petpet.newsΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑΤι πρέπει να κάνουμε αν το ζώο μας πιει καφέ

Το ξέρατε;

Τι πρέπει να κάνουμε αν το ζώο μας πιει καφέ

Είναι η καφεϊνη επικίνδυνη;

Kαφές, τσάι, ενεργειακά ποτά, κόκα κόλα. Χωρίς αυτά δεν ξεκινάμε τη μέρα μας και χωρίς αυτά δεν κάνουμε. Τι γίνεται όμως με τα αγαπημένα μας κατοικίδια; Τι επίδραση έχει η καφεϊνη που περιέχουν όλα αυτά σε εκείνα;

Καταρχήν πρέπει να πούμε ότι η αντίδραση των ζώων που πίνουν ή τρώνε κάτι με καφεϊνη μοιάζει κατά πολύ με τη δική μας. Μένουν ξάγρυπνα, είναι ιδιαίτερα ζωηρά, γίνονται αγχώδη και νευρικά. Και επειδή είναι μικρότερα από εμάς, αρκεί μια μικρή ποσότητα για να έχει τις πιο πάνω αντιδράσεις.

Η καφεϊνη είναι ιδιαίτερα τοξική για αυτά γιατί σε αντίθεση με εμάς δεν μπορεί οργανισμός τους να τη μεταβολίσει. Έτσι θα συσσωρευτεί στο αίμα τους και θα επηρεάσει την καρδιά, το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα νεφρά. Το ζώο θα αρχίσει τους εμετούς, την ταχυκαρδία, τη ζαλάδα και την υπερούρηση. Και μπορεί να επέρθει ο θάνατος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αντιδρούν όλα τα ζώα το ίδιο. Και αυτό έχει να κάνει με την ποσότητα που θα λάβουν αλλά και τον ίδιο τον οργανισμό τους. Αλλιώς θα αντιδράσει ένας μεγαλόσωμος ποιμενικός σκύλος και αλλιώς ένα μικρόσωμο τσιουάουα. Είναι λογικό.

Τι κάνουμε

Αν ένα ζώο καταναλώσει καφεϊνη, θα πρέπει να ξέρετε ότι θα χρειαστεί περίπου 30 λεπτά με μια ώρα για να κορυφωθούν τα συμπτώματα. Αν λοιπόν υποψιαστείτε κάτι τέτοιο και δείτε και τα ανάλογα σημάδια, όπως νευρικότητα, υπερδιέγερση, εμετούς, υπερβολική δίψα, καρδιακές αρρυθμίες, μυικός τρόμος και δυσκολία στην αναπνοή, τότε δε θα πρέπει να αφήσετε ούτε λεπτό να περάσει. Το ζώο πρέπει να μεταφερθεί στον κτηνίατρο. Τα σημάδια θα διαρκέσουν από 6 μέχρι 12 ώρες.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει ο γιατρός είναι να προκαλέσει στο ζώο σας εμετό ώστε να μην απορροφήσει ο οργανισμός του άλλη καφεϊνη. Τα περισσότερα ζώα που πηγαίνουν έγκαιρα στον κτηνίατρο μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα σώζονται.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι καφεϊνη περιέχουν επίσης: πολλά αναλγητικά φάρμακα, σιρόπια για το βήχα, κακάο, σοκολάτες, τα οποία θα πρέπει και αυτά να βρίσκονται μακριά από τα κατοικίδιά μας, σε μέρος που δεν μπορούν να τα φτάσουν.

SHARE

Περισσότερα

MORE ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

TOP LINE

Έχετε κουνελάκι για κατοικίδιο; Τι πρέπει να προσέξετε
Στον Αρκτούρο -ευτυχώς- είναι πλέον ο λύκος που βρέθηκε εγκλωβισμένος στα κάγκελα σπιτιού στον Καστανά Θεσσαλονίκης
Αυτή είναι η πρώτη γατούλα στον κόσμο που έχει τεχνητά πατουσάκια
7 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το κόκκινο Θιβετιανό Μαστίφ
10 σημάδια ότι ο σκύλος μας γερνάει
Γυναίκα υιοθετεί σκυλάκια που σώζονται από αγορές σκυλίσιου κρέατος στην Κίνα
Η ζωγράφος Βάσω Τζάλου αφιερώνει στον Καυκάσιο που σκότωσαν ενώ ήταν δεμένος στα Χανιά τα σκυλάκια που έχει φτιάξει στην πόλη
Επέστρεψαν στο καταφύγιο του Φιλοζωικού Συλλόγου Νέας Φιλαδέλφειας σκύλο που είχαν υιοθετήσει 7 χρόνια πριν
Σας ξυπνάει η γάτα σας τη νύχτα; Δείτε πώς θα τη σταματήσετε
Ο απίστευτος αγώνας για επιβίωση των αδέσποτων σκύλων στα Ιμαλάια
9 πράγματα για τις πορτοκαλί γάτες που ίσως δεν ξέρετε
Αγκαλιά με την πριγκίπισσά του