Κλεισμένες γάτες στο κτίριο Βανκούβερ-Το χρονικό της κρατικής παράνοιας- Έβγαλαν μόνο τη μία

από Μυρτώ Τζώρτζου

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ένα τόσο απλό θέμα, της απεγκλώβισης τριών γατιών από ένα κτίριο, έγινε τόσο δύσκολο σε μια χώρα που δεν μπορεί να κάνει ούτε βήμα χωρίς να φοράει πολιτικές και κομματικές φυσικά παρωπίδες στα πάντα. Ακόμα και αν πρόκειται για τρεις γάτες.

Και μιλάμε για τις εγκλωβισμένες γάτες του κτιρίου της πρώην κατάληψης Βανκούβερ-Απαρτμάν, δίπλα στην ΑΣΟΕΕ, το οποίο εκκενώθηκε από την αστυνομία πριν από μια εβδομάδαο από καταληψίες και σφραγίστηκε με τούβλα και τα μπετά, όπως γίνεται σε πολλά κτίρια τον τελευταίο καιρό. Με μια λεπτομέρεια για τους ανθρώπους τους Κράτους. Μέσα έκλεισαν και τρεις ψυχές, τρία γατάκια, τα οποία εδώ και μια εβδομάδα καταδίκασαν σε αργό θάνατο καθώς είναι αδύνατον να βγουν έξω.

Το Σωματείο Adespotologio ενημερώθηκε για το περιστατικό και κινητοποιήθηκε άμεσα. Ήρθε σε επικοινωνία με το Τμήμα Αστικής Πανίδας του Δήμου Αθηναίων, την Πρυτανεία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Κυψέλης, την Πανελλαδική Φιλοζωϊκή και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, καθώς φυσικά και τους κηδεμόνες των αγνοούμενων ζώων.

Παράλληλα με την ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών που έγινε για λόγους δημοσιότητας του περιστατικού και ευαισθητοποίησης, προχώρησε με τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Διαβάστε το χρονικό της παράνοιας από τη σελίδα του Αδεσποτολόγιου, https://www.facebook.com/search/top/?q=Adespotologio&epa=SEARCH_BOX:

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου: Συγκεντρωθήκαμε έξω από το σφραγισμένο κτίριο περιμένοντας κλιμάκιο της Αστυνομίας που θα επέβλεπε την είσοδό μας. Δεν ήρθαν ποτέ, και δεν λάβαμε καμία αιτιολογία ή περαιτέρω ενημέρωση για την ολιγωρία αυτή. Αποχωρήσαμε εκνευρισμένοι και απογοητευμένοι.

Με νέα παρέμβαση από την Πρόεδρο της ΠΦΠΟ και μετά από απαίτηση της Αστυνομίας να μην είναι παρόντες οι κηδεμόνες των ζώων, αποδεχθήκαμε να επιχειρήσουμε ξανά το πρωί της επόμενης ημέρας.

Σάββατο, 9 Νοεμβρίου: Μετά από αμέτρητα τηλέφωνα στους αρμόδιους του Κράτους, νέα παρέμβαση από την Πρόεδρο της ΠΦΠΟ, αποφασίστηκε νέα επιχείρηση. Ο κηδεμόνας τους λογικά θα έπρεπε να βρίσκεται στο χώρο για να είναι ο πρώτος που θα έμπαινε μέσα. Σημειώνουμε ότι ήδη ήταν μια εβδομάδα μετά το σφράγισμα του κτιρίου.

Η Αστυνομία ήρθε στις 9 και μισή. Στις 10 παρά τέταρτο ξεκίνησαν οι εργασίες, γκρεμίστηκε ένα τμήμα του τοίχου απ’ όπου μπορούσε άνετα να περάσει άνθρωπος.

Στις 10 παρά 10 μπήκαν οι πρώτοι, ο υπάλληλος του Δήμου, που έφυγε τελευταίος από μέσα μια εβδομάδα νωρίτερα και ένας πεπειραμένος διασώστης, και άρχισαν να ψάχνουν από τον τρίτο όροφο.

Μόλις στις 10 και τέταρτο, και ενώ δεν είχαμε ακόμη νέα για κανένα από τα ζώα, έφεραν νερό και είπαν στον εργάτη της Οδοποιΐας να ξεκινήσει να φτιάχνει τσιμέντο για να ξανακλείσει την τρύπα.

Τους είπαμε ότι είναι νωρίς ακόμα και ότι δεν μπορούμε να φύγουμε εάν δεν έχουμε μαζί μας και τα 3 ζώα. Στις 10 και 20 μας ενημέρωσαν μέσα από το κτίριο ότι βρήκαν φρέσκα περιττώματα ζώων. Δώσαμε κλουβιά, μπήκαν μέσα άλλοι 2 εθελοντές, και άλλοι 2 έξω ετοίμαζαν παγίδες.

11 παρά 20 ο μικρός γατούλης Ρίζας παγιδεύτηκε στο φωταγωγό και πιάστηκε μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας. Μπήκαν μέσα και οι υπόλοιποι 2, άρχισαν να ψάχνουν όλοι μαζί σε όλους τους ορόφους, όπου πραγματικά επικρατούσε χάος από τον όγκο των επίπλων και αντικειμένων που είχαν μετακινηθεί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης.

Δύσκολη η επικοινωνία μεταξύ των δωματίων, άπειρες οι κρυψώνες, στις οποίες θα μπορούσαν να είχαν χωθεί τα γατιά, χωρίς να τα δει κανείς. Πάνω λοιπόν που είχαμε αρχίσει να αποκτάμε αίσθηση του χώρου και να μαθαίνουμε τα κατατόπια, μας φωνάζουν να βγούμε έξω. Όπως είμαστε.

Γιατί κάπου στο Μοναστηράκι θα έχει σε λίγο συγκέντρωση αναρχικών. Χωρίς να στήσουμε παγίδες γιατί δεν πρόκειται να ανοιχτεί ξανά το κτίριο.

Ανοίξαμε όπως όπως μερικά παράθυρα προς το φωταγωγό, πόρτες επικοινωνίας μεταξύ των ορόφων, αφήσαμε πάρα πολύ φαγητό, νερό, και βγήκαμε. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. 11 και μισή η πόρτα είχε τσιμεντωθεί ξανά.

Αργότερα ο κηδεμόνας μαζί με τον διασώστη έφτιαξαν μια αυθόρμητη κατασκευή σε ένα μικρό άνοιγμα της πόρτας της εισόδου, για την περίπτωση που κάποιο από τα ζώα καταφέρει να διαφύγει, να μην πέσει πάνω στο δρόμο.

Αυτό συνέβη.

ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΔΥΟ ΓΑΤΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ , Η ΚΑΛΥ ΚΑΙ Ο ΝΟΥΑΡΩ, ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΕΞΩ ΖΩΝΤΑΝΕΣ.

Εμείς σαν petpet.news δεν έχουμε καμιά όρεξη να πάρουμε μέρος σε πολιτικές διενέξεις και άλλες βλακείες. Η ερώτησή μας είναι μία: Όταν δεν μπορούν να απεγκλωβίσουν 3 γάτες από ένα κτίριο και όταν ο ένας πετάει το μπαλάκι στον άλλον, πώς θα διαχειριστούν το τεράστιο θέμα των αδέσποτων στη χώρα μας. Και μιλώ για την πολιτική ηγεσία. Κάτι που θα έλεγα, όπως έχω πει, για οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία. Γιατί όλες, μα όλες, μέχρι τώρα έχουν αποδεχτεί ανίκανες στο θέμα αυτό.

Το δια ταύτα; Οι γάτες παραμένουν τσιμεντωμένες μέσα.

Μυρτώ Τζώρτζου, petpetmag@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Αφήστε ένα Σχόλιο