Ο δήμος δεν γνώριζε ότι είναι παράνομη η πινακίδα “απαγορεύονται οι σκύλοι” που έβαλε σε πλατεία στα Διάσελλα Ηλείας

από Μυρτώ Τζώρτζου

Είναι γνωστό ότι οι ταμπέλες που γράφουν “απαγορεύονται τα σκυλιά”, οι οποίες στο παρελθόν βρίσκονταν παντού, είναι παράνομες. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν. Και είναι λογικό. Όμως το να μην το γνωρίζουν ούτε οι δήμοι, αυτό δεν είναι καθόλου λογικό. Αν οι κρατικοί λειτουργοί δεν γνωρίζουν το νόμο, πώς θα τον επιβάλλουν;

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και ο δήμος Ανδρίτσαινας Κρεστενών Ηλείας, ο οποίος τοποθέτησε στο χωριό Διάσελλα την πιο κάτω πινακίδα που λέει ότι απαγορεύονται οι σκύλοι σε μια πλατεία. Ο Νόμος 4039/12 για τα ζώα επιτρέπει την κυκλοφορία/βόλτα των ζώων σε όλους τους δημόσιους χώρους: πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμους!

Σε επικοινωνία που είχαν κάποιοι πολίτες της περιοχής, οι υπεύθυνοι του δήμου είπαν ότι δεν γνώριζαν το νόμο και ότι θα προβούν σε αφαίρεση της πινακίδας. Ωραία πράγματα, ελληνικά. Να ενημερώνουν οι πολίτες τους δήμους για το τι ισχύει και τι όχι.

Διαβάστε την ανακοίνωση της Φιλοζωικής Κρεστενών Νοιάζομαι  https://www.facebook.com/profile.php?id=100024815347723

“Οι περισσότεροι φιλόζωοι γνωρίζουν πλέον πολύ καλά ότι οι ταμπέλες “απαγορεύονται τα σκυλιά” είναι παράνομες. Οι Δήμοι και οι Κοινότητες τις τοποθετούν αυθαίρετα και αντί να γράφουν ό,τι ορίζει ο νόμος (δηλαδή ότι επιτρέπεται η βόλτα σκύλου με λουρί και επιβάλλεται η περισυλλογή των ακαθαρσιών του), επιλέγουν την καθολική απαγόρευση της παρουσίας τετράποδων, χωρίς κανένα λογικό σκεπτικό ή σοβαρή αιτία και κυρίως: χωρίς νομική βάση.

Μία τέτοια παράνομη ταμπέλα τοποθετήθηκε στο χωριό Διάσελλα Ηλείας. Ο Νόμος 4039/12 για τα ζώα επιτρέπει την κυκλοφορία/βόλτα των ζώων σε όλους τους δημόσιους χώρους: πλατείες, πάρκα, πεζοδρόμια, δρόμους! Αυτό που ορίζει υποχρεωτικά είναι τα σκυλιά να είναι δεμένα, δηλαδή απαγορεύεται η βόλτα σκύλου χωρίς λουρί (και όχι ο σκύλος ολόκληρος) και ταυτόχρονα επιβάλλει, πολύ σωστά, την υποχρεωτική περισυλλογή ακαθαρσιών του σκύλου από τον ιδιοκτήτη του.

Ο πρόεδρος των Διασέλλων ισχυρίστηκε πάνω σε αυτό ότι δεν ήξερε το νόμο για τα ζώα αλλά δεσμεύτηκε να βγάλει τη συγκεκριμένη πινακίδα.

Διαβάστε επίσης

3 σχόλια

Γιώργος 22 Δεκεμβρίου, 2021 - 4:09 μμ

Σε περιφραγμένη παιδική χαρά που υπάρχει τέτοια πινακίδα είναι νόμιμη ?

Reply
Μυρτώ Τζώρτζου 25 Δεκεμβρίου, 2021 - 12:10 πμ

Παντού απαγορεύονται τέτοιες πινακίδες εκτός από τις παιδικές χαρές. Ο νόμος λέει: “Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει…Απαγόρευση εισόδου για ζώα συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους − συνοδούς ατόμων με αναπηρία”.

Reply

Αφήστε ένα Σχόλιο