Φτιάξτε δυο σπιτικά σπρέι κατά των ψύλλων

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ψύλλος είναι η κοινή ονομασία απτέρων εντόμων που ανήκουν στην τάξη Σιφωνάπτερα (επιστήμονες χρησιμοποιούν και τον όρο Αφανίπτερα). Πρόκειται για εξωτερικά παράσιτα που τρέφονται με αίμα θηλαστικών και πτηνών.

Τα δυο χαρακτηριστικά των ψύλλων είναι η μεγάλη ταχύτητα αναπαραγωγής τους και η επιμονή τους, που τους καθιστά δύσκολους στην καταπολέμησή τους. Οι ψύλλοι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά δερματικά νοσήματα στο κατοικίδιό μας και να μεταδώσουν επικίνδυνους οργανισμούς και ασθένειες.

Αν θέλετε να δοκιμάσετε να φτιάξετε κάτι μόνοι σας για να αντιμετωπίσετε τους ενοχλητικούς και επικίνδυνους ψύλλους, σας παραθέτουμε δυο πανεύκολες σπιτικές συνταγές με υλικά που θα βρείτε ήδη στα ντουλάπια σας!

1. Σπιτικό σπρέι με μηλόξυδο

Οι ψύλλοι απεχθάνονται το ξύδι. Πάρτε ένα άδειο μπουκαλάκι για σπρέι και γεμίστε το μισό με νερό και μισό με μηλόξυδο. Ψεκάστε με αυτό τη γάτα ή το σκύλο σας και περιμένετε μέχρι να στεγνώσει. Το μηλόξυδο προτιμάται λόγω της γεύσης του, καθώς τόσο τα σκυλιά όσο και οι γάτες συνηθίζουν να γλείφονται μετά την εφαρμογή. Παρόλα αυτά, αν δεν έχετε μηλόξυδο, χρησιμοποιήστε κανονικό ξύδι.

2. Σπιτικό σπρέι με λεμόνι

Το λεμόνι είναι ακόμη ένα φυσικό απωθητικό για τους ψύλλους. Πάρτε 2-3 λεμόνια, (ανάλογα πόσο ισχυρό το θέλετε) και κόψτε τα σε λεπτές φέτες με τη φλούδα επάνω. Τοποθετήστε τις φέτες του λεμονιού σε ένα μπολ γεμάτο με 2-3 κούπες νερό κι αφήστε τις εκεί όλη τη νύχτα. Στη συνέχεια βάλτε το μείγμα στο μπουκαλάκι του σπρέι και ψεκάστε το ζωάκι σας.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο