Αυτές είναι οι 10 χώρες με τις περισσότερες γάτες

από Μυρτώ Τζώρτζου

Το Ecology Global Network υπολογίζει ότι στον πλανήτη ζουν περίπου 600 εκατομμύρια μικρές γάτες. Σε αυτόν τον αριθμό συγκαταλέγονται οι κατοικίδιες, οι αδέσποτες και οι γάτες που ζουν στα διάφορα καταφύγια. Οι άγριες γάτες από την άλλη είναι περίπου 100 εκατομμύρια.

Αν έχετε αναρωτηθεί ποιες είναι οι χώρες με τις περισσότερες γάτες, δεν έχετε παρά να διαβάσετε το κείμενο που ακολουθεί. Αυτό είναι το top ten:

10. Ιαπωνία (7,25 εκατομμύρια γάτες) 

Οι Ιάπωνες είναι γνωστοί για την αγάπη τους στις γάτες. Η γιαπωνέζικη τέχνη αλλά και η λογοτεχνία είναι επηρεασμένες σε μεγάλο βαθμό από αυτές. Η χώρα έχει το δικό της Νησί της Γάτας ή αλλιώς Tashirojima Island όπου ζει τεράστιος αριθμός γάτων, οι οποίες αποτελούν και τη μεγαλύτερη ατραξιόν. Ένα άλλο επίσης γατο-μέρος στην Ιαπωνία είναι το Aoshima Island όπου η αναλογία γάτων και ανθρώπων είναι 100:15! Και η λατρεία των Γιαπωνέζων στα πανέξυπνα αυτά τετράποδα δεν σταματάει εδώ. Σε όλη τη χώρα θα βρείτε αμέτρητα cat cafes, pet shops και cat salons.

9. Ουκρανία (7,5 εκατομμύρια γάτες)

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας ζει με γάτες. Ο αριθμός επίσης των αδέσποτων είναι μεγάλος. Η χώρα συχνά έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα αδέσποτά της καθώς δεν εφαρμόζει κάποιο οργανωμένο πρόγραμμα περίθαλψης και στείρωσης ώστε να μειωθεί ο αριθμός τους. Οι εγκαταλείψεις δε είναι συχνές και οι παραβάτες σπάνια τιμωρούνται.

8. Γερμανία (7,75 εκατομμύρια γάτες)

Οι Γερμανοί αγαπούν και φροντίζουν τις γάτες παρά το μεγάλο αριθμό αστείρωτων αδέσποτων που μπορεί να συναντήσει κάποιος κυρίως στην επαρχία. Η χώρα συνεχίζει να εκπονεί προγράμματα στείρωσης τα οποία βοηθούν στον περιορισμό των γεννήσεων. Οι καταστροφές που συντελεί ο αδέσποτος πληθυσμός σε δέντρα και φυτά έχει υπολογιστεί ότι αγγίζει τα 500 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

7. Μεγάλη Βρετανία (7,75 εκατομμύρια γάτες)

Η Μεγάλη Βρετανία έχει ένα από τα καλύτερα προγράμματα περίθαλψης των αδέσποτων αλλά και ένα από τα καλύτερα νομικά πλαίσια για τα ζώα στον κόσμο. Οι Βρετανοί είναι φιλόζωοι και βοηθούν εθελοντικά όχι μόνο στη χώρα τους αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου. Γνωστή είναι η φιλοζωική οργάνωση G.A.R. (Greek Animal Rescue), μια οργάνωση που έχει βοηθήσει και συνεχίζει να βοηθάει τα αδεσποτάκια της Ελλάδας και τους Έλληνες εθελοντές στο δύσκολο έργο τους. Οι άνθρωποι της GAR επισκέπτονται την Ελλάδα συνέχεια και συνεργάζονται από κοινού με πολλές φιλοζωικές οργανώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία. Υιοθεσίες, χρήματα, τροφές και φάρμακα είναι τα βασικά που προσφέρουν στα αμέτρητα αδέσποτα της Ελλάδας.

6. Ιταλία (9,5 εκατομμύρια γάτες)

Η Ιταλία έχει αμέτρητα αδέσποτα που απολαμβάνουν την αγάπη των κατοίκων καθότι χώρα με παράδοση στη φιλοζωία. Διαθέτει επίσης ελάχιστα καταφύγια που προχωρούν σε ευθανασίες. Στη χώρα υπάρχουν και οι περιβόητες Le Gattares, ομάδες γυναικών στις συνοικίες όπου φροντίζουν τις αδέσποτες γάτες και είναι ο φύλακας άγγελός τους. Πολλές όμως είναι και οι κατοικίδιες γάτες. Λέγεται ότι ο αριθμός αδέσποτων και δεσποζόμενων ξεπερνάει τα 9,5 εκατομμύρια.

5. Γαλλία (9,5 εκατομμύρια γάτες)

Οι Γάλλοι έχουν γάτες για δυο λόγους, είτε επειδή τις αγαπούν είτε επειδή τις έχουν ως fashion symbols. Οι νόμοι της χώρας είναι ιδιαίτερα αυστηροί και δεν μπορείς να υιοθετήσεις κάποιο ζώο χωρίς αυτό να καταγραφεί. Έτσι ελέγχονται και οι εγκαταλείψεις, καθώς είναι εύκολο να σε εντοπίσουν και να τιμωρηθείς.

4. Βραζιλία (12,5 εκατομμύρια γάτες)

Η χώρα δεν έχει οργανωμένο σύστημα ώστε να μπορεί να υπολογιστεί με σχετική ακρίβεια ο αριθμός των γάτων που ζουν σε αυτή. Ένας πρόχειρος υπολογισμός κάνει λόγο για 12,5 εκατομμύρια. Ο πληθυσμός των γάτων στη χώρα σημείωσε αύξηση της τάξης του 37,6% από το 2007 μέχρι το 2012.

3. Ρωσία (12,75 εκατομμύρια γάτες)

Η πλειοψηφία των Ρώσων είναι φιλικοί στις γάτες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που φροντίζουν τις αδέσποτες. Ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι μπλε ρωσικές, οι οποίες έχουν μοναδικό χαρακτήρα και αναπτύσσουν μια ζεστή και τρυφερή σχέση με τους ανθρώπους που ζουν μαζί.

2. Κίνα (53 εκατομμύρια γάτες)

Η Κίνα είναι το σπίτι για πάνω από 53 εκατομμύρια γάτες και χώρα με τη μεγαλύτερη βιομηχανία κατοικίδιων στον κόσμο. Λόγω έλλειψης ειδικών προγραμμάτων από το Κράτος ο πληθυσμός των αδέσποτων αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Οι γάτες θεωρούνται σύμβολα τύχης και χαράς. Από την άλλη δυστυχώς εκτρέφονται μαζί με τους σκύλους και για το κρέας τους.

  1. Αμερική (76,5 εκατομμύρια) 

Η γάτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια στην Αμερική. Ένα στα τρία σπίτια έχει γάτα. Το 34% από αυτούς έχει υιοθετήσει κάποια αδέσποτη. Δυστυχώς στη χώρα υπάρχουν πολλά high kill shelters (καταφύγια στα οποία τα ζώα ευθανατώνονται χωρίς να τους δοθεί κάποιο χρονικό περιθώριο υιοθεσίας).

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο