petpet.newsPeopleΗ απίστευτη ιστορία ενός φωτογράφου που μια selfie με γορίλα κατέστρεψε την καριέρα του

Βρετανία

Η απίστευτη ιστορία ενός φωτογράφου που μια selfie με γορίλα κατέστρεψε την καριέρα του

Πρόκειται για το τέλειο σενάριο για κινηματογραφική ταινία

Μια απίστευτη ιστορία είδε το φως τη δημοσιότητας αυτές τις μέρες. Μια ιστορία που θα μπορούσε άνετα να γίνει σενάριο μιας κωμικοτραγικής κινηματογραφικής ταινίας. Οι πρωταγωνιστές; Ένας γνωστός και καταξιωμένος Βρετανός φωτογράφος και ένας γορίλας. Και στη μέση δικαστήρια, φιλοζωικές οργανώσεις και γεγονότα που δεν τα φτάνει το μυαλό του ανθρώπου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Dave Slater υπήρξε γνωστός και βραβευμένος φωτογράφος άγριας ζωής. Ταξίδευε στα πιο δύσκολα και απομονωμένα μέρη και φωτογράφιζε σπάνια, υπό εξαφάνιση, ζώα και φύση. Πριν από μερικά χρόνια σε ένα από τα ταξίδια του επισκέφτηκε την Ινδονησία και ταξίδεψε στο βόρειο κομμάτι της. Ο προορισμός του ήταν το εθνικό πάρκο κοντά στον Ισημερινό.

Η ζέστη ήταν αφόρητη και οι συνθήκες δύσκολες, καθώς μετέφερε τα πράγματά του, κάμερες, τρίποδα και όλα τα σχετικά. Ήταν η τελευταία εβδομάδα ενός μεγάλου ταξιδιού που είχε κρατήσει ένα μήνα. Τα χρήματα που είχε ξοδέψει για αυτό ήταν πολλά.

Στο δάσος του πάρκου έχασε από τη βροχή κάποια από τα πολύ ακριβά εξαρτήματα των μηχανών του, κάτι που μπορεί να συμβεί σε τέτοιες καταστάσεις. Ο σκοπός του εκεί ήταν να φωτογραφήσει απειλούμενα είδη ζώων ώστε να ευαισθητοποιήσει, όπως έχει πει, τον κόσμο πάνω σε αυτά τα θέματα. Ο Holy Grail είναι ένα σπάνιο είδος μαύρου γορίλα Μακάκα, το οποίο συναντάται μόνο εκεί. “Έχουν μείνει λίγα από αυτά τα ζώα καθώς είναι υπό εξαφάνιση. Ήθελα να τα μάθει ο κόσμος βλέποντάς τα”, θα πει ο ίδιος σήμερα από το σπίτι του στην Ουαλία.

Μόλις ο Slater συνάντησε ένα από αυτά το πλησίασε για να φωτογραφηθεί μαζί του. “Ήταν κάτι φοβερό. Εντυπωσιάστηκα από το βλέμμα του, τα μαλλιά του, το χαρακτηριστικό πρόσωπό του. Έτσι έβγαλα μια φωτογραφία μαζί του. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη selfie. Ήταν φανταστικό, μοναδική εμπειρία. Φωτογράφησα από μακριά και άλλα ζώα, τα οποία συναισθάνθηκαν ότι δεν κινδυνεύουν από την παρουσία μου”, θα συμπληρώσει.

Επιστρέφοντας στη χώρα του δημοσίευσε τις φωτογραφίες από το ταξίδι του, κερδίζοντας πολλά χρήματα από αυτά, καθώς όλοι ήθελαν να τις έχουν. Όμως μία έγινε ανάρπαστη. Αυτή με το γορίλα, η selfie, η οποία, όπως λέει ο ίδιος, αναπαρήχθη πάνω από 50 εκατομμύρια φορές. Όμως αυτή φωτογραφία ήταν και εκείνη που του καστέστρεψε τη ζωή και έβαλε τέλος στην καριέρα του ως φωτογράφο. Η ιστορία του είναι απλά αδιανόητη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένα blog, το Techdirt, και η διαδικτυακή Wikipedia ισχυρίστηκαν ότι το δικαίωμα αυτών των φωτογραφιών το είχε ο γορίλας και στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, για εκπαιδευτικούς λόγους, μπορούν να χρησιμοποιούν αυτή τη φωτογραφία ελεύθερα χωρίς να πληρώνουν τίποτα. Ο Dave ήρθε σε επαφή αμέτρητες φορές μαζί τους και τους ζήτησε να μην τη δημοσιεύουν, κάτι που αρνήθηκαν. Έτσι αποφάσισε να τους μηνύσει. Αυτό θα του στοίχιζε 19,000 ευρώ. Αλλά δεν το σκέφτηκε καθώς τα χρήματα που θα έβγαζε λόγω του ότι θα είχε τα δικαιώματα ήταν περισσότερα. Η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν ξεκάθαρη καθώς δε διασαφηνίστηκε ποιος ακριβώς έχει το copyright. Αλλά καμιά πλευρά δεν το συνέχισε.

Δυο χρόνια αργότερα άρχισε η απίστευτη ιστορία του όταν η φιλοζωική οργάνωση PETA κατέθεσε μήνυση εναντίον του, εκ μέρους του γορίλα, ισχυριζόμενη ότι δεν είναι αυτός που έχει το copyright της συγκεκριμένης φωτογραφίας αλλά ο 6 ετών …γορίλας.

Η κατάσταση για το Βρετανό φωτογράφο έγινε εφιαλτική. Ο ίδιος θα πει: “Η PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) κατέθεσε μήνυση εναντίον μου, εκ μέρους του γορίλα, που λεγόταν Naruto, ισχυριζόμενη ότι πρέπει να διασαφηνιστεί ποιος είναι ο νόμιμος κάτοχος των δικαιωμάτων. Οι άνθρωποι της οργάνωσης θεωρούσαν ότι είναι το ζώο. Αν μάλιστα κέρδιζαν το δικαστήριο, τα χρήματα είχαν πει ότι θα πήγαιναν για τη διάσωση των γορίλων αυτών.

Η δίκη έγινε σε δικαστήριο της Καλιφόρνια. Το ερώτημα αυτά τα χρόνια ήταν ποιος είχε το copyright της φωτογραφίας; “Εγώ ή ο γορίλας; Ποιος έχει τα δικαιώματα; Είναι τρελό. Φυσικά εγώ. Εγώ σκέφτηκα το concept της φωτογράφησης, εγώ επέλεξα πώς θα γίνει, εγώ είχα μαζί του τις φωτογραφικές μηχανές και όλα τα σχετικά. Και φυσικά δεν είχα ούτε μια στιγμή συμπεριφορά που θα μπορούσε να βλάψει τα ζώα εκεί. Ήμουν μαζί τους. Με είχαν πλησιάσει 20 από αυτά και παίζαμε. Είναι απλά αδιανόητο αυτό που μου συνέβη. Αυτά τα έξι χρόνια ήταν εξουθενωτικά. Με κατέστρεψαν οικονομικά. Με διέλυσαν στην κυριολεξία. Πρόκειται για την πιο ηλίθια δίκη όλων των εποχών. Για την πιο ηλίθια σπατάλη χρημάτων που έγινε ποτέ. Εγώ ή ο γορίλας; Ήταν πραγματικά τρελό”, θα πει ο Dave. Tο δικαστήριο κατέληξε ότι ο νόμος του copyright δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα ζώα.

Η PETA όμως έπληξε αυτήν την απόφαση και συνέχισε τη δικαστική διαμάχη. Η δίκη συνεχίστηκε στο San Francisco. Είχαν περάσει 6 χρόνια και η περιπέτεια του Βρετανού φωτογράφου φαινόταν να μην έχει τέλος. O ίδιος θεωρεί αδιανόητο αυτό που του συνέβη: ” Πώς είναι δυνατόν η οργάνωση να μιλάει εκ μέρους του γορίλα; Το πράγμα ήταν σουρεαλιστικό. Είχα μηνυθεί από έναν γορίλα”.

Ο Dave ισχυρίζεται ότι όλο αυτό τον είχε εξοντώσει όχι μόνο οικονομικά αλλά και ψυχικά. Έπαθε κατάθλιψη και δεν μπορούσε να κοιμηθεί τα βράδια. Δεν μπορούσε επίσης να φροντίσει την οικογένειά του, καθώς όλα τα χρήματα που είχε μαζέψει τα ξόδεψε στα δικαστήρια. Το πιο σκληρό όμως από όλα είναι το ότι σταμάτησε τη δουλειά του.

Ζώντας τα έξι αυτά χρόνια στον κόσμο των δικηγόρων, των φανατικών ακτιβιστών και των τρολ του διαδικτύου, η ζωή του έγινε εφιάλτης. Η φωτογραφία, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν κάτι που λάτρευε καθώς του έδινε τη δυνατότητα να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και να φωτογραφίζει τη φύση και τα ζώα.

Σήμερα ο Dave είναι προπονητής του τένις και ζει ευτυχισμένος με τη γυναίκα και την κόρη του στην Ουαλία. Σκοπεύει μάλιστα στο μέλλον να γίνει dog walker (αυτός που βγάζει βόλτα τα σκυλιά). Τα δικαστήρια δεν έχουν τελειώσει ακόμα καθώς σε λίγες μέρες θα βρεθεί για άλλη μια φορά στις αίθουσες του δικαστηρίου. Ο ίδιος νιώθει πλέον διαφορετικά: “Το μεγαλύτερο μέρος του θυμού μου έχει φύγει. “Είμαι πιο ήρεμος. Είμαι σίγουρος ότι κάποια μέρα θα υπάρξει δικαιοσύνη. Σε δυο μήνες έχω και πάλι δικαστήριο, όπου εύχομαι να υπάρξει κάποιος που θα τα δει λογικά όλα αυτά. Όταν δε ρωτήθηκε αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω, θα ήθελε να μην τα έχει περάσει όλα αυτά, λέει: “Όχι, σε καμιά περίπτωση. Έχουν περάσει πάνω από έξι χρόνια από τη δημοσίευση της φωτογραφίας για πρώτη φορά. Πιστεύω ότι έχει συμβάλει στο να ευαισθητοποιηθούν πολλοί. Αυτή η φωτογραφία ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη σε αυτούς τους γορίλες. Χωρίς την ενημέρωση και προσοχή του κόσμου, τα ζώα αυτά θα είχαν εξαφανιστεί. Οι άνθρωποι που ζουν εκεί τα έτρωγαν. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα”.

“.

 

 

 

 

 

 

 

 

SHARE
MORE PEOPLE