petpet.newsPeopleΚατεβαίνει στην πολιτική ποζάροντας με το σκύλο του κόντρα στον ισλαμικό νόμο

Ιράν, Τεχεράνη

Κατεβαίνει στην πολιτική ποζάροντας με το σκύλο του κόντρα στον ισλαμικό νόμο

Κινδυνεύει με 60 βουρδουλιές

Ένας λάτρης των ζώων, ο κτηνίατρος Payam Mohebi, από την Τεχεράνη του Ιράν, αψηφώντας τους νόμους του Ισλάμ για την κατοχή ζώων, είναι υποψήφιος για μια θέση στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου, στις εκλογές που θα γίνουν τις επόμενες μέρες. Αυτή του η ενέργεια, ακόμα και αν εκλεγεί, ενδέχεται να είναι η αιτία που θα τιμωρηθεί με 60 βουρδουλιές καθώς στη χώρα απαγορεύεται στους κατοίκους να έχουν κατοικίδια.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου (petpetmag@gmail.com)

Ο ίδιος δεν φαίνεται να ανησυχεί με αυτό καθώς είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα ώστε να αλλάξει η νοοτροπία αλλά και οι νόμοι στη χώρα του για τα ζώα. Η καμπάνια του έχει δει το φως της δημοσιότητας καθώς είναι ένας από τους ελάχιστους που αγωνίζονται για τα δικαιώματα των ζώων εκεί. Η πόλη έχει γεμίσει από αφίσες του, στις οποίες ποζάρει με έναν αδέσποτο σκύλο καλώντας τους κατοίκους να ψηφίσουν υπέρ του.

Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο τα σκυλιά εδώ και χρόνια θεωρούνται μολυσμένα και ακάθαρτα. Και παρόλο που η κοινωνία έχει αρχίζει να αλλάζει, η Πολιτεία εξακολουθεί και τιμωρεί όσους υιοθετούν ζώο.  Πριν μάλιστα από 3 χρόνια το κοινοβούλιο θέσπισε νόμο να τιμωρείται κάποιος ιδιοκτήτης σκύλου με πρόστιμο 2,500 δολάρια και 60 βουρδουλιές. Το δε ζώο να θανατώνεται. Τα σκυλιά στο Ιράν σκοτώνονται, καίγονται ζωντανά ή τους ρίχνουν καυστικό οξύ και πεθαίνουν με φριχτούς πόνους.

Πριν από ένα χρόνο η αστυνομία στην Τεχεράνη κατήσχε από τα σπίτια ένα μεγάλο αριθμό ζώων και τα έκλεισε σε μια φυλακή για κατοικίδια από όπου ήταν αδύνατον να φύγουν ακόμα και αν οι ιδιοκτήτες τους πλήρωναν για αυτό.

Ο Mohebi πιστεύει ότι θα συμβάλει, έστω και λίγο, στο να αλλάξει αυτή η νοοτροπία. Σε συνέντευξή του στους Times ανέφερε: “Στην Τεχεράνη ζουν ένα εκατομμύριο αδέσποτα. Υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στο Κράτος και τους πολίτες. Αν εκλεγώ, θα προσπαθήσω να σταματήσω τη θανάτωση των ζώων. Να μπορούν οι κάτοικοι εδώ να έχουν κατοικίδια. Δεν έχω βάλει υποψηφιότητα για την καρέκλα αλλά για τα δικαιώματα των ζώων. Ζουν και αυτά μαζί μας, τα αγαπάμε. Και έχουν δικαιώματα “.

Ο 32χρονος Mohebi έχει αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στον αγώνα για τα δικαιώματα των ζώων. Το 2004 δημιούργησε την πρώτη 24ωρη ιδιωτική κλινική ζώων στην Τεχεράνη, στην οδό Kamraniyeh Street, όταν ελάχιστοι είχαν ζώα στα σπίτια τους. Σκοπεύει μάλιστα να δημιουργήσει και μια άλλη, μεγαλύτερη κλινική, όπου θα είναι και pet shop, στη δυτική πλευρά της πόλης. Στην κλινική του αυτή έχουν περάσει εκτός από σκύλοι και γάτες και άλλα ζώα, όπως κουνέλια, χελώνες, ακόμα και μια μαϊμού.

“Οι άνθρωποι λένε ότι είμαι τρελός. Εγώ όμως βλέπω ότι αλλάζουν σιγά σιγά τα πράγματα. Η Τεχεράνη τα τελευταία 15 χρόνια αλλάζει. Οι Ιρανοί θέλουν κατοικίδια. Χιλιάδες άνθρωποι είναι μαζί μου. Πιστεύουν ό,τι και εγώ και με στηρίζουν. Το βλέπω από τα social media. Οι πολιτικοί εδώ συχνά λένε ότι μια είναι η κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να περάσουμε, το καθεστώς. Εγώ λέω ότι η μόνη κόκκινη γραμμή που δεν μπορούμε να περάσουμε είναι οι άνθρωποι. Αξίζουμε περισσότερο από όλα” θα πει.

Εμείς του ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

 

SHARE
MORE PEOPLE