Ο “Σκύλος” της Φωκίωνος Νέγρη στολίστηκε και μας εύχεται Καλές Γιορτές

από Μυρτώ Τζώρτζου

Ένα διαφορετικό άγαλμα με το όνομα “Σκύλος” βρίσκεται στο τελευταίο παρτέρι της Φωκίωνος Νέγρη, στην Κυψέλη. Το γλυπτό που απεικονίζει ένα σκυλάκο να κάθεται είναι του γλύπτη Ευριπίδη Βαβούρη και τοποθετήθηκε το 1940 χωρίς κάποια ιδιαίτερη αφορμή. Από τότε έχει αλλάξει σημείο έκθεσης τουλάχιστον τρεις φορές.

Ο Βαβούρης δημιούργησε το γλυπτό έπειτα από ανάθεση του Δήμου Αθηναίων.

Παρόλα αυτά σύμφωνα με τις διηγήσεις παλαιών κατοίκων της Κυψέλης, το γλυπτό αποδίδει έναν πιστό σκύλο που όταν πέθανε ο κύριός του, μαράζωσε από τη λύπη του και έμεινε στο σημείο εκείνο να τον περιμένει για πάντα. Υπάρχει, όμως, και μια άλλη άποψη που αφορά στον ηρωισμό ενός σκύλου, που έσωσε ένα κοριτσάκι όταν αυτό πετάχτηκε στο δρόμο και κινδύνευσε να χτυπηθεί από αυτοκίνητο.

Η συμπάθεια του καλλιτέχνη για τους σκύλους που αποπνέει το έργο είναι ευδιάκριτη. «Ο πατέρας μου επέλεγε συχνά να ασχοληθεί με ζώα», αναφέρει η κόρη του καλλιτέχνη, Μαριλένα Βαβούρη, και συνεχίζει: «Για το “Σκύλο” χρησιμοποίησε ως μοντέλο ένα αληθινό κυνηγετικό. Είχε την ικανότητα να τα βάζει να ποζάρουν».

Ο σκυλάκος αυτός, ο οποίος είναι το μοναδικό γλυπτό σκύλου στην Αθήνα, στολίστηκε κατάλληλα αυτές τις μέρες και μας εύχεται Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά.

Ο Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, κοντά στο Θωμά Θωμόπουλο. Εκτός από γλυπτά με θέμα τα κατοικίδια ζώα, φιλοτέχνησε και γλυπτά ανθρώπινων μορφών που στήθηκαν σε δημόσιους χώρους

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο