είναι ότι για κανένα λόγο δεν πρέπει να δώσετε στο κατοικίδιό σας φάρμακα αν δεν συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας.

Πηγή: http://petfriends.gr/

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο